Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ. ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΙΣ 7ΩΡΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ.

Η μεγαλόστομη παρουσίαση του «Νέου Σχολείου» έγινε από το Υπουργείο το καλοκαίρι του2011. Ήταν γενικόλογη χωρίς να αναφέρει ποιες θα είναι οι ουσιαστικές αλλαγές γενικά και ειδικά στα αναλυτικά προγράμματα. Αρχές Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν διαδικτυακά και εν αιθρία τα πιλοτικά σχολεία και όλοι, οι Διευθυντές και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αττικής, δήλωναν άγνοια για τα κριτήρια επιλογής, για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, για το ωράριο λειτουργίας, τα αναλυτικά προγράμματα και τις αναθέσεις. Στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων η αρμόδια Σύμβουλος με μία ενημέρωση – παρωδία, ασαφή και ανεπαρκή, με αναπάντητα ερωτήματα για τα παραπάνω και δηλώνοντας άγνοια σε πολλά, έκλεισε τα αυτιά της στις αντιρρήσεις των εκπαιδευτικών.
Με περισσή βιασύνη προχώρησε σε συνεργασία με την Διοίκηση στην υλοποίηση των πιλοτικών αναστατώνοντας το σχολείο με μετακινήσεις συναδέλφων, μέσα στην ασάφεια για το τι και πώς θα γίνει. Την αυτονόητη συναίνεση των Συλλόγων Διδασκόντων σε μια πειραματική εφαρμογή την απέκλεισε ο Περιφερειακός Διευθυντής, όχι με έγγραφό του, αλλά με δηλώσεις του σε κάποια ημερίδα όπου είχε αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος συναίνεσης από τους Συλλόγους.

Με αυτόν τον αυταρχικό, πρόχειρο και ανεπαρκή τρόπο επιλογής και επιβολής της πιλοτικής εφαρμογής έχουμε δηλώσει όλοι την αντίθεσή μας. Θέτουμε περαιτέρω ερωτήματα και απαιτούμε απάντηση. Γιατί υπήρξε αυτή η βιασύνη υλοποίησης αφού ούτε οι 6μηνες επιμορφώσεις έγιναν πριν την εφαρμογή, όπως πρότεινε το Υπουργείο και η απάντηση της Συμβούλου ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αν γίνονται παράλληλα, αμφισβητείται παιδαγωγικά, ούτε η κατάλληλη υποδομή υπάρχει στα σχολεία και ούτε ρωτήθηκαν καθηγητές, ούτε ενημερώθηκαν οι μαθητές και οι γονείς τους. Έχουν κάποια σχέση οι κρίσεις των Συμβούλων αυτή την εποχή; Υπάρχει προθεσμία απορρόφησης του ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτείται το εν λόγω πρόγραμμα; Απαιτούμε να ενημερωθούμε πώς κατανέμονται και σε ποιους (Σύμβουλους, Επιμορφωτές, Διευθυντές;) διατίθενται τα χρήματα του ΕΣΠΑ και αν οι επιμορφωτές θα αμείβονται για 1 ώρα συμμετοχής όσο ένας συνάδελφος για 1 μέρα δουλειάς στο σχολείο.

Το παιδαγωγικό μέρος από αυτήν την εφαρμογή έχει ολοκληρωθεί;
Στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι το τέλος Οκτώβρη οι επιστημονικές ομάδες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δεν είχαν ολοκληρώσει τις μελέτες τους. Τότε πώς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος;
Επιπλέον, όσα αφορούν τα πιλοτικά Προγράμματα για το Γυμνάσιο και το νέο Λύκειο έγιναν εντός της τυπικής διαδικασίας γνωμοδότησης του Παιδαγωγικού και του ΚΕΕ; Επίσης, η δημιουργία των ομάδων - επιτροπών έγινε στο πλαίσιο της διαφάνειας, της δημόσιας πρόσκλησης για συγκρότηση επιτροπών και της απαραίτητης από το νόμο δημόσιας διαβούλευσης;

Συνάδελφοι, όλοι μας έχουμε περικοπές ως και 40%, υφιστάμεθα άδικα χαράτσια, έχει απεμποληθεί το δικαίωμα στη σύνταξη, την ασφάλιση και την περίθαλψη. Αμφισβητείται η μονιμότητα, η εφεδρεία, οι μετατάξεις και το κυνήγι μιας θέσης από νομό σε νομό είναι εδώ. Και περιμένουμε το νέο μάρμαρο που θα πληρώσουμε μετά το κούρεμα με την ψιλή.
Σε αυτήν την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους, το ΔΣ της ΕΛΜΕ θέλει να κάνει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να γίνονται προσπάθειες να καταστρατηγούνται κι άλλα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και μάλιστα από άλλους συναδέλφους στη Διοίκηση. Οι τελευταίοι οφείλουν άμεσα να αντιληφθούν ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε ξεκινήσει ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο για να επιβιώσουμε και καλούνται να πάρουν θέση, μαζί μας ή με τον εχθρό. Τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ!!!

Αυτό που συμβαίνει στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων είναι απαράδεκτο. Με μεγάλη πίεση ωθείται ο Σύλλογος Διδασκόντων είτε με υποσχέσεις για «μπόνους» και μειωμένο ωράριο είτε με απειλές σύνδεσης επιμόρφωσης - αποδοχών - αξιολόγησης, να συμμετέχει στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για τα 68 Γυμνάσια. Ο Σύλλογος δεν έχει συναινέσει, έχει διαμαρτυρηθεί σχεδόν σύσσωμος με την υποστήριξη της ΕΛΜΕ και έχει ενημερώσει τους γονείς που προβληματίζονται έντονα για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο εν λόγω πείραμα.

Ακόμη ετέθει το θέμα της αξιολόγησης, ως κριτήριο επιλογής της σχολικής μονάδας, ενώ είναι γνωστό ότι όλα τα σχολεία της δικής μας ΕΛΜΕ ομόφωνα, μαζί και το 1ο Γυμνάσιο φυσικά, έχουν αρνηθεί να την υιοθετήσουν. Αντί να ληφθούν υπόψη αυτά καθώς και τα σαφή και ορθά επιχειρήματα του Συλλόγου και της ΕΛΜΕ ότι το σχολείο αδυνατεί και δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα, συνεχίζει την εφαρμογή.
Να μη μας διαφεύγει επίσης ότι έτσι όπως μεθοδεύονται τα πιλοτικά προγράμματα αποτελούν Δούρειο ίππο για την επιμήκυνση του ωραρίου, τη στιγμή που ο κλάδος συνθλίβεται. Εντέλλονται οι συνάδελφοι να συμμετέχουν σε επιμορφώσεις εκτός ωραρίου Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο, Κυριακή 7ώρες κάθε ημέρα; Η Διοίκηση θα υπογράψει την εντολή μετακίνησης για Υπηρεσιακούς λόγους Σάββατα και Κυριακές;

Καλούμε τους συναδέλφους και στα 68 «πιλοτικά» Γυμνάσια να αντιδράσουν, είμαστε μαζί τους. Να μη συμμετέχουν στις επιμορφώσεις, έχουν την συνδικαλιστική κάλυψη της ΕΛΜΕ, της ΟΛΜΕ και του νόμου για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με την Π.Ν.Π. από 29.12.1980, που κυρώθηκε με τον ν. 1157/81 και ν. 1566/85, άρθρ. 13, παρ. 8 κ.α.
Καλούμε τους συναδέλφους να παραμείνουμε όλοι συσπειρωμένοι κι αλληλέγγυοι γύρω από τα σωματεία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρος ο κλάδος κι η κοινωνία στενάζουν και συνθλίβονται. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου