Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Αγώνας για τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία



Τα μνημονιακά μέτρα και η κυβερνητική αδυναμία
οδηγούν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία σε πλήρη υποβάθμιση

Βρισκόμαστε μπροστά στη νέα πραγματικότητα του 3ου μνημονίου, που ψηφίστηκε και από πολλούς βουλευτές, αντιμνημονιακούς ως τότε. Το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει πολλά κοινωνικά επαχθή μέτρα και τη δέσμευση της απελθούσας κυβέρνησης για εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος να επικρατεί χάος στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές στις 11/9 εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε για τη λειτουργία των σχολείων ως τώρα.  

Υπάρχουν τα ακόλουθα ζητήματα:
·           Ο αριθμός των κενών ακόμη ποικίλει από μέρα σε μέρα, ενώ με βάση τα στοιχεία της χρονιάς 2014-1015, οι αναπληρωτές που εργάστηκαν στη Δευτεροβάθμια ήταν 5.444, οι συνταξιοδοτήσεις 1.527  και πολλά κενά παρέμειναν ακάλυπτα, άρα μιλάμε για τουλάχιστον 7.000 κενά.
·           Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών ούτε και για τις αναγκαίες πιστώσεις. Επιπλέον, το συνολικό μέγεθος των πιστώσεων για τις προσλήψεις των αναπληρωτών αποτελεί επίσης ζητούμενο. 
               Οι πρώτες προσλήψεις των αναπληρωτών βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα, αφού οι αιτήσεις επαναλαμβάνονται λόγω ασφαλιστικών μέτρων. Θα προχωρήσουν ομαλά και έγκαιρα;
·         Δεν αποδόθηκαν ακόμη όλα τα χρήματα της τρίτης δόσης στις σχολικές επιτροπές και οι υπόλοιπες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των σχολείων.
·         Η επιδίωξη για 27άρια και 30άρια τμήματα ενώ εμείς οι καθηγητές ζητούμε 20άρια με ανώτατο τα 25άρια και ολιγομελή στους προσανατολισμούς και τις ειδικότητες.

Αυτά είναι ορισμένα θέματα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν, για να μην είναι το άνοιγμα των σχολείων σχήμα λόγου. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κι οι ΕΛΜΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αγωνιστούν συντονισμένα και αποφασιστικά. Στο πλαίσιο αυτό σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  • Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση στη Διευθύνση την Τρίτη, 1/9 των 2 ΕΛΜΕ και των 2 αιρετών με τον Αργυρίου για τα θέματα του ΠΥΣΔΕ και των τμημάτων.
  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕ συνεδρίασε την Πέμπτη, 3/9, και αποφάσισε εκτός των άλλων να συμμετάσχει στο κάλεσμα  για συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής τη Δευτέρα, 7/9, στις 7μμ, στα γραφεία της ΔΟΕ. 
  • Η πρότασή μας για συντονισμό αφορά κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση, στις Διευθύνσεις και στα ΠΥΣΔΕ κι, αν χρειαστεί, στο Υπουργείο. Τέλος, ΓΣ αν δεν αποφασιστούν από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
  • Θα υπάρξουν δράσεις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή  στις 18/9, αλλά και μετά τις 20/9 λόγω των εκλογών.  
  • Στις 26/9 η ΟΛΜΕ οργανώνει συνάντηση των ΕΛΜΕ και των αιρετών της Νότιας Ελλάδας και θα πρέπει να οδηγηθεί όλος ο κλάδος σε ΓΣ με απόφαση της ΟΛΜΕ. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να γίνουν ΓΣ με αποφάσεις των ΕΛΜΕ.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Το νέο μνημόνιο φέρνει νέα μείωση των μισθών με την αύξηση «εισφοράς αλληλεγγύης» και το νέο μισθολόγιο, του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, μείωση των συντάξεων με αύξηση των εισφορών, εφαρμογή ρυθμίσεων για τις πρόωρες, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των ορίων ηλικίας και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, φορολεηλασία με ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μέτρα σε βάρος των αγροτών επιπλέον υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών. Επιπλέον για την εκπαίδευση τον επόμενο χρόνο προβλέπονται:

·   Μαθητεία, η τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης. Ας δούμε τι συμβαίνει στον τουρισμό με τη μαθητεία. Σύνδεση προγραμμάτων με αγορά εργασίας και επιβολή της εργασίας των voucher και των κοινωφελών προγραμμάτων ως το νέο μοντέλο απασχόλησης για τη νέα γενιά.
·     Αξιολόγηση όλης της εκπαίδευσης (εξωτερική, ατομική, σχολείων, μαθητών) σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς και καθεστώς μόνιμης κινητικότητας.
·   Καταργήσεις και συγχωνεύσεις των μικρότερων σχολικών μονάδων, ώστε ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών να φτάνει τους 75 στα Δημοτικά, τους 150 στα Γυμνάσια και τους 250 στα Λύκεια.
·       Αύξηση του ανώτατου ορίου μαθητών στους 30 ανά τμήμα.
·   Αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας χωρίς καμία μείωση με βάση τα έτη υπηρεσίας.

Απέναντι στη νέα 5κομματική μνημονιακή συναίνεση και σε όποιες κυβερνητικές «λύσεις» την υλοποιήσουν, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με όπλα τα συνδικάτα, τα σωματεία μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους. Θα απαιτεί την κατάργηση όλων των μνημονίων, της  δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται και θα ανατρέπει το μονόδρομο της πολιτικής που θα επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και οι ντόπιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

ΟΧΙ στο ΝΕΟ, ΑΝΤΙΛΑÏΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ
η ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΔΝΤ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου