Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο Νέος Δήμος για την Παιδεία

24/1/11,
Το ΔΣ από την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία, Δευτέρα 10/1/11, ζήτησε να συναντηθεί με τη νέα δημοτική αρχή για να θέσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Β/βάθμια Εκπ/ση στην περιοχή.
Η 1η συνάντηση έγινε την Πέμπτη 13/1/, εξαιτίας της κατάληψης του 2ου Λυκείου. Με αντιπροσωπεία του Λυκείου συναντήσαμε την κα Αγγέλου, υπεύθυνη για τη Β/βάθμια Εκπ/ση. Αναφέρθηκαν οι λόγοι της κατάληψης με πρώτο τη μη παράδοση του νέου σχολείου κι ότι παρόμοια κατάσταση υπάρχει στα περισσότερα σχολεία και τα προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα.
Η 2η συνάντηση έγινε την Τρίτη 18/1/ με το νέο Δήμαρχο. Εκεί κατατέθηκαν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων ως εξής:
1.Καμία μείωση των λειτουργικών δαπανών για τη παιδεία στο νέο Δήμο.
2.Κάλυψη με πετρέλαιο όλων των σχολικών μονάδων.
3.Τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΕΚ & 4ου Γυμνασίου και για την άμεση μεταφορά του 2ου Λυκείου στο νέο κτήριο.
4.Τροφοδοσία όλων των σχολικών μονάδων με αναλώσιμα και άμεση συντήρηση συσκευών γραφείου ( φωτοτυπικών, τηλεομοιοτυπικών, η/υ )
5.Επισκευές όλων των κτηρίων (μονώσεις, παράθυρα, κιγκλιδώματα κ.λ.π).
6.24ωρη φύλαξη των σχολικών μονάδων.
7.Οι σχολικές μονάδες να έχουν αρκετές καθαρίστριες με τακτική αμοιβή.
8.Εξασφάλιση των μέσων για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους.
9.Να λειτουργήσουν άμεσα οι Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές.
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για τις υπογραμμισμένες ανάγκες (2,3,4,5).

Τέθηκαν και τα θέματα που επείγουν στο επόμενο διάστημα:
1.Οι νέοι επικεφαλής του Δήμου να συμπαρασταθούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην περιοχή μας ανάγοντάς το σε θέμα κύριας προτεραιότητας.
2.Να δεσμευτούν ότι δεν θα δεχθούν καμιά συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου και καμία αύξηση μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία. Κανένα γυμνάσιο, λύκειο και σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ, να μη χαθεί στο Δήμο.
3.Η κατασκευή του νέου κτηρίου του 3ου Λυκείου και η δέσμευση για συνέχιση της απρόσκοπτη καταβολής των μισθωμάτων στο υπάρχον.
4.Να αποδοθεί στο Λύκειο Φυλής το κτήριο που κατέχει αναίτια ο Δήμος.
5.Το νέο κτήριο του ΣΕΚ στον ευρύτερο χώρο του νέου ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ.
6.Η εύρεση χώρου για την δημιουργία του 5ου Γυμνασίου στην Δροσούπολη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του μαθητικού πληθυσμού με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη Α/βάθμια Εκπ/ση.
Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να δεσμευθεί και δήλωσε ότι τα θέματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση σε επόμενες συναντήσεις κι ότι δεν επείγει κάποιο άμεσα.

4 σχόλια:

  1. Δείτε εκτεταμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες τής εκδήλωσης «Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία την εποχή του ΔΝΤ» στο http://vimeo.com/19097768

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής

    H εκπαιδευτική κοινότητα της β/αθμιας εκπ/σης σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα δεχθεί καμιά συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου στην περιοχή. Δηλαδή, κανένα γυμνάσιο, λύκειο και κανένα σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης να μη χαθεί στο νέο Δήμο Φυλής.
    Αντίθετα, είναι επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η οικοδόμηση νέων σχολικών κτιρίων στην περιοχή ώστε να στεγαστούν εκείνες οι σχολικές μονάδες που παραμένουν σε τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις. Ακόμη, για όποιες εγκαταστάσεις είναι μισθωμένες επιβάλλεται να εξασφαλιστούν τα αναγκαία ποσά για τα μισθώματά τους.
    Επίσης, δηλώνει απερίφραστα ότι δεν θα δεχθεί καμία αύξηση μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία. Ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα το 25, στα μαθήματα κατεύθυνσης και ΤΕΕ το 20 και αναλογία 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια σε όλους τους τύπους σχολείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΛηροφόρηση από τις Παρεμβάσεις.
    Στο ΠΕΚ της Πάτρας που ειχαμε παει ως ΕΛΜΕ και εγιναν συνελεύσεις, βγηκαν αμυντικά τρεις τεσσερις νεοδιόριστοι που δεν εχουν μονιμοποιηθεί λόγω του ότι δεν ειχαν κανει το ΠΕΚ το εισαγωγικό. Δηλαδή, έβαλαν στη συζητηση να μην πανε σε απόλυτη κοντρα στην εισαγωγική λόγω μη μονιμοποιησης. Ο ο φόβος αυτός δεν ηταν φανταστικος. Την αλλη μερα αυτο το ζήτημα το επιβεβαιωσε και ο Αρβανιτιδης της ΔΕΕ στην ΟΛΜΕ.

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ:
    Δε μονιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικοί.
    Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχουμε να δούμε τέτοιο πράγμα.Πρέπει να ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Δε μονιμοποιήθηκαν γιατί:
    α) δεν παρακολούθησαν εισαγωγική επιμόρφωση
    β) βρίσκονταν σε άδειες κύησης και δεν συντάχθηκε αξιολογική έκθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ:…Θεωρούμε καθοριστικό το διακλαδικό, παλλαϊκό συντονισμό για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα.

    ΠΗΓΗ http://aristerovima.gr/details.php?id=1811

    ΑπάντησηΔιαγραφή