Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Νίκες του σήμερα και του χθες, Όπλα για τους Αγώνες του αύριο

"ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ" ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ!!!
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ – ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΡΧΙΖΕΙ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ
ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ,
ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΧΗ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ
ΚΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Μέσα στη σημερινή ζοφερή κι αδιέξοδη πραγματικότητα έχουμε λόγους να χαμογελάμε, έχουμε λόγους να αγωνιζόμαστε. Οι καθηγητές, οι μαθητές κι οι γονείς τους πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, απίστευτη μέχρι πριν λίγο καιρό.
Είναι μια μεγαλειώδης νίκη της τοπικής κοινωνίας συνολικά, αν συνδυαστεί με τη λειτουργία στα Άνω Λιόσια του 4ου Γυμνασίου και την ολοκλήρωση των εργασιών του 2ου Λυκείου και τη λειτουργία του Λυκείου Φυλής. Απομένουν τα κτίρια του 3ου Λυκείου και του ΣΕΚ και το κτίριο του Λυκείου Φυλής που κατέχει αναίτια ο Δήμος. Θα παλέψουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν κι αυτοί οι στόχοι.
Σε μια εποχή που πολλούς τους σκιάζει η φοβέρα κι όλους μας πλακώνει το ΔΝΤ, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί τώρα θέλουν να πληρώσουν τη νύφη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης τα παιδιά μας, οι μαθητές μας κι όλοι εμείς μαζί τους για άλλη μια φορά. Θέλουν να επιβάλουν απαράδεκτες και βάναυσες οικονομικές περικοπές και συγχωνεύσεις σχολείων στην Παιδεία.
Με τον Καλλικράτη οι Δήμοι αναλαμβάνουν, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι σήμερα, την λειτουργία και την στελέχωση όλων των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Όμως, δίνονται μόνο νέες αρμοδιότητες κι όχι τα χρήματα ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές. Η κυβέρνηση τους πετάει την καυτή πατάτα και φαίνεται σίγουρο ότι οι νέοι Δήμαρχοι θα κάνουν το πιο εύκολο:
Να κόψουν όσες δαπάνες μπορούν και να μας επιβάλουν νέο χαράτσι.
Θα κόψουν από το πετρέλαιο θέρμανσης, από τις φωτοτυπίες των μαθητών καθώς τα βιβλία δεν επαρκούν, από τα λεωφορεία για τη μετακίνησή τους, από την καθαριότητα, από τους φύλακες κάνοντας τα σχολεία στην περιοχή ξέφραγο αμπέλι κι άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (πολιτιστικές, αθλητικές, οικολογικές κλπ).
Τι χαράτσι ετοιμάζεται και πώς θα καλυφθεί αυτή η νέα μαύρη τρύπα;
Μα από μας, που χάνουμε ως τώρα πάνω από 20% από το εισόδημά μας, δηλαδή από τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους δημότες. Θα κληθούν οι Σύλλογοι Γονέων κι Εκπαιδευτικών να συγκεντρώνουν χρήματα για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες, οι δημότες να πληρώνουν αυξημένους φόρους και δημοτικά τέλη. Θα μας πουν να βρούμε χορηγούς, επιχειρήσεις που θα μας προμηθεύουν πετρέλαιο, χαρτί κι «ασφάλεια» και μεις θα τους διαφημίζουμε. Θα καταργήσουν σχολεία για να κάνουν οικονομία. Γι΄ αυτούς σημαίνει λιγότερο πετρέλαιο, ρεύμα, λογαριασμοί κι έξοδα. Για τους μαθητές τρέξιμο στην άλλη άκρη της πόλης, στοίβαγμα σε τμήματα άνω των 30, με έλλειψη υλικών, με εκπαιδευτικούς κακοπληρωμένους να τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το ωράριο.
Τι μπορεί να γίνει, τι να κάνουμε;
Να ενημερωθούμε, να οργανωθούμε συνεργαζόμενοι και να αντιδράσουμε δυναμικά, σταθερά κι αποτελεσματικά. Να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό οι δημότες, οι Σύλλογοι Γονέων κι οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών. Όλοι μαζί να πιέσουμε το νέο Δήμο ώστε να μην υποκύψει κι αυτός στην Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, αλλά όλοι μαζί να αντισταθούμε για το καλό των παιδιών μας, των οικογενειών μας και του τόπου μας.

7 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ
    ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
    ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ ΔΥΝΑΤΟ.
    ΧΤΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Ειδική ομάδα στην εκπαίδευση για περιορισμό δαπανών προβλέπει το Μνημόνιο

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει στον Ελληνικό Λαό, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους μαθητές τη νέα δέσμευση που υπόγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με την τρόικα για τη δημιουργία ειδικής ομάδας για την εκπαίδευση, με αποστολή τη δραστική περικοπή ακόμα και των ελάχιστων δαπανών (2,75% του ΑΕΠ) που προβλέπονται με το νέο προϋπολογισμό! Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νέο «Μνημόνιο 3» και στο κεφάλαιο «Δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση» και με τον τίτλο «Αναβάθμιση (!!) του εκπαιδευτικού συστήματος» προβλέπεται πως « η κυβέρνηση συστήνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011, μια ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων»!!

    Με τη συγκρότηση αυτής της ομάδας η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, που πλέον θα αποφασίζει για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια έχοντας ως δηλωμένο της στόχο το «φτηνό σχολείο». Η ακολουθούμενη πολιτική και η ενεργοποίηση της «ειδικής» ομάδας θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Από τη λαίλαπα αυτή, όπως διαφαίνεται και από το πλαίσιο για την «αναβάθμιση» της διοίκησης, δεν θα γλιτώσει καμία σχολική μονάδα, καθώς όλες θα πρέπει να αποδεικνύουν, μέσω της διαδικασίας της "κοινωνικής λογοδοσίας", ότι αξίζουν τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότησης. Με άλλα λόγια, τα σχολεία θα φορτωθούν ευθύνες τις οποίες εκ των προτέρων δεν μπορούν να αναλάβουν και θα τιμωρηθούν επειδή δεν κατάφεραν αυτό που ήταν γνωστό ότι δεν θα καταφέρουν.

    Καταγγέλλουμε σε όλο τον Ελληνικό Λαό αυτή την πολιτική που έχει ως στόχο τη διάλυση τη δημόσιας εκπαίδευσης. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αλλά και όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική. Επιβάλλεται να οργανώσουμε την αντίστασή μας με κοινούς ανυποχώρητους αγώνες.

    Όχι στο ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας, του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ, από την Αίγυπτο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε, ενώ καθάριζε τα τζάμια του υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4, στις 19 Δεκέμβρη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της Παναττικής Ένωσης Καθαρισμού Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και συμμετείχαν εργαζόμενοι από σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς και μέλη της Διοίκησης του ΕΚΑ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Θεόδωρο Τσέκο. Οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι:
    • Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ατύχημα, αλλά με δολοφονία, αποτέλεσμα του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων, που είναι καθεστώς δουλεμπορίας, υπερεκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα του νεκρού μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ.
    • Είναι εξοργιστικό μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, που υποτίθεται ότι έχει αρμοδιότητα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να επικρατούν συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και καταπάτησης κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
    • Υπήρξε πλήρης συγκάλυψη και αποσιώπηση του γεγονότος, όπως τεκμηριώνεται από την απουσία οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης για το γεγονός για δέκα μέρες. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η προσπάθεια να μεταφερθεί όλη η ευθύνη στην εταιρεία.
    • Είναι συνολική η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας σήμερα στις εταιρείες καθαριότητας, αποτέλεσμα και των εκτεταμένων περικοπών δαπανών: απλήρωτοι εργαζόμενοι, καταστρατήγηση συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας, μαύρη εργασία....

    ΑΠΟ ΦΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....ΣΥΝΈΧΕΙΑ.
    Από τη μεριά του ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Τσέκος:
    • Παραδέχτηκε ότι ο νεκρός συνάδελφός μας εργαζόταν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, καθώς ήταν αδήλωτος από το συνεργείο καθαριότητας. Παραδέχτηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει πόσοι εργάζονται στο συνεργείο καθαριότητας, εάν αμείβονται όλοι, εάν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε αυτό το κτίριο. Αγνοούσε ότι το Υπουργείο, ως έμμεσος εργοδότης του συνεργείου καθαριότητας, έχει ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Αγνοούσε ότι έπρεπε να υπάρχει αναλυτική κατάσταση προσωπικού όλων όσων εργάζονταν στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στην καθαριότητα.
    • Δεν έδωσε απάντηση για το εάν το Υπουργείο Εργασίας θα ασχοληθεί με το καθεστώς μαύρης εργασίας και δουλεμπορίας που ισχύει στον τομέα της καθαριότητας, ούτε και για το εάν θα τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για βελτίωση της κατάστασης στο θέμα των ενοικιαζόμενων εργαζομένων.
    • Δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του Υπουργείου για την οικογένεια του νεκρού συναδέλφου μας, ακόμη και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, όπως τα έξοδα κηδείας, σε αντίθεση με την πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων στη Μ.Ο.Δ. του Υπουργείου που θα ανοίξουν σχετικό λογαριασμό.

    Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου και η τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ - ΕΚΤ λεηλατούν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν κατακόρυφα την ανεργία, επιτίθενται στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να εκχωρεί την καθαριότητα και τη φύλαξη σε ιδιώτες, διαιωνίζοντας το καθεστώς των δουλεμπορικών εταιρειών, ένα καθεστώς που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα πριν από δύο χρόνια και τώρα στη δολοφονία στο Υπουργείο Εργασίας του Ασίζ Εμάντ. Καθήκον του εργατικού κινήματος είναι να κλιμακώσει την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτούμε εδώ και τώρα:
    -Να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ.
    -Να τελειώσουμε μια για πάντα με το δουλεμπόριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με προσλήψεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.
    Για το συντονισμό της δράσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων την Τετάρτη 5 Γενάρη στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία των σωματείων, Ανδρ. Λόντου 6 (Β΄ όροφος).

    ΑΠΟ ΦΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Parfumarias…, του Κώστα Θεριανού

    Πριν από 4 περίπου χρόνια, το περιοδικό Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης είχε καλέσει από την Αργεντινή τον Eduardo Rosenzvaig, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τουκουμάν, για μια ομιλία στην Ελλάδα. Στο περιοδικό έχει δημοσιευθεί και ένα άρθρο που θυμίζει πολύ την Ελλάδα και πρέπει να ξαναδιαβασθεί (βλ. για το άρθρο http://www.antitetradia.gr/site/newmagaz.php?mid=1&tid=3)
    Το κείμενο δείχνει ανάγλυφα τι θα συμβεί και εδώ αν δεν αντισταθούμε. Όμως, στην ομιλία του ο Rosenzvaig ανέφερε κάτι που δεν αναλύεται στο κείμενο.

    Μας πληροφόρησε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών σταδιακά περικόπτονταν μέχρι που έφτασαν να μην μπορούν να τους συντηρήσουν. Στο διάστημα των σταδιακών περικοπών, οι εκπαιδευτικοί δεν ξεσηκώθηκαν. Άλλοι γιατί είχαν πεισθεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, άλλοι γιατί πίστευαν ότι «μπόρα είναι και θα περάσει».

    Όμως, σταδιακά άρχισαν να ανακαλύπτουν ότι δεν φτάνει ο μισθός τους για να ζήσουν. Και μέσα σε ένα τοπίο διάλυσης και κατάρρευσης των σωματείων και των συλλογικών αναπαραστάσεων βρήκαν μια … ατομική λύση: να βγαίνουν το απόγευμα, μετά το σχολείο, και να πουλούν parfumarias [(κολόνιες)! Μας έκανε εντύπωση η λέξη και για αυτό την γράφουμε όπως την πρόφερε] για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

    Το 1985, αρκετά πιο κοντά αυτή την φορά, στην Σμύρνη της Τουρκίας (με πρωθυπουργό τον Οζάλ και με προσφυγή στο ΔΝΤ) ο κάθε τουρίστας μπορούσε να αντικρίσει ένα περίεργο θέματα. Ανθρώπους ευγενικούς, που φαίνονταν από το βλέμμα και την ομιλία ότι δεν είναι επαγγελματίες μικροπωλητές, να πωλούν … κολόνιες! Αυτοί οι άνθρωποι ήταν … εκπαιδευτικοί! Που όταν ο μισθός τους δεν τους έφτανε πια για να ζήσουν άρχισαν να πουλούν λιανικά κολόνιες! Parfumarias… και εκεί λοιπόν!

    Εδώ καλλιεργείται δυστυχώς το ίδιο κλίμα. Μπόρα είναι και θα περάσει, λένε πολλοί. Και κουκουλώνονται στο παλτό τους βλέποντας τα πάθη των ανθρώπων γύρω τους σαν ένα κινούμενο ντεκόρ στη ζωή τους. Νομίζοντας ότι αυτοί θα την βγάλουν καθαρή με τις λιγότερες απώλειες!

    «Εγώ είμαι παλιά και έχω οργανική», είπε κάποια συνάδελφος. Μόνο που σε ένα χρόνο έχασε από το μισθό, από την μελλοντική σύνταξη, από τα επικουρικά - μπορεί και όλο το εφάπαξ - και σχεδόν όλα τα δώρα. Γιατί να μην χαθεί και η οργανική; Και το σχολείο; Και η μονιμότητα; Άλλωστε, αυτά έχουν προκύψει από συσχετισμούς κοινωνικών δυνάμεων. Σήμερα που οι συσχετισμοί είναι σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας τα πάντα μπορεί να χαθούν, αν δεν αγωνιστούμε. Οι νόμοι και το Σύνταγμα δεν είναι οι «Δέκα εντολές του Μωυσή» (αν και αυτές – όπως ξέρουμε – τις παραβίασαν!). Εκφράζουν κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και αλλάζουν μαζί με αυτούς!

    Κοντολογίς, όλοι οι επίδοξοι μεθαυριανοί απεργοσπάστες να έχουν κατά νου… ότι στην γωνία τους περιμένουν οι parfumarias! Και ότι αυτή θα είναι στο τέλος η μόνη ατομική λύση, αν ψάχνουν για τέτοια…

    Άλλη λύση, εκτός από το συλλογικό αγώνα, δεν υπάρχει.
    Για την ζωή μας, για τους μαθητές μας, για το δημόσιο σχολείο.

    ΠΗΓΗ http://www.alfavita.gr/artro.php?id=17049

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «…του μελαμπύγου τύχειν…»

    Στη φούγκα του κλέφτη ο κανόνας ναν’ καλά,
    ώσμωση μίμησης ζύμωσε ξόανα…
    ποιος δόλωσε ανώριμες συνειδήσεις?
    Αήθης νηνεμία για τους αφρούς στο κύμα,

    κι ας μην φρόντισαν γι’ αυτό…
    και για τ’ άλλα που φρόντισαν τι έγινε?
    Οι κάλπες των ονείρων μας χωμάτινες, κατουρημένες,
    ποια αρετή σου μένει ακόμη να προδώσεις?

    κλέβουμε, κλέβουμε,
    Πατρίδα χήρα εξαντλημένη χωρίς
    σκέψη, γιατί μητέρα? μάτωσες,
    ποιος σ’ αγάπησε στου βάτου το κρεβάτι?
    η τήση, μας ποτίζει ζωή για να μας εκτελεί αιώνια,

    τι πειράζει? ποιος κλαίει τους νεκρούς…
    καιρός είναι τώρα να παρεξηγήσουν και οι νεκροί το θάνατο,
    κλέβουμε, κλέβουμε,

    Ακτίνες χλωροφύλλης φορτίζουν, των παιδιών μας, τα μουχλιασμένα μνήματα,
    κερνάω το ποτό του Τάνταλου, μοιράδι αρετής μόνο για τους ανέργους.
    Χειμώνας υφαίνει τις φτερούγες μας,
    μαθαίνεις να κλαίς…
    κλέβαμε και κλέβαμε.


    Καλή χρονιά

    Αργύρης Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. - Περιφρόνηση σε όσους μετράνε τους ανθρώπους με καριέρες, βιβλιάρια, επιτυχίες και αποτυχίες. Σε όσους μετρούν σε λίρες και ευρώ τη γνώση και αποφασίζουν ότι το να μαθαίνεις κοστίζει ακριβά. (Αυτό συνέβαινε από πάντα έτσι κι αλλιώς, μ’ ένα τρόπο που ποτέ δε θα καταλάβει κανείς υπουργός παιδείας).
    - Ένα τριαντάφυλλο για τους ανθρώπους που βάζουν τα κλάματα εντελώς ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο. Αυτοί τα ξέρουν όλα.
    -Ένα τριαντάφυλλο σε όσους καταλαβαίνουν ότι τα αρκτικόλεξα εσήεα, γσεε, αδεδυ και λοιπά δεν απέχουν, παρά συναντούν τα δντ, εκτ και λοιπά. Τα πρώτα δεν είναι συλλογικότητες, αλλά ακριβώς όπως τα δεύτερα, είναι τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε. Ας προχωράμε χωρίς αρκτικόλεξα, αλλά με πρωτοβάθμια σωματεία.
    - Περιφρόνηση σ’ όσους επιλέγουν να μιλήσουν υπέρ μια αόριστης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και σιωπούν βλέποντας να αυξάνονται τα υποκείμενα της καθημερινής ζωής που χώνουν τα χέρια τους σε κάδους σκουπιδιών και άδειους πάγκους λαϊκής.
    - Περιφρόνηση σε αυτούς που εκβιάζουν, σε όσους αναγκάζουν τον κάθε άνθρωπο να δεχτεί μείωση σε μισθό κι αξιοπρέπεια, επειδή ξέρουν ότι αυτοί που περιμένουν στο σπίτι πεινάνε για ψωμί, όχι για αξιοπρέπεια.
    - Ένα τριαντάφυλλο για όσους παρά το ζόρι, την κούραση ή το άγχος που έχει κάτσει πάνω απ’ το κεφάλι μας, διακρίνουν ακόμη ότι η σωτηρία των αριθμών δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τη σωτηρία των ανθρώπων. Είτε κατέβουν είτε όχι σ’ αυτή ή στις επόμενες απεργίες, η μάχη θα δίνεται ξανά και ξανά και κάποια στιγμή θα πάρουν θέση.
    - Ένα τριαντάφυλλο γι’ αυτούς που (χτες, αύριο και την επόμενη φορά) επιμένουν να ξεπερνούν το φόβο, περπατώντας μαζί στην χημική Πανεπιστημίου.
    Ο ουδέτερος παρατηρητής δεν είναι ουδέτερος, γεγονός που ασφαλώς γνωρίζει και ο ίδιος.

    ΠΗΓΗ http://tovytio.wordpress.com/2010/12/14/glika_refrain/

    ΑπάντησηΔιαγραφή