Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Εδώ και 2 χρόνια όλη η κοινωνία δέχεται ολομέτωπη επίθεση. Το Μνημόνιο 2, το κούρεμα του χρέους κι η Δανειακή σύμβαση που υλοποιούν Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, κατεδαφίζουν όλα τα δημόσια αγαθά όπως την παιδεία, την υγεία και την ασφάλιση και ξεπουλάν το δημόσιο πλούτο. Επιπλέον, με συνεχείς απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τεράστιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ισοπεδώνονται κατακτήσεις χρόνων που διαλύουν την κοινωνία.

Σε αυτές τις συνθήκες στην εργατούπολη του Δήμου Φυλής με τόσους παλλινοστούντες, μετανάστες και Ρομά, η ανεργία και η φτώχεια αυξάνουν δραματικά. Η μαθητική διαρροή στο Δήμο και σ΄όλη τη Δυτική Αττική, κτυπάει κόκκινο. Παρατηρούνται συνεχώς από τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής πανελλαδικά. Οι νέοι της περιοχής συχνά εγκα¬ταλείπουν το σχολείο ώστε να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Όμως η εκπαίδευση αποτελεί πραγματικό πλούτο, πηγή κοινωνικής συνοχής και δύναμης, γι΄αυτό επιβάλλεται να έχει ιδιαίτερη προστασία. Στην ΕΛΜΕ με αυτόν τον προσανατολισμό μοχθούμε, χρόνια τώρα, με όλες μας τις δυνάμεις γιατί για μας η φράση «Πρώτα ο μαθητής» δεν είναι επικοινωνιακό σύνθημα ούτε ωραία λόγια. Είναι τρόπος ζωής, βίωμα και ο κεντρικός στόχος στους αγώνες μας.

• Εδώ και 2 χρόνια, όλοι οι συνάδελφοι στην ΕΛΜΕ με συγκέντρωση υπογραφών, αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και των ΓΣ μας, που είναι μαζικές με 70 - 120 άτομα, λέμε ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις και στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα. Κανένα γυμνάσιο, λύκειο και σχολείο τεχνικό, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ να μη χαθεί στο Δήμο.
Λέμε ΝΑΙ στη δημιουργία νέων σχολείων στην περιοχή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ακόμη και 1 παιδί έχει δικαίωμα στη μόρφωση. Με βάση σχετική μελέτη μας, είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν το σχολεία που προτείνουμε στη συνέχεια.
Ζητούμε την ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ, που θα μετεξελιχθεί σε Εσπερινό Τεχνολογικό Λύκειο, στις εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ και στα εργαστήρια του ΣΕΚ. Σε αυτό συμφωνεί η ΔΕΠ, οι Σύλλογοι διδασκόντων ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ κι ο Σύλλογος γονέων του ΕΠΑΛ.
Ζητούμε η ΕΠΑΣ να μετεξελιχθεί σε Τεχνολογικό Λύκειο. Θα λειτουργεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ και στα εργαστήρια του ΣΕΚ. Συμφωνούν οι Σύλλογοι διδασκόντων ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ κι ο Σύλλογος γονέων του ΕΠΑΛ.
Ζητούμε την όσο γίνεται ταχύτερη λειτουργία Ειδικού Γυμνασίου. Θα δώσει τη δυνατότητα μόρφωσης και κατάρτισης σε νέους που βιώνουν οικονομικά, κοινωνικά και κυρίως ατομικά προβλήματα. Η ανέγερση του κτιρίου θα γίνει στην περιοχή της Λίμνης, στα Άνω Λιόσια. Υπάρχει η θετική εισήγηση της ΔΕΠ και αρχικά του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ζητούμε την άμεση κατασκευή του νέου κτιρίου του 3ου Λυκείου και τη δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί η οποιαδήποτε συρρίκνωσή του. Ζητούμε την κατασκευή του νέου κτιρίου του ΣΕΚ, όπως προβλέπεται, δίπλα στο κτίριο των ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ.
• Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία του 5ου Γυμνασίου στην Δροσούπολη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του μαθητικού πληθυσμού και για να αποσυμφορηθεί το 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων που πλησιάζει τους 400 μαθητές, ενώ η δυναμικότητά του είναι 250.
Λέμε ΟΧΙ σε τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές, 20 στις κατευθύνσεις του λυκείου και στην Τεχνική εκπαίδευση, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Δε δεχόμαστε τα ελάχιστα όρια που θέτει το Υπουργείο για έγκριση τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ γιατί αρνούμαστε να θυσιάσουμε τα παιδιά μας στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

5 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ.
    ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Β/ΒΑΘΜΙΑ.
    Αναφέρουμε προς το παρόν, γιατί βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα τεχνικά σχολεία. Το "έτοιμο" νομοσχέδιο για την ΤΕΕ, που "μετατρέπει" ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ, δεν προχωρεί λόγω διαφωνιών του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή λόγω των εκλογών. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις παρασκηνιακά για πετσόκομμα των τεχνικών σχολείων. Ακούγονται προτάσεις για μείωση από 400 ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ σε 250-270 ως νέα τεχνολογικά λύκεια. Αυτό είναι σφαγή για μαθητές και καθηγητές. Βέβαια, προς το παρόν αποτελούν "μόνο" εφιαλτικά σενάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία 2 νέων δημοτικών και 1 ειδικού γυμνασίου και 1 εσπερινού ΕΠΑΛ. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, δασκάλους, καθηγητές, γονείς και μαθητές. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλάπιέζοντας και το δήμο, που συμφωνεί, να πετύχουμε αυτόν τον τόσο δύσκολο στόχο μέσα σε μια δραματική κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αγώνας της ΕΛΜΕ ξεκινά χρόνια πριν και φτάνει μέχρι και φέτος. Πριν 15 χρόνια λειτούργησε το 2ο ΤΕΛ, η σημερινή ΕΠΑΣ. Αργότερα το εσπερινό γυμνάσιο και το 2ο γυμνάσιο στο Ζεφύρι. Μετά οι λυκειακές τάξεις στη Φυλή που έγιναν το λύκειο Φυλής και το 4ο γυμνάσιο στα Άνω Λιόσια. Πέρυσι, όταν έκλειναν 400 σχολεία πανελλαδικά και συζητούσαν για 4 "συγχωνεύσεις" στην περιοχή, έγινε μόνο μια, η Α λεικιακή τάξη του εσπερινού γυμνασίου. Και αυτήν τη μεγάλη αδικία έρχεται να διορθώσει η ίδρυση του εσπερινού ΕΠΑΛ, που πρέπει να γίνει τώρα ώστε να λειτουργήσει από αυτόν τον Σεπτέμβριο, του 2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Β΄ΑΧΑΪΑΣ σε συνεδρίασή του στις 24/2/2012 αποφάσισε ομόφωνα:

    Να συμμετάσχει σε παράσταση διαμαρτυρίας από κοινού με όλες τις ΕΛΜΕ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης ( Ακτή Δυμαίων 25Α) την ΤΕΤΑΡΤΗ 29/2/2012 και ώρα 13.00.

    Διαμαρτυρόμενοι για τις νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων στην περιοχή μας, για το φτωχολόγιο- μισθολόγιο και για τα επερχόμενα νέα μέτρα στην εκπαίδευση ( απολύσεις, ωράριο κλπ ).
    Για το λόγο αυτό κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11π.μ. – 2 μ.μ. για να συμμετάσχουν οι συνάδελφοι–σες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
    ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ
    ΠΛΗΡΗΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

    Η κυβέρνηση δρομολογεί το οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου Ιεράπετρας όπως και δεκάδων άλλων νοσοκομείων και κλινικών σε όλη τη χώρα. Η υγεία των ανθρώπων είναι για τους κυβερνόντες και την τρόικα περιττό έξοδο που πρέπει να εκμηδενιστεί.

    Με το κλείσιμο του νοσοκομείου Ιεράπετρας η υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής διαλύεται. Οι ανακοινώσεις των ανυπόληπτων αρμοδίων και των κολαούζων τους για τη μεταφορά, τάχα, των υπηρεσιών στον Άγιο Νικόλαο έχουν στόχο να μας παραπλανήσουν. Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση το κλείσιμο του νοσοκομείου Ιεράπετρας, δε διαπραγματευόμαστε τους όρους εξαθλίωσής μας, δεν επιτρέπουμε το πισωγύρισμα της ζωής μας σε συνθήκες περασμένων αιώνων και σε εποχές που οι φτωχοί άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι στους δρόμους, οι γυναίκες γεννούσαν στα σπίτια τους και τα παιδιά δεν εμβολιάζονταν λόγω έλλειψης χρημάτων. Δε θα επιτρέψουμε να αντιμετωπιζόμαστε ως δούλοι στο σύγχρονο μεσαίωνα που μας βυθίζουν.

    Ταυτόχρονα, όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ιεράπετρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας αφού ως πλεονάζον προσωπικό που χαρακτηρίζονται, απειλούνται με απόλυση. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του, κανείς άνθρωπος δεν περισσεύει.

    Διαλύουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το κλείσιμο των νοσοκομείων, με την εμπορευματοποίηση της υγείας, με την κατάργηση του όποιου δωρεάν χαρακτήρα έχει απομείνει με την εφαρμογή του άθλιου 5ευρου, με την περικοπή φαρμάκων και εξετάσεων, την κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, τη μείωση των κλινών και την παράδοσή τους σε ιδιώτες. Οι αλλαγές στην υγεία είναι μια νέα αφαίμαξη στα ήδη διαλυμένα εισοδήματά μας.

    Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε το κλείσιμο του νοσοκομείου μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Όπως καταδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα, κανείς πολιτικάντης δεν πρόκειται να αγωνιστεί για εμάς. Ο λαός της Ιεράπετρας είναι ο μόνος που μπορεί και πρέπει να δώσει τη μάχη. Κανείς άλλος. Πιο μαζικά, πιο επίμονα, πιο αποφασιστικά να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και των παιδιών μας! Σε αυτό το δύσκολο αγώνα εμείς θα είμαστε οι νικητές!

    Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
    Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου
    Κάτω Χωριού Ιεράπετρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή