Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Ένα προαναγγελθέν έγκλημα

Με την ανακοίνωση αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε για μια πρωτοφανή εγκληματική ενέργεια κατά της δημόσιας Παιδείας στην περιοχή μας της οποίας την κύρια ευθύνη έχει ο Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος Ά. Λιοσίων κ. Παππούς καθώς και οι αντιδήμαρχοι κ. Οικονομάκης και κ. Καμπόλης.
Συγκεκριμένα στις 12 Ιουλίου μπήκε μπουλντόζα στο προαύλιο του 3ου Λυκείου και γκρέμισε τρεις αίθουσας διδασκαλίας. Παραβιάστηκε προφανώς η έξω πόρτα της αυλής. Στη συνέχεια παραβιάστηκαν οι αίθουσες διδασκαλίας, συγκεντρώθηκαν τα θρανία σε μία από αυτές και γκρέμισαν τις υπόλοιπες.
Η δημοτική αρχή δεν προέβη σε καμία πράξη ούτε καν επισκέφθηκε το σημείο της καταστροφής.
Η ΕΛΜΕ Α.Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, ο διευθυντής και καθηγητές του 3ου Λυκείου συναντήσαμε το δήμαρχο ο οποίος παρουσία του αντιδημάρχου κ. Καμπόλη φωτογράφισε ως υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Όταν όμως ζητήσαμε να αποκατασταθούν οι γκρεμισμένες αίθουσες, μας απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται διότι ο ιδιοκτήτης μέρους του οικοπέδου δικαιούται να έχει την κυριότητα της περιουσίας του.
Ωστόσο:
1) Γιατί τόσον καιρό η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τον χώρο και να τον κατοχυρώσει ως σχολικό;
2) Γιατί ο δήμος δεν έκανε καμία νομική ή άλλη ενέργεια μετά την πρωτοφανή αυτή πράξη καταστροφής;
3) Γιατί ο δήμαρχος είχε έτοιμη τη λύση της συρρίκνωσης του προαύλιου χώρου και πρότεινε να τοποθετηθούν προκάτ αίθουσες με ταυτόχρονη παραίτηση από το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου; Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει αν οι μαθητές του 3ου Λυκείου θα κάνουν διάλειμμα ή Γυμναστική στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια σε μια πολύ μικρή πια αυλή.
Θεωρούμε πως ό,τι έγινε είχε , αν όχι τη συγκατάθεση, σίγουρα την ανοχή του δήμου, γι΄αυτό και η παραπάνω αντιμετώπιση.
4) Ποια γνώμη έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για την κατεδάφιση σχολικών αιθουσών χωρίς άδεια;
5) Τι απαντά η δημοτική αρχή στη δήλωση του ιδιοκτήτη κ. Χριστοδούλου ενώπιον μαρτύρων , πως, ενώ νωρίτερα ο ίδιος είχε προτείνει στο δήμο να αγοράσει το εν λόγω οικόπεδο, ο δήμαρχος αρνήθηκε;
Ο στόχος είναι σαφής. Ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ήδη προβληματικής κτιριακής υποδομής του 3ου Λυκείου προκειμένου να απελευθερωθεί το οικόπεδο «φιλέτο» , αδιαφορώντας για τις μαθησιακές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών του δήμου Α.Λιοσίων.
Καθώς η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη και υπόλογη για την φύλαξη του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες, απαιτούμε να μας παραδώσει το σχολείο την 1η Σεπτέμβρη όπως του το παραδώσαμε στις 30 Ιουνίου, όχι ερείπιο ούτε μισό ούτε με προκάτ αίθουσες. Απαιτούμε την αποκατάσταση των αιθουσών.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα.
Τα σχέδια κατεδάφισης του Δημόσιου Σχολείου στο Δήμο Α.Λιοσίων δεν θα περάσουν.

Α.Λιόσια, 13-07-10

ΕΛΜΕ Α.ΛΙΟΣΙΩΝ- ΖΕΦΥΡΙΟΥ- ΦΥΛΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 3ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α.ΛΙΟΣΙΩΝ

4 σχόλια:

  1. Θέσαμε πρώτο το θέμα του 3ου Λυκείου λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του, στην αρμόδια ΔΕΠ Άνω Λιοσίων που συγκλήθηκε στις 26/3/2010 και οι θέσεις της συνηγορούσαν υπέρ όλων των προαναφερθέντων θεμάτων. Είχαμε ήδη ζητήσει από την πρόεδρο του ΔΣ να τεθούν τα θέματα στο ΔΣ και ενημερώσαμε γι΄ αυτό τους Δημοτικούς Συμβούλους. Ενημερώσαμε, μέσω δικηγόρου, τον ιδιοκτήτη μέρους του χώρου του 3ου Λυκείου ότι, αν συνεχίζε τις έντονες ενοχλήσεις του, θα προχωρούσαμε σε ασφαλιστικά μέτρα.

    15 Ιουλίου 2010 12:18 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιβάλλεται άμεσα, σε ό,τι αφορά το 3ο Λύκειο Άνω Λιοσίων, η προστασία, διατήρηση και συντήρηση των υπαρχόντων κτιρίων. Δεν είναι δυνατόν να έχει φτάσει να απειλεί ένας από τους ιδιοκτήτες του χώρου ότι θα κάνει κατοχή του τμήματος που του ανήκει, καταλαμβάνοντας το ½ περίπου του προαυλίου του σχολείου και 4 αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό συνέβαινε περίπου δυο μήνες κι ο Δήμος δεν είχε παρέμβει για το καλό των μαθητών και των γονιών τους, παρά τις ρητές και δημόσιες δεσμεύσεις του στην εκδήλωση για τα κτιριακά προβλήματα, στις 17/2/2010. Θεωρούμε ότι, αν δεν είχε κινητοποιηθεί το ΔΣ της ΕΛΜΕ ουσιαστικά, μπορεί να είχαμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Δεν τις αποφύγαμε 'οπως φάνηκε από τις τελευταίες εξελίξεις. 'Ομως, εμείς θα αγωνιζόμαστε υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με επιμονή κι υπομονή γιατί θεωρούμε ακράδαντα ότι αυτή αποτελεί θεμέλιο για την δημοκρατία , την ελευθερία και τον αλληλοσεβασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κι ένα φαινομενικά άσχετο,αλλά τόσο σχετικό κειμενάκι.
    Μια μέρα εκεί που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.
    Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να του κάνει το τεστ της "τριπλής διύλισης".
    - "Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία.
    - "Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις. Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;"
    - "Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και..."
    - "Μάλιστα άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα. Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο αυτό της καλοσύνης. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;"
    - "Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον...."
    - "Αρα", συνέχισε ο Σωκράτης, "θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια".
    Ο τύπος έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
    - "Παρόλα αυτά", συνέχισε ο Σωκράτης, "μπορεί ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι;"
    - "Όχι δεν νομίζω..."
    - "Αρα λοιπόν, αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;"
    Ο τύπος έφυγε ντροπιασμένος, έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου (19/07/2010) της Δημοτικής Κίνησης ''Ανοιχτή Πόλη'' σχετικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής να κλείσουν 6 παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Αθηναίων
    "Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής Κακλαμάνη έξι από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων κ λ ε ί ν ο υ ν ο ρ ι σ τ ι κ ά, λόγω προβλημάτων με το ι δ ι ο κ τ η σ ι α κ ό καθεστώς των κτηρίων.
    Οι παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε κτήρια που μίσθωνε ο Δήμος από ιδιώτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διεκδικούσαν τη λήξη της μίσθωσης. Η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσε ούτε να εξασφαλίσει την παρουσία των παιδικών σταθμών στα συγκεκριμένα κτήρια, ούτε όμως να βρει άλλα, προκειμένου να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα. Οι θέσεις που χάνονται από τους σταθμούς, δεν θα αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι γονείς ειδοποιήθηκαν με διαδικασίες εξπρές να δηλώσουν άλλο παιδικό σταθμό για την επόμενη χρονιά χωρίς περισσότερες διευκρινήσεις για το κάτω από ποιες συνθήκες θα φοιτήσουν τα παιδιά στους ήδη πλήρεις σταθμούς του Δήμου Αθηναίων...".
    Μία από τις δικαιολογίες τού κου Κακλαμάνη ήταν η έλλειψη στατικής επάρκειας ενός παιδικού σταθμού.
    Πάρε ιδέες, Δήμαρχε Αθηναίων: Δημιούργησε μόνος σου π ρ α γ μ α τ ι κ ή στατική ανεπάρκεια σχολείων. Με μπουλντόζα!
    MLOG

    ΑπάντησηΔιαγραφή