Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κρίσιμα ζητήματα και η Μετασυνεδριακή



ΟΙ 15  ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Με αυτό το σκεπτικό καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποφασίσει άμεσα να γίνει η Μετασυνεδριακή στο τέλος του Ιουνίου. Είναι αναγκαία επιλογή για τον κλάδο σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, όπως θα φανεί και στη συνέχεια.
Τις τελευταίες μέρες ασκείται μεγάλη πίεση από το σύνολο της διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας (υπουργείο, περιφέρειες, διευθύνσεις) προς τις διευθύνσεις των ΕΠΑΛ, για να κόψουν τομείς που ήδη λειτουργούν. Η στόχευση του Υπουργείου ζητά θεματικά ΕΠΑΛ, όπου σε αυτά θα λειτουργούν ένας ή δύο πολυπληθείς (υπερ)τομείς και τα οποία θα είναι λιγοστά και σκορπισμένα σε κάθε Περιφέρεια.
Αυτή όμως η πολιτική, σε συνδυασμό και με όσες προηγήθηκαν, εκτιμούμε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές, μην έχοντας την επιλογή για να σπουδάσουν την ειδικότητα που επιθυμούν στο ΕΠΑΛ της περιοχής τους, είτε θα στρέφονται σε άλλου είδους επιλογές (άλλη ειδικότητα, άλλο τύπο σχολείου, ιδιωτική εκ/ση) είτε θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τη συνέχιση των σπουδών τους ενισχύοντας τη μαθητική διαρροή και την εκ νέου συρρίκνωση και απαξίωση της ήδη πολύπαθης Δημόσιας ΤΕΕ. Από την άλλη, δεκάδες ακριβά εργαστήρια θα αχρηστευτούν και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς ωράριο, όταν οι ιδιώτες, που θα τρέξουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, θα τρίβουν τα χέρια τους. 
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας για τα ΠΥΣΔΕ, είμαστε κάθετα αντίθετοι ως ΔΣ της ΕΛΜΕ, όπως και η ΟΛΜΕ, σε τέτοιες πρακτικές και σχεδιασμούς. Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο με ραγδαίες και ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση οφείλουμε να μην κάνουμε πίσω, αλλά να σχεδιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο Σχολείο. 
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους (Δ/ντες, Δ/ντη Εκ/σης, Περιφερειακό Δ/ντή, Υπουργείο) να μην προτείνουν και να μην προβούν σε καμία περίπτωση σε μείωση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων.  Επίσης, απαιτούμε να μην αυξηθεί το πλήθος μαθητών που χρειάζεται για τη λειτουργία Τομέα στη Β΄ Τάξη και ειδικότητας στη Γ' Τάξη και να διατηρηθούν τα ολιγομελή τμήματα που λειτούργησαν ή προέκυψαν το 2015-2016.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας στα σχολεία να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι βασικές θέσεις μας, να απευθύνονται στο ΔΣ της ΕΛΜΕ για ό, τι χρειαστεί και να συμμετέχουν στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου