Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Εκατόμβη νεκρών προσφύγων & κατάλυση ασύλου



20 χρόνια, 1995 – 2015, αγώνες κι ιστορία,
Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”

                                                                                                            Άνω Λιόσια 29/4/15,

Το ΔΣ εξέδωσε ψήφισμα για τα γεγονότα  στην πρυτανεία του πανεπιστημίου της Αθήνας, πριν λίγες μέρες, με βάση το ψήφισμα του ΔΣ των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ.

Την Παρασκευή, 17 Απριλίου, η βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας από την αστυνομία, ολοκλήρωσε το σήριαλ, που παιζόταν τις μέρες εκείνες κυρίως στα ΜΜΕ, με μια συνεχή εκστρατεία παραπληροφόρησης για τη νομιμοποίηση της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία.

Καταγγέλλουμε την εισβολή της αστυνομίας στην Πρυτανεία μετά από συμφωνία της κυβέρνησης. Καταγγέλλουμε τις πανεπιστημιακές αρχές, που έφεραν τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στο ΕΚΠΑ, επιδιώκοντας να επιτεθούν εναντίον του ασύλου.

Από την πρώτη στιγμή, κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν με ανακοινώσεις οι οποίες μόνο την πραγματικότητα δεν απηχούσαν. Εμφάνιζαν το πανεπιστήμιο από τη μια να καταστρέφεται λόγω της κατάληψης και από την άλλη να λειτουργεί άψογα μέχρι την κατάληψη. Πρόκειται για το ίδιο πανεπιστήμιο όμως, που υπολειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 2013 με τις διαθεσιμότητες, που ήδη από πριν είχε απολέσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών του, στο όνομα της «εθνικής προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση», που υποχρηματοδοτείται σταθερά και που όλο και μεγαλύτερα τμήματα της λειτουργίας του παραδίδονται στο κεφάλαιο, αποκλείοντας όλο και  μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από τις σπουδές τους και εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους του.

Η μετατροπή μιας κατάληψης, που για τη λειτουργία του πανεπιστημίου ελάχιστη σημασία φαίνεται να είχε, σε μείζον ζήτημα ήταν επιλογή παραγόντων εντός και εκτός πανεπιστημίου που στόχευαν στην εμπέδωση μιας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», με θύματα τα δικαιώματα και τους αγώνες. Η υποκριτική συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις μέρες είναι επικίνδυνη. Επιχειρεί να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα, για να διασφαλίσει ότι θα γυρίσουμε στην κανονικότητα και ότι θα έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Επισημαίνουμε ότι η πρόσκληση από τις Πανεπιστημιακές Αρχές της αστυνομίας, η απουσία κάθε προσπάθειας διαλόγου και πολιτικής προσέγγισης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τη Δημοκρατία. Σε αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο σε «υγειονομική ζώνη» για κράτος και κεφάλαιο απαντάμε ότι η επιβολή της αστυνομοκρατίας και της κρατικής καταστολής ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο πρέπει και θα παραμείνει δημόσιος χώρος παραγωγής και μετάδοσης γνώσης, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πολιτικής κινηματικής δράσης. Καλούμε τους τόσους πανεπιστημιακούς, που είναι σήμερα υπουργοί, να μην ανακαλύπτουν «παραβιάσεις του ασύλου» όταν σε αυτό διεξάγονται κινητοποιήσεις, αλλά όχι όταν επεμβαίνει η αστυνομία και να θυμηθούν το ρόλο τους ως αληθινοί δάσκαλοι. Υπερασπίζουμε το πανεπιστημιακό άσυλο και καλούμε όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της πανεπιστημιακής και της υπόλοιπης εκπαιδευτικής κοινότητας σε συνεργασία και σε κοινούς αγώνες.   


Επίσης, το ΔΣ εξέδωσε ψήφισμα για τις νέες εκατόμβες προσφύγων στη Μεσόγειο πριν λίγες μέρες, με βάση το ψήφισμα του ΔΣ της ΠΕΝΕΝ.

Η εγκληματική ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των ευρωπαίων «συμμάχων μας» με τις συνεχείς επεμβάσεις τους στην περιοχή της Μεσογείου είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που χάνουν καθημερινά την ζωή τους στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.

Αυτή η πολιτική έχει μετατρέψει την Μεσόγειο σε θάλασσα τραγωδίας και φρίκης για όλους αυτούς που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους πολέμους (Συρία – Ιράκ – Λιβύη κ.λπ) τους οποίους προκαλούν οι μεγάλες δυνάμεις για να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει ενεργά στους επεκτατικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις ενώ ταυτόχρονα με την μεταναστευτική πολιτική της αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες σαν εγκληματίες και πολλαπλασιάζει τα θύματα. Μόνο ως υποκριτικές μπορούν να θεωρηθούν οι αναφορές των ηγετών και των οργάνων της ΕΕ με αφορμή τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών και όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η σφαγή των μεταναστών και των προσφύγων δεν θα έχει τέλος. 

Εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, που στηρίζουν αυτήν τη δολοφονική πολιτική, έχουν τεράστιες ευθύνες για την γενοκτονία στη Μεσόγειο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απεμπλακεί από τους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της πολιτικής τους και να συμβάλει με ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον επανασχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής έτσι ώστε να προστατεύει πραγματικά την ανθρώπινη ζωή και να μετατρέψει την Μεσόγειο από νεκροταφείο ψυχών σε θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους λαούς της.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου