Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Σαρωτικές οι αλλαγές στα σχολεία και απαιτούν κινητοποιήσεις·         ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 4/6, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ στις 5.30μμ

·         ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ στις 8/6 στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΔΟΕ

Με βάση τις ως τώρα δηλώσεις του υπουργείου οι 23.000 περίπου φέτος προσλήψεις αναπληρωτών μειώνονται στο μισό, στέλνοντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία.  Υλοποιείται σχεδιασμός μεγάλης συρρίκνωσης στην τεχνική εκπαίδευση. Επίσης, δημοσιεύθηκαν τα 2 πορίσματα του διαλόγου για την παιδεία, που παρά κάποιες θετικές προτάσεις όπως κατάργηση εξετάσεων και βαθμολογίας, φτάνουν στο σημείο να θέλουν να ανατρέψουν πλήρως τη δομή Γυμνασίων και ΓΕΛ,  4ετή και  2ετή, που θα οδηγήσει σε άλλη μεγάλη συρρίκνωση και τα ΓΕΛ.
                                                                                                             
Στην ΤΕΕ υλοποιείται η κατάργηση-συγχώνευση αρκετών ειδικοτήτων και τομέων και κόβονται ώρες και τμήματα ειδικοτήτων, που μπορεί να φθάσουν τελικά ως και στο 50% περίπου. Με ποια λογική περιλαμβάνονται Αισθητική και Κομμωτική στον τομέα Υγείας Πρόνοιας, όταν άλλοι τομείς όπως για παράδειγμα ο Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και ο Εφαρμοσμένων Τεχνών παραμένουν αυτόνομοι – και καλώς συμβαίνει – και δεν συγχωνεύονται; Ακόμη, αρχίζει πιλοτικά η μαθητεία ως 4ο έτος μετά το ΕΠΑΛ, σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΟΛΜΕ. Με όλα αυτά ΕΠΑΛ και ΕΚ θα υποστούν μεγάλη συρρίκνωση.  

Σε αυτό το επικίνδυνο πλαίσιο αρχίζει η αναγκαστική διάθεση συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων για να καλύψουν το πετσοκομμένο ωράριό τους από το Δημοτικό ως τα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ), σαν να είναι σχολικές μονάδες, ενώ ανήκουν στην άτυπη κι όχι στην τυπική εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί δωρεάν η ανάγκη εκπαιδευτών στα ΔΙΕΚ. Αυτό σημαίνει εργασία σε 2 - 3 δομές, πρωί και απόγευμα λόγω ΔΙΕΚ, αλλά και ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων. Επίσης, προωθείται η κατάργηση του μειωμένου ωραρίου των υπεύθυνων των εργαστηρίων σε όλα τα σχολεία εκτός των ΕΚ, ώστε 100άδες καθηγητές να καλύψουν τα κενά από αναπληρωτές και συνταξιοδοτήσεις.

Τέλος, τα νέα αναλυτικά προγράμματα δεν πρέπει να συνδιαμορφώνονται με τους γονείς, το δήμο, άλλους φορείς και επιχειρήσεις κι ούτε αυτοί θα πρέπει να αναζητούν μη κρατικούς πόρους για κάλυψη των δαπανών για την παιδεία σε τοπικό επίπεδο.

Εμείς, ως σωματείο, και ολόκληρος ο κλάδος οφείλουμε να υποστηρίζουμε σταθερά τις πάγιες θέσεις μας με βάση τα συνέδρια της ΟΛΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση. Θα εργαστούμε ενάντια στη συρρίκνωση των ΓΕΛ λόγω της πρότασης για 2ετές Λύκειο και 4ετές Γυμνάσιο και των ΕΠΑΛ και των ΕΚ λόγω των μέτρων για την ΤΕΕ. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή το ελάχιστο, που οφείλει, είναι να αρχίζει από την 1η τάξη των Γυμνασίων, των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ το ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ
12χρονο ΣΧΟΛΕΙΟ και τη 2χρονη προσχολική αγωγή

ΟΛΟΙ κ ΟΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου