Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Νέα, η 12η, εκπαιδευτική κινητοποίηση

Να ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ οι ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 

σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ που ΠΡΟΩΘΕΙ η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στη ΒΟΥΛΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ (2ωρη διευκολυντική στάση 12-2)


     στις 2μμ στο Υπ. Οικονομικών στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ για διαθεσιμότητα



 Καλούμε στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των συναδέλφων, που ήταν σε διαθεσιμότητα από το 2013-2015, καταβολή του 25% των μισθολογικών απολαβών τους για τα χρόνια της διαθεσιμότητας και τον υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες απολαβές τους.

Παραμένει η ουσία των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών 

Στην παρούσα πρόταση για το Λύκειο  και το σύστημα εισαγωγής έγιναν 3 αλλαγές από τις προηγούμενες εξαγγελίες. Ο συνυπολογισμός του βαθμού απολυτηρίου στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα ισχύσει το 2020 και μετατίθεται στα επόμενα έτη. Το πρώτο μηχανογραφικό, όπου οι μαθητές της Γ΄ τάξης θα δηλώσουν 10 συγκεκριμένα Τμήματα Σχολών, θα συμπληρωθεί τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη κι όχι πριν, τον Ιούλιο. Δηλαδή, θα γίνει μετά το πέρας της προθεσμίας για αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού. Πρόκειται για τα μηχανογραφικά που και με τον αριθμό εισακτέων ανά Τμήμα, θα διαμορφώνουν τα «πράσινα» και «κόκκινα» Τμήματα.   

Όμως, η ουσία των κυβερνητικών εξαγγελιών παραμένει. Αφαιρείται, πλέον «επίσημα και με τον νόμο» μια τάξη από την αναγκαία εκπαίδευση όλων των παιδιών, η Γ΄ τάξη ΓΕΛ, που μετατρέπεται σε «προπαρασκευαστική» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο αντί για τη γενική, σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση όλων των παιδιών στα πλαίσια ενός ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν, δωδεκάχρονου σχολείου, διαμορφώνεται διχασμός εντός των μαθητών της γενικής εκπαίδευσης και βαθαίνει ακόμη περισσότερο ο διαχωρισμός γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Ως μοναδικά μαθήματα γενικής παιδείας που θα διδάσκονται όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, παραμένουν μόνο η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Θρησκευτικά και η Φυσική αγωγή!!!... ενώ αυξάνει η ύλη των μαθημάτων προσανατολισμού... Ταυτόχρονα η πρόταση αυτή θα επιφέρει αλλαγές στην Α΄ και Β΄ τάξη  στα μαθήματα και τη διδασκαλία τους, που θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2020-21.

Πιο λίγοι μαθητές θα μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο του ΓΕΛ, αφού προστίθενται νέοι εξεταστικοί φραγμοί. Το 40% του βαθμού του απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου, θα προκύπτει από εξετάσεις στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα των πανελλαδικών με θέματα ανά ομάδες σχολείων σε κάθε Διεύθυνση, που θα επιτηρούνται και θα βαθμολογούνται από καθηγητές άλλων σχολείων.

Διαμορφώνεται η βάση για την υποβάθμιση του απολυτηρίου των ΕΠΑΛ, αφού επισημαίνεται ότι ο νέος τρόπος εξετάσεων για το απολυτήριο στα ΓΕΛ, του δίνει «τη σοβαρότητα που του αξίζει» (!!!) ώστε «να αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα». Και επιπλέον γιατί το απολυτήριο των ΕΠΑΛ δεν θα μπορεί να οδηγήσει στην εισαγωγή σε κάποιο τμήμα (ΤΕΠ), χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα οδηγούνται στα διετή προγράμματα επιπέδου 5 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο Τμήμα, θα μπορούν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου