Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Αντιφατικές κι ανεξήγητες ενέργειες του Δήμου

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής
                                                                         
  “ 20 χρόνια, 1995 – 2015, αγώνες κι ιστορία,
Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”
                                                                                
                                                                 Άνω Λιόσια, 27/5/15,
 
 
Προκύπτουν διάφορα θέματα στα εκπαιδευτικά πράγματα στην περιοχή με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Άλλα πρέπει να εξηγηθούν, άλλα να γίνουν, άλλα να τροποποιηθούν κι άλλα να σταματήσουν.  
 
Πάρθηκε απόφαση η κατανομή των χρημάτων, που έρχονται από την κυβέρνηση ως επιχορήγηση, να τροποποιηθεί σε βάρος των σχολείων της Β/βάθμιας. Έτσι, η κατανομή 55% - 45% προς τα σχολεία της Α/βάθμιας  και της  Β/βάθμιας Εκπ/σης αντίστοιχα ανατράπηκε ξαφνικά σε 60% - 40% προς όφελος της  Α/βάθμιας και μάλιστα σε φάση που απουσιάζει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Β/βάθμιας Εκπ/σης. Οι δικαιολογίες ότι είναι πιο πολλά τα σχολεία και οι μαθητές της Α/βάθμιας, δεν πείθουν γιατί το 55 - 45 δεν είχε αμφισβητηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να τονίσουμε ότι τα ποσά, που μοιραζόμαστε σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, μας είναι πολύ απαραίτητα, αλλά και πολύ μικρά ταυτόχρονα. Έχουν μειωθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις πάνω από 60% από το 2010. Έτσι, η δόση, που μοιράστηκε 60 - 40, αφορούσε συνολικά 98.000 ευρώ για 60 σχολεία σε Α/βάθμια και Β/βάθμια. Το ζήτημα είναι να αυξηθεί η πίτα κι όχι να κυνηγάμε πιο πολλά ψίχουλα.
 
Στο θέμα αυτό μεγάλη ευθύνη εκτός από την κυβέρνηση έχει κι ο Δήμος. Όταν στον προϋπολογισμό προβλέπονται 87 εκατ ως έσοδα, δεν είναι δυνατό να μην γίνεται ουσιαστική ενίσχυση όλων των σχολείων του Δήμου ώστε να καλύπτεται αποτελεσματικά η τεράστια μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Επίσης, σημειώνουμε ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων που δίνονται για την εκπαίδευση. Για παράδειγμα δόθηκαν περίπου 25.000 ευρώ για τις πολυήμερες εκδρομές της 3ης τάξης των Λυκείων χωρίς προηγουμένως να τεθεί το θέμα στους φορείς της Β/βάθμιας Εκπ/σης. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενισχύονται οι οικονομικά αδύναμοι μαθητές για να συμμετέχουν σε τέτοιες κι άλλες ανάλογες δραστηριότητες, αλλά με λογισμό και μέτρο και όχι σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο της δολοφονικής καρκινοχωματερής, που πρέπει να κλείσει άμεσα, σε έναν τόπο με υψηλή ανεργία, φτώχεια και μεγάλη σχολική εγκατάλειψη. Σε αυτόν τον τόπο όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, ο Δήμος και όλοι οι κάτοικοι οφείλουμε να απαιτούμε αυξημένη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση, που να καλύπτει τις πραγματικές της ανάγκες και να στηρίζει τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους.
 
Ακόμη, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ και Δημόσιου ΙΕΚ στο Δήμο. Είναι πολύ σημαντική απόφαση και αξίζουν συγχαρητήρια στη Δημοτική αρχή και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Όμως, το κτίριο του ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων όπου θα στεγαστούν το Εσπερινό και το ΙΕΚ έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά πάνω από 1,5 χρόνο και η υπηρεσία του πράσινου το θυμάται μόνο μετά από παρέμβαση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πάλι για να γίνουν μερικές ψιλοδουλειές. Γιατί; Θέλουν κάποιοι να καταστρέφεται και να υποβαθμιστεί τελικά ένα κτίριο που λειτουργεί μόλις 5 χρόνια;
 
Τέλος, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα της λειτουργίας λεωφορειακής γραμμής που θα συνδέει Ζωφριά και Ζεφύρι με τα Άνω Λιόσια. Είναι πρόβλημα των  κατοίκων, αλλά και πολλών μαθητών από τις περιοχές αυτές και ιδιαίτερα αυτών από το 1ο Λύκειο, το 3ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ στα Άνω Λιόσια. Μάλιστα, υπήρχε μισθωμένο όχημα ως τον Ιούνιο του 2014 από την Περιφέρεια Αττικής για τις μετακινήσεις των μαθητών, αλλά δεν επαναλειτούργησε από το Σεπτέμβρη του 2014. Αν δεν γίνεται αυτό από την Περιφέρεια, είναι προτιμότερο να αναλάβει ο Δήμος την επαναλειτουργία του. Άλλωστε, με βάση τα ποσά που προαναφέρθηκαν φαίνεται ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει προς όφελος όλων των κατοίκων, που θα το χρησιμοποιούν.
 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου