Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 2011

"Στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μας στην περιοχή, η ΓΣ της ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπ/κων Π.Ε. της περιοχή και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΗΣ για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής συνεργαζόμαστε και πάλι.

Καλούμε τους συναδέλφους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους άλλους πολίτες της περιοχής την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011, στις 10.30 στην πλατεία Δημαρχείου, στα Ανω Λιόσια, προκειμένου να παρέμβουμε στην παρέλαση. Να διαμαρτυρηθούμε για το νέο ζυγό του Κουρέματος από την κυβέρνηση -ΕΕ -ΔΝΤ που συνθλίβει τις ζωές μας.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ.
ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

9 σχόλια:

  1. Ε.Λ.Μ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ
    ΕΥΔΗΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ Εύδηλος 27/10/2011
    Τηλ: 22750 61329 Άρ. Πρωτ.:
    Φαξ: 22750 61329

    Θέμα: « Απειλούμενες πειθαρχικές διώξεις σε όσους διαμαρτύρονται. »

    Ανήκουστο! Καινοφανές! Μία μόλις ημέρα πριν τον εθνικό εορτασμό της επετείου του ιστορικού «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο φασισμό και την καταπίεση, και την ίδια ώρα που στις σχολικές γιορτές προτρέπαμε τα παιδιά μας να πράξουν το ίδιο όποτε παραστεί ανάγκη χωρίς να υπολογίσουν κόστος, η Υπουργός μας ξαναχτύπησε!

    Με προφορική εντολή που προώθησε στα σχολεία μέσω Περιφερειαρχών και Προϊσταμένων ΔΙΔΕ απειλεί με πειθαρχικές διώξεις όσους συναδέλφους - συνοδούς στις παρελάσεις φορέσουν μαύρο περιβραχιόνιο (σύμφωνα με την πρόταση της Ο.Λ.Μ.Ε.) κατά τη διάρκεια της παρέλασης! Για να εξασφαλίσει μάλιστα την επιβολή της εντολής καθιστά τους διευθυντές συνυπεύθυνους!

    Πρόκειται για ωμή πρόκληση! Αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, που εκχωρούν αβασάνιστα κυριαρχικά μας δικαιώματα στους δανειστές μας, που παρουσιάζουν την -επίσημη πλέον- υποδούλωση μας σε επιτρόπους μέσα στα υπουργεία και διεθνή οικονομικό έλεγχο ως εθνική επιτυχία, και την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την «ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας», του απαγορεύουν να διαμαρτύρεται και απειλούν να τον βάλουν τιμωρία στο πειθαρχείο!

    Με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο περιέργως μας αποδεικνύουν πόσο επίκαιρο είναι το μήνυμα της εθνικής αντίστασης σήμερα και πόσο αναγκαία η οργανωμένη λαϊκή αντίδραση απέναντι στους νέους τρόπους υποδούλωσης μας και στα ανδρείκελα που τους προωθούν.

    Καταγγέλλουμε με τον εντονότερο τρόπο την απαράδεκτη απόφαση- διαταγή της Υπουργού που διαπνέεται από βαθειά αντιδημοκρατικό πνεύμα. Καλούμε όσες ΕΛΜΕ, συλλόγους διδασκόντων, όσους συνάδελφους είχαν προγραμματίσει παρόμοιες δράσεις να τις πραγματοποιήσουν. Οι απειλές και οι εκβιασμοί θα γίνονται ολοένα και σκληρότεροι. Αν υποκύψουμε δε θα έχουμε δικαίωμα μα και κουράγιο να κοιτάμε τους μαθητές μας στα μάτια.

    Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

    Δάμαλος Χρήστος Λουκάς Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τη φετινή παρέλαση κανείς μαθητής δε θα γυρίσει το κεφάλι του στους επισήμους. Θα τους γυρίσουν την πλάτη.

    γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος (24grammata.com)
    Ο Νίκος είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου σε κάποιο Δημόσιο Λύκειο της Αττικής. Συμμετέχει ενεργά στις καταλήψεις, ξενυχτά στο σχολείο όχι από μαθητικό χαβαλέ αλλά γιατί πιστεύει, με το πάθος ενός 17χρονου, ότι αδικείται. Δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, αλλά ξέρει ότι αδικείται. Τσαντίζεται, όταν τον αποκαλούν Τσίπρα Junior. Αυτός, λέει, δεν είναι πολιτικός. Το πρόβλημα του είναι ότι δεν ξέρει τι είναι (και πως θα μπορούσε να ξέρει στα 17 του χρόνια) αλλά επιμένει ότι ξέρει τι είναι αυτό που δε θέλει να γίνει".

    - “ένα κάκιστο σχολείο ειναι δεκάδες φορές καλύτερο από ένα κλειστό σχολείο” του εξηγώ και κουνάει το κεφάλι του.

    - “Εδώ και δεκαετίες προσπαθείτε και καμιά γενιά μαθητών ποτέ δεν καταφέρε τίποτα (απολύτως τίποτα)”, του ξαναλέω και αυτός ξανακουνά το κεφάλι του με τον τρόπο που μόνο ένας 17χρονος ξέρει να το κουνάει.

    - “η ματαιότητα του πράγματος ισχύει και για σας” μου λέει, “τόσες δεκαετίες επαναλαμβάνετε το ίδιο κήρυγμα και δεν καταφέρατε τίποτα (απολύτως τίποτα)”, μου απαντά με το δυναμισμό του ανθρώπου, που ανακάλυψε το νόημα της ζωής.

    Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν, αυτός και η τάξη του, στη μεγάλη γιορτή του ΟΧΙ, λέγοντας το δικό τους ΟΧΙ σε ό,τι αυτοί θεωρούν σάπιο και ψεύτικο.

    Την ώρα, λέει, που θα φτάσουν μπροστά από τους επισήμους, μιας πολιτείας, που όχι μόνο δεν τους υπολογίζει και δεν τους ακούει αλλά τους κοροϊδεύει από πάνω, αυτοί θα γυρίσουν το κεφάλι τους επιδεικτικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Θα τιμήσουν (με τη συμμετοχή τους) το συμβολισμό της παρέλασης, θα συνταχθούν πίσω από τη Σημαία, αλλά θα γυρίσουν το κεφάλι αριστερά, αντίθετα από τους επισήμους. Θα χαιρετίσουν τους γονείς τους, που πλήρωσαν για τα βιβλία τους αλλά αυτά δεν έφτασαν, ακόμα στο σχολείο. Θα χαιρετίσουν τούς παππούδες τους, που παρά τη μειωμένη σύνταξη τους συνεισφέρουν ακόμα για τα έξοδα της “Δωρεάν” Παιδείας τους. Αυτοί, τουλάχιστον, το αξίζουν. για περισσότερα, διαβάστε στο 24grammata.com

    Θέλουν να γυρίσουν την πλάτη τους σε ό,τι τους έφερε μέχρι εδώ και θα απαξιώσουν, όσους συστηματικά τους απαξιώνουν. Θα τους δείξουν, λέει, ότι τα αύριο δε θα έχει καμία επιείκεια για τους πολιτικούς, ή τους πολιτικάντηδες, όλων των κομματικών αποχρώσεων, που οδήγησαν σε τούτα τα αδιέξοδα τις τοπικές κοινωνίες αλλά και όλη την επικράτεια.

    Θέλουν να γυρίσουν το κεφάλι τους και να χειροκροτηθούν από γονείς και παππούδες.

    Θέλουν να δείξουν ότι οι Έλληνες για άλλη μια φορά, στα δύσκολα, θα βρεθούν ενωμένοι

    Μου τα λέει όλα αυτά, για να σας τα μεταφέρω (και εσείς, με τη σειρά σας, να διαδώσετε με κάθε τρόπο αυτό το μήνυμα) Όσα πιο πολλά σχολεία το εφαρμόσουν, τόσο μεγαλύτερη δικαίωση θα νοιώσουν και μόνο τότε θα αποδειχθεί ότι μπορούν διεκδικήσουν κάτι δίχως να καταφεύγουν, πάντα, στις ανούσιες σχολικές καταλήψεις.

    Δεν του απάντησα. Άλλωστε, εδώ και δεκαετίες, οι μεσήλικες δεν απαντούν στους νέους (ψελλίζοντας ένα “που να σου εξηγώ τώρα...”). Φέτος, όμως, θα παραβρεθώ και εγώ στην παρέλαση. Θα σταθώ απέναντι από τους “επισήμους”, τις διεφθαρμένες Αρχές μιας διεφθαρμένης κοινωνίας (όπως λέει ο Νίκος), και θα χειροκροτήσω με υπερηφάνεια τον Νίκο και την παρέα του να γυρίζουν τις πλάτες τους όχι στην παρέλαση αλλά στους εκπροσώπους μια πολιτείας που τους γεμίζει οργή και απογοήτευση. για περισσότερα διαβάστε στο 24grammata.com

    Αν, μάλιστα, μάθω ότι αυτή η στάση είχε πανελλαδική αποδοχή και ότι οι καθηγητές βοήθησαν, με τον τρόπο τους, και ότι οι γονείς χειροκρότησαν υπερήφανα τη στάση των παιδιών τους,

    τότε έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την στειρότητα των καταλήψεων και της απραξίας.

    Ραντεβού στην παρέλαση για να χειροκροτήσουμε τα παιδιά μας, δίχως αρχηγούς και καθοδηγητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μίλα μ’ αυτούς που σε κοιτάνε
    Βουβοί ακίνητοι νεκροί
    Άκου αυτούς που δε μιλάνε
    Στοιχειά ανάερα μουντά
    Άγγιξε αυτούς που σε φοβούνται
    Αθέλητα μα ειλικρινά
    Δράκοντες κούφιοι ελεεινοί
    Μαύρισαν τη ζωή τους
    Γραφτό τους ήτανε θαρρείς
    Κρύο συνθλίβει την ψυχή τους
    Τα δάκρυα στέρεψαν νωρίς
    Άσπερμο βύσσινο πικρό
    Πώς τη συχώρια να σου δώσουν
    Για να σε πάρουν αγκαλιά
    Ποιο τίμημα θε να πληρώσουν
    Πίστη να βρουν και ιδανικά ;

    ΓΣ

    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ
    ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.

    ΑΝ ΑΠΟ ΚΕΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ
    ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ, ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
    ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.

    ΜΑ, ΑΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ,
    ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ.

    ΧΤΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΟΧΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ–ΕΕ–ΔΝΤ

    28η Οκτωβρίου 1940 & 28η Οκτωβρίου 2011

    71 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο ηρωικός λαός της Ελλάδας όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στα μηχανοκίνητα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας.71 χρόνια έχουν περάσει από τότε που επιβλήθηκε στην Ελλάδα η τριπλή κατοχή από Ιταλούς, Γερμανούς και Βούλγαρους.
    Σήμερα 71 χρόνια μετά ο λαός μας λέει ένα ακόμα μεγάλο ΟΧΙ. Όχι στη νέα κατοχή που επιβάλουν στη χώρα η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που επιβάλλει ο Γιώργος Παπανδρέου (σε ρόλο νέου Τσολάκογλου) μαζί με τη λαομίσητη κυβέρνησή του. Όχι στην κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Όχι στον κοινωνικό κανιβαλισμό και τον αλληλοσπαραγμό.
    Ο λαός μας όμως δεν έσκυψε το κεφάλι. Κόντρα στην υποταγή και την ηττοπάθεια των πολιτικών εκείνης της περιόδου (άλλοι έφυγαν για το Κάιρο και άλλοι συμμετείχαν στη δωσίλογη και κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου), ο λαός της Ελλάδας αντιστάθηκε. Δημιούργησε αντιστασιακές οργανώσεις και δομές λαϊκής αυτοοργάνωσης. Αψήφησε την τρομοκρατία των κατακτητών, σήκωσε το λάβαρο της ένοπλης αντίστασης και οργάνωσε την κοινωνική ζωή.
    Σας λέμε εμείς οι εκπαιδευτικοί στις ομιλίες μας και στο μάθημα: «Το ΟΧΙ το είπε ο λαός». Να το κάνουμε πράξη και σήμερα! Είναι ανάγκη να βγει η ιστορία μπροστά. Η απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων σε κάθε εποχή είναι υπόθεση δική μας : του λαού. Όπως και τότε που μια τεράστια απεργιακή διαδήλωση του λαού της Αθήνας, που οργάνωσε το ΕΑΜ, ματαίωσε την επιστράτευση και την αποστολή εργαζομένων στα ναζιστικά κάτεργα, που επιχείρησαν οι κατοχικές δυνάμεις.
    Όπως τώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στο δρόμο ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο ΔΝΤ και την τρόικα. Νέο μισθολόγιο, νέοι φόροι, εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις, νέα χαράτσια, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, αστυνομική βία και καταστολή. Παράλληλα ξεπουλάνε όλο το δημόσιο πλούτο και διαπραγματεύονται ακόμη και εθνικά εδάφη –δικαίωμα που παραχωρεί στους δανειστές μας η υπογραφή του μνημονίου. Όλα αυτά συνιστούν τη νέα κατοχή.

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕ &ΕΛΜΕ
    ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H φασιστική εισβολή (1940-41) στην Eλλάδα και η θέση των Iταλών και Γερμανών κομμουνιστών

    ...
    Tο 7ο Συνέδριο της K.Δ.
    H σύγκληση του συνεδρίου της K.Δ. το καλοκαίρι του 1935 ήταν μεγάλης ιστορικής σημασίας, κυρίως γιατί χάραζε μια σαφή στρατηγική και τακτική για τα K.K. στον αγώνα τους ενάντια στο φασισμό και τον κίνδυνο της εξαπόλυσης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου...Tο συνέδριο διαπίστωσε ότι η άνοδος του φασισμού στην εξουσία δεν σήμαινε μια απλή αλλαγή της αστικής κυβέρνησης από μια άλλη, αλλά την αλλαγή μιας μορφής ταξικής κυριαρχίας της αστικής τάξης ­αστική δημοκρατία­ από μια άλλη μορφή, της απροκάλυπτα αντιδραστικής και τρομοκρατικής δικτατορίας...Aφού τόνισε ότι το μοίρασμα του κόσμου έχει αρχίσει, ότι οι κύριοι υποκινητές του πολέμου είναι ο γερμανικός και ιταλικός φασισμός και ο γιαπωνέζικος ιμπεριαλισμός ... Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής φασιστικής επίθεσης, το συνέδριο τόνισε ότι οι κομμουνιστές και η εργατική τάξη πρέπει «να σταθούν στις πρώτες γραμμές των αγωνιστών της εθνικής ανεξαρτησίας και να κάνουν απελευθερωτικό πόλεμο ως το τέλος». Tο συνέδριο επεξεργάστηκε τις αρχές του λαϊκού μετώπου εναντίον της επίθεσης του φασισμού, ενώ κάλεσε τους λαούς να αντιτάξουν τη δημιουργία ενιαίου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που να συνενώνει όλες τις εθνικοαπελευθερωτικές δυνάμεις.

    H δράση του KK Iταλίας
    Tο αντιφασιστικό κίνημα στην Iταλία πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν φυσική συνέπεια της πιο αντιδραστικής πτέρυγας της αστικής τάξης και της επιβολής του φασισμού του Mουσολίνι. Aπό το 1922 ως το 1945 ένα μαύρο τρομοκρατικό καθεστώς εγκαθιδρύθηκε στην Iταλία, γεγονός που διαμόρφωσε νέες συνθήκες δράσης για τους Iταλούς Kομμουνιστές. Eιδικότερα μετά τις αποφάσεις της Διεθνούς αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο δουλειάς μέσα στις εργαζόμενες μάζες. Σ' αυτό ακριβώς βοήθησαν και οι υποκειμενικές συνθήκες στο βαθμό που ο ιταλικός λαός στάθηκε με διαφορετικό τρόπο απέναντι στο φασισμό του Mουσολίνι... Eργαζόμενοι, αγρότες, διανοούμενοι παρέμειναν βασικά αντιφασιστικές κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις. Παράλληλα και οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, παρόλο που καταδιώχθηκαν άγρια μαζί με τους κομμουνιστές, διαμόρφωσαν όρους μετώπου από το 1931 και αργότερα το 1937, επιδρώντας σημαντικά στις πολιτικές εξελίξεις απ' ό,τι στη ναζιστική Γερμανία.

    Tο KKE απέναντι στο φασισμό
    ...Mε την ιμπεριαλιστική επίθεση στις 28 Oκτώβρη του 1940, η Eλλάδα βρίσκεται αδύναμη να την αντιμετωπίσει σαν αποτέλεσμα της τεταρταυγουστιανής ρεμούλας.
    Όμως η θέση του KKE και η στάση των κομμουνιστών καθορίστηκε από ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο και αποτυπώθηκε στο ανοιχτό ιστορικό γράμμα του N. Zαχαριάδη προς το λαό της Eλλάδας που στάλθηκε από τις φυλακές της Kέρκυρας. Tο λαϊκό κίνημα μπαίνει στο δρόμο της αντιφασιστικής αντιπολεμικής δράσης με το KKE επικεφαλής του.
    ...το KKE προσηλωμένο στην υπόθεση του λαού γίνεται η ψυχή και ο νους της αντίστασης με το EAM, τον EΛAΣ και την EΠON...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ...Mια άλλη πλευρά της Aντίστασης
    Στους αγώνες κατά του Nαζιφασίστα κατακτητή οι κομμουνιστές και αντιφασίστες στέκονται στην πρωτοπορία του όπου κι αν βρίσκονται. Στην Eλλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής άρχισε να ξετυλίγεται και η άλλη αντίσταση των αντιφασιστών που βρίσκονταν παρά τη θέλησή τους στον τριπλό στρατό κατοχής. Πολλοί γερμανοί, ιταλοί και βούλγαροι στρατιώτες στην πορεία του πολέμου μετατρέπονται από κατακτητές σε αντάρτες και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπέστησαν τις «συνέπειες των πράξεών» τους, δηλ. το απόσπασμα.
    Eιδικότερα μετά την ιταλική συνθηκολόγηση (8 Σεπτ. 1943) και την στρατιωτική ήττα του ιταλικού φασισμού παρατηρούνται μαζικά φαινόμενα τμημάτων στρατιωτικών που αυτομόλυσαν για να παλέψουν μαζί με τον EΛAΣ. Πολλοί αντιφασίστες στρατιώτες γίνονταν μάρτυρες των γερμανικών βιαιοτήτων νοιώθοντας χειροπιαστά τις κτηνωδίες του ναζισμού. Aυτές τους μετέτρεψαν σε πολλές περιοχές των Bαλκανίων, σε εστίες αντίστασης.
    Aλλά και η γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού στην κατεχόμενη Eλλάδα αρχίζει και αναπτύσσεται. H βίαιη επιστράτευση πολλών αντιφασιστών και πολιτικών κρατουμένων στη Γερμανία (Mεραρχία καταδίκων 999 21 τάγματα της οποίας εγκαταστάθηκαν στην Eλλάδα) διαμόρφωσε τους όρους για την δημιουργία των πρώτων αντιφασιστικών πυρήνων στα μέτωπα του πολέμου. Mε την αλλαγή της πορείας του πολέμου και την ήττα στο Στάλινγκραντ οι γερμανοί στρατιώτες περνούν στο «αντίπαλο» στρατόπεδο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Aντιφασιστική Eπιτροπή Γερμανών στρατιωτών «Eλεύθερη Γερμανία». Στην έκκλησή τους προς τους γερμανούς στρατιώτες στην Eλλάδα ανέφεραν «Aντιμετώπισε τις συνέπειες, αρνήσου να ακολουθήσεις τον Xίτλερ, πάρε το όπλο σου και έλα μαζί μας στα βουνά». Tο EAM ο EΛAΣ και η EΠON στάθηκαν πρόθυμοι βοηθοί στο πλευρό τους διακινώντας τις προκηρύξεις με τους παράνομους μηχανισμούς τους στο γερμανικό στρατό.
    Δραστήρια επίσης ήταν και η συμμετοχή βούλγαρων αντιφασιστών στην EAMελασίτικη αντίσταση κύρια στην περιοχή της Mακεδονίας. Eιδικότερα από τα μέσα του 1944 που η λευτεριά ανέτειλε για το βουλγαρικό λαό οι αντιφασιστικές επιτροπές των στρατιωτών σε περιοχές της Bόρειας Eλλάδας συναδελφώθηκαν με τους έλληνες αντάρτες και άρχισαν την καταδίωξη των χιτλερικών ορδών.
    Eίναι ορατό ότι μέσα στις σκληρές συνθήκες του φασισμού και του πολέμου οι κομμουνιστές αντιφασίστες πορεύτηκαν στην όποια θέση «δύσκολη» ή «εύκολη» κι αν βρίσκονταν, στο δρόμο του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Mια νέα διάσταση διεθνιστικής αλληλεγγύης αναπτύχθηκε στα μέτωπα του πολέμου κόντρα στο σοβινισμό και το ναζισμό. Eίναι το κομμάτι του παγκόσμιου αντιφασιστικού μετώπου που έδωσε τη δική του μάχη ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα. Eίναι το μήνυμα της K.Δ. και της EΣΣΔ με επικεφαλής τον Στάλιν που ξεσήκωσε τους Σοβιετικούς, τους Γάλλους, τους Iταλούς, τους Γερμανούς, τους Bούλγαρους, τους Γιουγκοσλάβους, τους Έλληνες εργάτες και αγρότες στον κοινό αγώνα μέχρι τη συντριβή του ναζιφασίστα κατακτητή.

    [άρθρο του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ στην εφημερίδα ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δελτίο Τύπου ΚΟΕ - 28/10/2011

    Ο λαός σήμερα μίλησε. Ο λαός χαμογέλασε. Χιλιάδες σε όλες τις πόλεις της χώρας τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο του αντιφασιστικού αγώνα και διαδήλωσαν κατά της νέας κατοχής. Οι «επίσημοι» πολιτικοί εκπρόσωποι της τρόικας σχεδόν παντού φυγαδεύτηκαν κάτω από τη λαϊκή οργή. Η περήφανη νεολαία έδειξε για μια ακόμα φορά απίστευτη ωριμότητα και συνείδηση. Φορώντας μαύρα περιβραχιόνια, γυρνώντας την πλάτη στους «επίσημους», δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι δεν συμβιβάζεται με τη θέση του δούλου στο προτεκτοράτο που φτιάχνουν.
    Χτες ο «πρωθυπουργός» - βοηθός του Ράιχενμπαχ, προσπάθησε με τηλεοπτικό διάγγελμα να φτιάξει κλίμα «εθνικής επιτυχίας» και να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Παρουσίασε την υποδούλωση για σωτηρία και τη χρεοκοπία για θρίαμβο. Σήμερα ο λαός του απάντησε ηχηρά, κάνοντας φύλλο και φτερό την προπαγάνδα του. Πρέπει να το χωνέψουν: Δεν μπορούν πλέον να κυβερνήσουν, είναι απομονωμένοι, θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής.
    Τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑ.Ο.Σ., η ΔΗ.ΣΥ. (Μπακογιάννη) αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ. (Κουβέλης) στήριξαν την κυβέρνηση, σε μια νέα επίδειξη συναίνεσης. Αντιμετώπισαν εχθρικά τη λαϊκή διαμαρτυρία, καλώντας ουσιαστικά σε σιωπή τους νέους και το λαό. Μιλούν για μικρές ομάδες και μειοψηφίες, ενώ είναι φανερό ότι παντού ήταν η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών που εξέφρασε την οργή της. Βλέπουν «αμαύρωση» της επετείου, ξεχνώντας ότι ο λαός δεν έχυσε το αίμα του πριν 71 χρόνια και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, για να επιστρέψουν σήμερα οι Γερμανοί τοποτηρητές. Ξεχνούν ότι τις παρελάσεις για το πατριωτικό - αντιφασιστικό ΟΧΙ δεν τις αμαυρώνει με την παρουσία του ο λαός, αλλά οι σύγχρονοι δοσίλογοι, οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι φορείς της νέας υποτέλειας και κατοχής.
    Ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Παπούλιας θεωρεί αντιδημοκρατική την εκδήλωση της οργής του λαού και θυμίζει ότι 15 χρονών πολεμούσε το ναζισμό και τη γερμανική κατοχή. «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» λέει ο λαός. Τι κάνει ενάμιση χρόνο τώρα που ξεφτιλίζονται η Δημοκρατία, το Σύνταγμα και η Βουλή που υποτίθεται ότι υπηρετεί; Γιατί δεν ακούει το λαό και καλύπτει τη νέα γερμανική κατοχή; Γιατί δεν γύρισε πίσω ούτε ένα από τα αντισυνταγματικά πατσαβούρια (μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, δανειακές συμβάσεις, νομοσχέδια) που κάθε τόσο του φέρνουν να υπογράψει; Γιατί δεν παραιτήθηκε; Έτσι θα τιμούσε το παρελθόν του, τον 15χρονο αντάρτη που θυμίζει ότι υπήρξε, και θα κέρδιζε τη λαϊκή εκτίμηση. Τώρα δίκαια εισπράττει την ανυποληψία και τη λαϊκή κατακραυγή για το πολιτικό σύστημα. Θυμήθηκε τώρα την πλειοψηφία και ότι κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται εκλογές. Δεν βλέπει ότι έκλεψαν την ψήφο του λαού με ψεύτικες υποσχέσεις για να οδηγήσουν σχεδιασμένα τη χώρα στη χρεοκοπία και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στην εξαθλίωση.
    Η ΚΟΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες λαού που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, δείχνοντας το δρόμο του πολύμορφου μαζικού αγώνα ενάντια στη νέα κατοχή. Θα γίνουν κι άλλα βήματα, θα αντιμετωπιστούν νέες δυσκολίες, θα βρεθούν και νέες μορφές, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί διέξοδος στη χώρα έξω από τα καταστροφικά δίχτυα που σήμερα την έχουν μπλέξει. Σε ένα μέτωπο για αυτή τη διέξοδο θα πρέπει να ενωθούν πλήθος κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
    Τα μέλη της ΚΟΕ σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της λαϊκής διαμαρτυρίας, τιμώντας έτσι την επέτειο της αντίστασης στους κατακτητές. Μαζί με επιτροπές αγώνα, λαϊκές συνελεύσεις, συλλόγους, τοπικά κινήματα, μετωπικά σχήματα. Μαζί με χιλιάδες λαού. Θεωρούμε χρέος μας να βρισκόμαστε μέσα στο λαό και δίπλα στο λαό, οπουδήποτε ζει, αντιμετωπίζει προβλήματα, αγωνίζεται. Αυτό είναι το νόημα ύπαρξης της Αριστεράς και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
    Να διώξουμε κυβέρνηση – τρόικα
    Η Ελλάδα δεν θα γίνει προτεκτοράτο
    Καμιά συναίνεση χωρίς δημοκρατία και ανεξαρτησία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις παρελάσεις.

    Οι παρελάσεις μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις οργής κατά της κυβέρνησης

    Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις στις παρελάσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που ματαίωσαν τη κυβερνητική επιχείρηση εξωραϊσμού των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων. Η σημερινή μέρα ήταν μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση του μεγέθους της οργής των εργαζόμενων και της νεολαίας κατά της κυβέρνησης που με τη συμφωνία-κούρεμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ λεηλατεί τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές υπηρεσίες για χάρη της σωτηρίας των τραπεζών και των πλουτοκρατών.

    Είχαν το θράσος οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλούν σε υπακοή στις συμφωνίες δεκαετούς λιτότητας «για το καλόν μας» προκαλώντας την οργισμένη απαίτηση των διαδηλωτών να αποχωρήσουν από τις εξέδρες επισήμων. Οι χυδαίες επιθέσεις κατά των διαδηλωτών, των εργαζόμενων που χάνουν τις δουλειές τους και τους μισθούς τους, των εκπαιδευτικών και της μπάντας του Δήμου Αθήνας που έβαλαν μαύρα περιβραχιόνια, των μαθητών που έστρεψαν το πρόσωπο αντίθετα από την Υπουργό-σφαγέα της Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δείχνει πόσο απομονωμένη είναι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Καθόλου τυχαία η στήριξη που της έδωσαν η ΝΔ και οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ που έφτασαν να υμνούν ανοιχτά τον φασίστα Μεταξά και να ζητάνε την παραίτηση Παπουτσή …διότι δεν ματοκύλισε τους διαδηλωτές στην Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Πάτρα και αλλού. Το μαύρο δεκανίκι του Μνημονίου ήθελε το αίμα των διαδηλωτών για να σώσει τις παρελάσεις-φιέστες της κυβέρνησης από την οργή των διαδηλωτών. Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά ανοχή στη κυβέρνηση του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου, της συμφωνίας «κουρέματος» των δικαιωμάτων μας.

    Η σημερινή μέρα δείχνει ότι η εργατική τάξη και η νεολαία δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο σταθεροποίησης της κυβέρνησης που είναι πλήρως απονομιμοποιημένη από τις Πανεργατικές απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Η υποστήριξη στη κυβέρνηση από τη δημαγωγική δεξιά αντιπολίτευση δείχνει πόσο αναγκαία είναι σήμερα η αριστερά της αντικαπιταλιστικής διεξόδου από τη κρίση, η αριστερά που επιμένει στον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης από τα κάτω, της αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ευρώ, της απαίτησης για διαγραφή του χρέους, εθνικοποίησης των Τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο. Είναι ώρα χωρίς ούτε ένα λεπτό αναμονής να ανοίξει τώρα ο νέος γύρος αγώνων για να ανατραπεί η κυβέρνηση εδώ και τώρα. Έτσι τιμούμε τις ηρωικές παραδόσεις του λαού μας που στα μαύρα χρόνια του ‘40 σήκωσε το ανάστημα ενάντια στην χιτλερική κατοχή και τους ντόπιους υποστηρικτές τους, την κυβέρνηση δοσίλογων του Τσολάκογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με μια δυναμική παρουσία στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου η Επιτροπή Αγώνα Φυλής έδειξε την αντίθεσή της στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του λαού των Άνω Λιοσίων και των γύρω δήμων. Από νωρίς το πρωί μέλη της Επιτροπής Αγώνα ανάρτησαν γιγαντοπανώ διαμαρτυρίας στην πρόσοψη του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων με κυρίαρχο σύνθημα: "Ξεσηκωμός παντού. Η χωματερή μας σκοτώνει. Κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος, οικονομικά συμφέροντα, τώρα φτιάχνουν και εργοστάσια καύσης". Η παρουσία μας και η κινητοποίησή μας ανάγκασε τον Δήμαρχο Φυλής να αλλάξει το πρόγραμμά του και να μη τολμήσει να εισέλθει στο Δημαρχείο. Στη συνέχεια, μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής συμμετείχαμε στο δικό μας αγωνιστικό εορτασμό του λαϊκού ΟΧΙ απέναντι στον ιταλικό φασισμό. Μοιράζοντας ανακοινώσεις για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χωματερή της 13ης Νοέμβρη αλλά και συγχρονιζόμενοι με το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα κατοχή, γίναμε αποδέκτες της καθολικής συμπαραστάσης όσων συμμετείχαν στην πλατεία και τις εκδηλώσεις εορτασμού. Ακούστηκαν συνθήματα όπως: "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "Μιλάτε για κέρδη, μιλάμε για ζωές, να κλείσουν τώρα οι χωματερές", κλπ, τα οποία φώναξαν με οργή και πάθος η πλειοψηφία του κόσμου που ήταν παρόντες θέλοντας να δείξουν την αντίδραση και την αντίστασή τους στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, στο διαρκές έγκλημα της ύπαρξης της χωματερής στον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή