Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Νέες κινητοποιήσεις

  1. ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Τρίτης, 16/3/2010 στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια. Για το σκοπό αυτό, η ΟΛΜΕ κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του απογευματινού κύκλου και τις 3 πρώτες των εσπερινών σχολείων.
  2. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Μπλογκάκηδες κι Ενεργοί πολίτες καλούν σε συγκέντρωση κάθε Παρασκευή στις 6μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης και των Βρυξελών. Γιατί έχουμε φωνή & λόγο, δύναμη & θέληση ώστε τα μέτρα να μην περάσουν τελικά!!! Η ΕΛΜΕ μας στηρίζει κι αυτήν την προσπάθεια με από καιρό ειλημμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
  3. ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε όλες τις ενέργειες των τοπικών κοινωνιών που εκφράζουν την αντίθεση τους στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από τον ειδεχθή νεοφιλελευθερισμό σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

8 σχόλια:

  1. Πρτείνουμε να δημιουργηθούν τοπικά και κεντρικά Ανοιχτές Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, νεολαίους, ανέργους, συνταξιούχους κλπ., που ενώ δεν υποκαθιστούν τις δομές των συνδικάτων, λειτουργούν ως κέντρο αγώνα για όλη την περίοδο της κρίσης-ύφεσης, δημιουργούν νέες προϋποθέσεις και δυνατότητες, ανοίγουν νέους δρόμους, πιέζουν και εξαναγκάζουν προς την κατεύθυνση συνολικοποίησης των αντιστάσεων και γενικών απεργιών, συντονισμού συλλαλητηρίων, συζητήσεων, ενημερώσεων των εργαζομένων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

    Όσον αφορά στην εκπαίδευση προτείνουμε
    1) Συστράτευση για την επιτυχία όλων των αγωνιστικών εκδηλώσεων του Μαρτίου
    2) ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ Προέδρων μέχρι 23 Μάρτη
    3) Συγκρότηση Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής με έναν εκλεγμένο αντιπρόσωπο από τις ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, κατά προτίμηση κοινής ΟΛΜΕ-ΔΟΕ.
    4) Νέα απεργία, είτε πανεργατική-πανδημοσιοϋπαλληλική, είτε σε συντονισμό με μεγάλες Ομοσπανδίες [ΔΟΕ- ΠΟΕ ΟΤΑ- ΟΕΝΓΕ- ΠΟΕΔΗΝ κλπ] το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη.
    5) Αξιοποίηση των διαδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σαν βήμα συσπείρωσης των εργαζομένων και καταγγελίας κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας.
    6) Μόνιμο συντονιστικό Αγωνιστικής Συνεννόησης των μεγάλων Ομοσπονδιών.
    7) Μόνιμη δράση του συντονιστικού ΕΛΜΕ-Διδασκαλικών Συλλόγων.
    8) Νέες ΓΣ στο τέλος Απριλίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στις εξετάσεις, στο βαθμό που διασφαλίζεται η μαζικότητα, ο ενιαίος βηματισμός και η ύπαρξη την περίοδο αυτήν αντίστοιχων κινητοποιήσεων-απεργιών και άλλων μεγάλων Ομοσπονδιών.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - περιοδικό «αντιτετράδια της εκπαίδευσης»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Σ΄ αυτά τα πλαίσια προτείνουμε να δημιουργηθούν τοπικά και κεντρικά Ανοιχτές Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, νεολαίους, ανέργους, συνταξιούχους κλπ., που ενώ δεν υποκαθιστούν τις δομές των συνδικάτων, λειτουργούν ως κέντρο αγώνα για όλη την περίοδο της κρίσης-ύφεσης..."

    ANTAΡTIKO δηλαδή στα συνδικατα
    τελος παντων ..
    χμ.. χμ..
    στις ανωτερες συνδικαλιστικες οργανωσεις...
    προτεινεις...
    pas mal...καλο γι αρχη...
    Αλλα πιστευεις πως ο
    "μπαμπας συνδικαλιστκη οργανωση"..
    θ' αφησει το "μωρο" που θελει..
    να αναπτυχθεί τοπικά και κεντρικά
    (οπως λεει το κειμενο που παραθεσες)
    με Ανοιχτές Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα,
    με νεολαίους, ανέργους, συνταξιούχους κλπ.
    θα το αφησει να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ???

    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!
    Παντα θα χρειαζεται τις νουθεσιες του "μπαμπα"..μεχρι τουλαχιστον να ενηλικιωθει...
    και αν..
    Γιατι ο μπαμπας ΚΡΟΝΟΣ τα τρωει συνηθως τα παιδια του ..για να μην του παρουν τον θρονο..
    ΑΡΑ???
    Τρυπα παλι στο νερο...

    υ.γ.
    στις πανελλαδικες τι θα κανουμε???
    ιδου το ερωτημα...

    vlemma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε,ναι λοιπόν φταίω εγώ.

    Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω το μεγαλείο της δημοκρατίας που ζω, η οποία ρίχνει το φταίξιμο σε μένα τον δημόσιο υπάλληλο και εκπαιδευτικό που μετά από 12 χρόνια παίρνω 1300 ευρώ και πρέπει να πληρώσω εγώ.

    Φταίω εγώ που δεν είμαι πατριώτης όπως οι περισσότεροι βουλευτές που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ οι περισσότεροι στο στρατό αλλά όμως νοιάζονται.

    Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω ότι δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου βουλευτές, υπάλληλοι της βουλής, φοροφυγάδες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, ιδιοκτήτες εφημερίδων και τηλεοπτικών μέσων, είναι όλοι πιο ίσοι στα προνόμια από τους υπόλοπους και ίσως και πιο πατριώτες και για αυτό δεν θίγονται από τα μέτρα.

    Φταίω εγώ που δεν λέω να κατανοήσω τους εθνικούς λόγους για τους οποίους οι δικηγόροι δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, οι γιατροί δεν πληρώνουν φόρους, οι υπάλληλοι της βουλής παίρνουν 16 μισθούς.

    Φταίω εγώ ο δημόσιος υπάλληλος που εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε θνησιγενείς και μεταθανάτιες εφημερίδες μέσω κρατικών χρημάτων και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

    Φταίω εγώ ο εκπαιδευτικός γιατί αντί να κάνω ιδιαίτερα και να μην έχω οικονομικό πρόβλημα περιμένω να μου δώσει μισθό το κράτος.

    Φταίω εγώ γιατί δεν μπορώ να αντιληφτώ ότι πρέπει να δώσω ως πατριώτης και το 13 μισθό για να μπορούν οι εργολάβοι να φτιάχνουν δρόμους με τριπλάσιο κόστος από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για να μπορούν οι ίδιοι εργολάβοι να εισπράττουν υπέρογκα ποσά από τα διόδια και μετά μέσα από τις εφημερίδες τους και τους σταθμούς τους να στοχοποιούν τους δημόσιους υπαλλήλους για το χάλι της οικονομίας. Για να μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν τους πολιτικούς της αρεσκείας τους. Αλήθεια ποιοί εργάστηκαν στα μεγάλα έργα και με τι μεροκάματα;

    Φταίω εγώ που δεν νοιώθω πατριώτης για να δώσω και το 12ο μισθό στο κράτος για να μην αποδίδει κανένας καναλάρχης ασφαλιστικές εισφορές αγγελιόσημα και κάθε ιδιοκτήτης εφημερίδας να μπορεί να έχει αφορολόγητο ποσό από τον τζίρο του και να μπορούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι να είναι στη μισθοδοσία υπουργείων.

    Φταίω εγώ που δεν έχω Πόρσε Καγιέν και offshore εταιρεία όπως όλοι οι καλοί πατριώτες και που πιστεύω ότι νόμιμο είναι μόνο ότι είναι και ηθικο.

    Φταίω εγώ ο προδότης της πατρίδας που δεν δίνω και τον 11ο μισθό μου για να μπορούν οι τράπεζες να δηλώνουν πριν λίγα χρόνια αστρονομικά κέρδη τετραπλάσια σε σχέση με τις ευρωπαικές και μόλις τα στελέχη τους έπεσαν έξω να τους δίνει το κράτος 22 δις ?. Βλέπετε για να πλουτίσουν λίγοι πατριώτες τραπεζίτες πρέπει όλοι εμείς για 2 δις ? να φάμε παντεσπάνι.

    Φταίω εγώ ο τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος που το κράτος χαρίζει δις σε φαρμακευτικές εταιρείες για εθνικούς λόγους και δεν συλλαμβάνει λαθρέμπορους καυσίμων όταν είναι πρόεδροι ΠΑΕ.

    Φταίω εγώ που δεν είμαι τόσο πατριώτης για να βοηθήσω με το μισθό μου τους εργατικούς επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα που έχουν τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη και δεν φορολογούνται τα μερίσματά τους.

    Φταίω εγώ λοιπόν που λόγω έλλειψης πατριωτισμού δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι για το κράτος εγώ ο εκπαιδευτικός των 1400 ευρώ θεωρούμαι δαπάνη περικοπτέα και ίσως και σπατάλη.

    Α ΜΕΡΟΣ, σταλμένο από Λάμπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για όλους αυτούς τους λόγους προχωρώ κι εγώ στα δικά μου επώδυνα πλην όμως αναγκαία μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας μας και παροτρύνω και όλους όσους νοιώθουν το ίδιο να τα ακολουθήσουν για το δύσκολο χρονικό διάστημα που έρχεται. Προτείνω λοιπόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που μας παίρνουν τώρα ή μέχρι να φυλακιστούν κάποιοι πολιτικοί ή να δημευτούν περιουσίες φοροφυγάδων να θυμούνται τα εξής.

    1. Δεν αγοράζω τίποτα πέρα από τα πολύτως αναγκαία. Για τα υπόλοιπα εάν δεν μου κάνουν επί τόπου έκπτωση 20% όσο και η απώλεια του εισοδήματός μου δεν τα αγοράζω. Ας κινηθεί η αγορά από τους τίμιους και εργατικούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

    2. Δεν βγαίνω έξω για καφέ εάν δεν μειώσουν κατά 20% την τιμή του. Το ίδιο και για το σινεμά θέατρο και λοιπά.

    3. Δεν αγοράζω εφημερίδα για λόγους τάξης καθώς όλες μας θεωρούν την αιτία του κακού αλλά και γιατί επιδοτούνται από το κράτος.

    4. Δεν επιβραβεύω με τηλεθέαση δημοσιογράφους που επιχαίρουν ως είναι φυσικό σε μίσθαρνα γλοιώδη υποκείμενα οικονομικών συμφερόντων.

    5. Δεν πιστεύω κανένα δημοσιογράφο αν δεν αποκαλύψουν ποιοι και πώς καταχράστηκαν δις ? την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων; Αν δεν μας πούν πόσοι Έλληνες εργάτες επωφελήθηκαν των μεγάλων έργων και εάν καταβλήθηκαν οι εργατικές εισφορές; Εάν δεν μας πουν πόσα διόδια έπρεπε να πληρώνουμε και τι είδους κομπίνα γίνεται με τους εργολάβους που παίρνουν διόδια πριν κατασκευάσουν τους δρόμους. Εάν δεν μας αποκαλύψουν ποιοι δημοσιογράφοι πληρώνονται από υπουργεία.

    Παρόλο δε που δεν είμαι και τόσο πατριώτης προτείνω στην κυβέρνηση που σίγουρα όλοι είναι πατριώτες τα εξής μέτρα περιμένοντας να μας πει και κάποιος πόσα δις ? θα απέφεραν

    1. Φορολόγηση 1% των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    2. Φορολόγηση 40 % των επιχειρήσεων.

    3. Φυλάκιση για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ

    4. Φόρος 5% επί των στρατιωτικών δαπανών.

    5. Παύση χρηματοδότησης ΠΑΕ και ΚΑΕ.

    6. Παύση χρηματοδότησης ιδρυμάτων πρωθυπουργών.

    7. Παύση χρηματοδότης εφημερίδων και ιδιωτικών καναλιών με κρατκή διαφήμιση

    8. Οι πλούσιοι που φυλάσσονται από αστυνομικούς να καλύπτουν και τη μισθοδοσία τους

    9. Οι επιχειρηματίες να συμβάλλουν και αυτοί επώνυμα αν όχι με 20% τουλάχιστον με 10% έκτακτη εισφορά ως καλοί πατριώτες που δεν είμαστε εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    10. Φόρος 10% στα έσοδα από τα διόδια χωρίς να αυξηθεί η τιμή γιατί οι εργολάβοι είναι και οι περισσότερο πατριώτες από όλους.

    Β ΜΕΡΟΣ, σταλμένο από Λάμπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εστω..

    λεω...

    ΕΣΤΩ..
    οτι οι κινητοποιησεις..
    κινητοποιησουν ΟΛΟΥΣ μας...
    (υποθετικα ρωταω, υποθετικο σεναριο θελω να μου δοθει ως απαντηση)

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ???

    ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ???

    ΑΝ ΦΟΒΗΘΟΥΝ???

    κι επειδη ειμαι "ψιλομπουμπουνας"..
    θελω απαντηση..
    οχι γενικευμενη ,οχιμπλαμπλαδιστικη..

    θελω απαντηση του τυπου..
    θα γινει ..
    αυτο..
    κι
    αυτο..
    κι
    αυτο..

    οπως εγινε..
    εκει..
    κι εκει..
    κι εκει..

    υπαρχει καποιο σεναριο στην περιπτωση γενικευμενης απεργιας..
    ή
    επειδη δεν θα γινει ποτε..
    την
    κυνηγαμε
    για να λεμε..
    οτι δεν πετυχαινουμε τιποτα επειδη δεν συμμετεχουμε..

    αρα ποτε..
    δεν θα γινει κατι..
    απλως
    τις κανουμε για να ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ..

    και οι συνδικαλιστες ως συνδικαλιστες..

    και εμεις με τις ενοχες μας..
    και το κυνηγι του "απιαστου"!!!

    ΑΥΤΑ..

    vlemma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κι άλλες δράσεις οργισμένων κι αποφασισμένων να κινητοποιηθούν πολιτών

    Mήνυση προς όσους έβλαψαν και διέσυραν τη χώρα, ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ τις φωνές μας!

    Ενημέρωση για τις εξελίξεις της μήνυσης

    Αγαπητά μέλη του γκρουπ μας,

    Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην προσπάθειά μου, η οποία είναι και προσπάθεια όλων μας για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο Κράτος.

    Σας ενημερώνω για τις εξελίξεις της μήνυσης εναντίον όσων ευθύνονται για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

    Μέσα από τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (όπως έχει αναγγελθεί ότι θα γίνει), είναι πιθανό η υπόθεση να "χαθεί" (ή να "κουκουλωθεί" σε πιο απλά ελληνικά), όπως συνήθως γίνεται σ' αυτές τις υποθέσεις.
    Αύριο θα καταθέσω αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους, ενημερώνοντάς τους για τη μήνυσή μου και ζητώντας να μεριμνήσουν ώστε να μη διακοπεί η δικαστική έρευνα εάν και εφ' όσον τελικά συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή.

    Άλλωστε, η μήνυση προηγείται χρονικά από την κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Θα σας κρατώ ενήμερους για τις εξελίξεις.

    Όμως, καθώς οι κινήσεις παίρνουν πιο σοβαρή τροπή, χρειάζομαι την ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων. Διαδώστε το γκρουπ στους φίλους σας. Ας ενώσουμε τις φωνές όλων μας. Και όσο πιο πολλές είναι οι φωνές, τόσο πιο δυνατές. Έτσι ώστε να μας ακούσουν, είτε το θέλουν, είτε δε το θέλουν!

    Δε θα μείνουμε στα λόγια. Προχωρούμε σε πράξεις!

    Γιάννης Σιάτρας

    Για την αντιγραφή ΧΤΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ σε αρκετά αλλά χωρίς προοπτική πια. Η Ελλάδα πια είναι επαρχία της Ευρώπης και δεν αυτοδιοικείται. Δεν συμμετέχει καν στην "Κυβέρνηση". Δες λοιπόν. Σωστά γράφετε "ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου" Κάποιο κόμμα τα έλεγε πριν δεκαετίες αλλά τότε όλοι θεωρούσαν την Ευρώπη τη σωτηρία της Ελλάδας. Οι αστικές "δημοκρατίες" με πρόσχημα - δόλωμα τον ανθρωπισμό και τις "ελευθερίες", με σχέδια που χρονολογούνται από το 1920, υποβάθμιζαν την πάλη των τάξεων και οργανώνονταν σε διεθνείς οικονομικούς
    οργανισμούς που διασφάλιζαν τη μακρόχρονη επιβίωσή τους με καλούτσικες κοινωνικές παροχές σε αντάλλαγμα της απρόσκοπτης τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξής τους. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε και πήρε τα σκήπτρα στην υπεράσπιση της ... Δημοκρατίας που μετεξελίχθηκε σε απλό φιλελευθερισμό και κατάφερε να γίνει οικονομική δύναμη που περιελάμβανε και χάιδευε τα κράτη στα οποία κινδύνεψε να υποταχθεί πλήρως πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα ξέχασαν. Η ιδεολογία για τους οικονομιστές είναι
    ψιλά γράμματα. Oι νέοι λοιπόν (ακόμη και "σοσιαλιστές" ονομάστηκαν από κάποιους) οικονομολόγοι όπως ο Keynes επηρέασαν τα κράτη αυτά να δώσουν παροχές αλλά για να αυξήσει απλώς την κατανάλωση και άρα τα κέρδη των επιχειρηματιών που στην πραγματικότητα διοικούν. Όλοι λοιπόν γλυκάθηκαν από τις παροχές, ζητωκραύγασαν την Ευρώπη, στιμώχνονταν για να μπουν (με τις καθολικές σχεδόν κομματικές παραινέσεις από δεξιά ως αριστερά) και κάποια στιγμή όταν ήλθε η αποκάλυψη της απάτης, τα κόμματα που τους οδήγησαν στη αποδοχή τώρα τους
    στρέφουν (ανεπιτυχώς) εναντίον. Αν η άποψη "ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου" είχε επικρατήσει από το 1974 σε όλα τα αριστερά κόμματα (η ΕΟΚ ήταν από τα κύρια σημεία αντιπαράθεσης και διχασμού ανάμεσα στους αριστερούς), δεν θα υπήρχε τώρα ανακολουθία και ίσως αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί μια ισχυρή αριστερή συμμαχία με μεγαλύτερη επιρροή τουλάχιστον στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, που τώρα πολλοί απ' αυτούς διατείνονται ότι θα κάνουν θυσίες -κι άλλες!!- και θα δώσουν από το υστέρημά τους στο ... κράτος, το ... κοινωνικό κράτος για
    να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην ... ανθρωπιστική Ευρώπη. Άντε να τους βγάλεις αυτούς στους δρόμους. Η προσπάθεια βέβαια μετράει, το αποτέλεσμα όμως (όχι της επιτυχίας των κινητοποιήσεων αλλά του πραγματικού οφέλους στους εργαζόμενους) είναι αμφίβολο έως ανύπαρκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ σε αρκετά αλλά χωρίς προοπτική πια. Η Ελλάδα πια είναι επαρχία της Ευρώπης και δεν αυτοδιοικείται. Δεν συμμετέχει καν στην "Κυβέρνηση". Δες λοιπόν. Σωστά γράφετε "ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου" Κάποιο κόμμα τα έλεγε πριν δεκαετίες αλλά τότε όλοι θεωρούσαν την Ευρώπη τη σωτηρία της Ελλάδας. Οι αστικές "δημοκρατίες" με πρόσχημα - δόλωμα τον ανθρωπισμό και τις "ελευθερίες", με σχέδια που χρονολογούνται από το 1920, υποβάθμιζαν την πάλη των τάξεων και οργανώνονταν σε διεθνείς οικονομικούς
    οργανισμούς που διασφάλιζαν τη μακρόχρονη επιβίωσή τους με καλούτσικες κοινωνικές παροχές σε αντάλλαγμα της απρόσκοπτης τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξής τους. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε και πήρε τα σκήπτρα στην υπεράσπιση της ... Δημοκρατίας που μετεξελίχθηκε σε απλό φιλελευθερισμό και κατάφερε να γίνει οικονομική δύναμη που περιελάμβανε και χάιδευε τα κράτη στα οποία κινδύνεψε να υποταχθεί πλήρως πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα ξέχασαν. Η ιδεολογία για τους οικονομιστές είναι
    ψιλά γράμματα. Oι νέοι λοιπόν (ακόμη και "σοσιαλιστές" ονομάστηκαν από κάποιους) οικονομολόγοι όπως ο Keynes επηρέασαν τα κράτη αυτά να δώσουν παροχές αλλά για να αυξήσει απλώς την κατανάλωση και άρα τα κέρδη των επιχειρηματιών που στην πραγματικότητα διοικούν. Όλοι λοιπόν γλυκάθηκαν από τις παροχές, ζητωκραύγασαν την Ευρώπη, στιμώχνονταν για να μπουν (με τις καθολικές σχεδόν κομματικές παραινέσεις από δεξιά ως αριστερά) και κάποια στιγμή όταν ήλθε η αποκάλυψη της απάτης, τα κόμματα που τους οδήγησαν στη αποδοχή τώρα τους
    στρέφουν (ανεπιτυχώς) εναντίον. Αν η άποψη "ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου" είχε επικρατήσει από το 1974 σε όλα τα αριστερά κόμματα (η ΕΟΚ ήταν από τα κύρια σημεία αντιπαράθεσης και διχασμού ανάμεσα στους αριστερούς), δεν θα υπήρχε τώρα ανακολουθία και ίσως αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί μια ισχυρή αριστερή συμμαχία με μεγαλύτερη επιρροή τουλάχιστον στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, που τώρα πολλοί απ' αυτούς διατείνονται ότι θα κάνουν θυσίες -κι άλλες!!- και θα δώσουν από το υστέρημά τους στο ... κράτος, το ... κοινωνικό κράτος για
    να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην ... ανθρωπιστική Ευρώπη. Άντε να τους βγάλεις αυτούς στους δρόμους. Η προσπάθεια βέβαια μετράει, το αποτέλεσμα όμως (όχι της επιτυχίας των κινητοποιήσεων αλλά του πραγματικού οφέλους στους εργαζόμενους) είναι αμφίβολο έως ανύπαρκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή