Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

28/2/11, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος,
η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος»


Στο ΔΣ αυτό δεν προσκληθήκαμε να συμμετέχουμε παρά το ότι αφορούσε θέματα Παιδείας κι ιδιαίτερα το σοβαρότατο πρόβλημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων κι είχε αναφερθεί η σύγκλησή του ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 21/2/11.
Τότε, μετά από τις συνεχείς κι επίμονες παρεμβάσεις μας, είχε προαναγγελθεί η συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου για θέματα Παιδείας, με την διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο ότι αυτά θα τεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα πάρει αποφάσεις. Τις θέσεις μας είχαμε καταθέσει εγγράφως και εγκαίρως στον Πρόεδρο του Δ.Σ. όπως μας είχε ζητηθεί. Όμως, εκείνος εδέησε να μας ενημερώσει το μεσημέρι της 28ης και μετά από πίεση τηλεφωνικά της Προέδρου του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Και σε ό,τι αφορά το θέμα συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, πάλι δεν έγινε σχετική ενημέρωση προς την ΕΛΜΕ.
Τις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις μας για τέτοιου είδους μεθοδεύσεις κι αποκλεισμούς, τις διατυπώσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 28/2/, μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ και τονίσαμε την ανάγκη να εξεταστούν σε βάθος τα θέματα και προβλήματα Παιδείας της περιοχής.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Δημάρχων της χώρας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε ό,τι αφορά το Δήμο Φυλής. Είχε αναφέρει ο ίδιος στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, ότι μπορεί να μην παρίστατο στη συνάντηση αυτή διότι δεν υπήρχε λόγος, αλλά τελικά έφερε το θέμα στο ΔΣ εκ των υστέρων και χωρίς δυνατότητα τοποθέτησης και απόφασης. Ο Δήμαρχος μας διάβασε την εισήγηση του Διευθυντή Δ. Εκπ/σης Δ. Αττικής ως απόφαση του Υπουργείου και επέλεξε να μην θέσει το θέμα των συγχωνεύσεων στο ΔΣ. όπως ακριβώς ήταν η επιλογή του Υπουργείου με την οποία ταυτίστηκε. Άραγε ποιος παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στο Δήμο;
Με βάση την ενημέρωση αυτή, τα αποτελέσματα για την περιοχή είναι πραγματικά θετικά αφού καμιά συγχώνευση, συνένωση, κατάργηση ή μετακίνηση δεν εγκρίθηκε. Είναι μια μεγάλη νίκη της τοπικής κοινωνίας που σύσσωμη αντιτάχθηκε στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης που προέβλεπε την συγχώνευση ή κατάργηση των 5 από τα 15 σχολεία ΔΕ του Δήμου.
Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς με τους συλλόγους και τις ενώσεις τους κι οι μαθητές συγκρούστηκαν με επιτυχία με αυτόν τον παραλογισμό των βάναυσων οικονομικών περικοπών που εμφανιζόταν με μανδύα παιδαγωγικό και κοινωνικό. Όμως, υπήρξε μια κατάργηση αναπάντεχη, αδικαιολόγητη κι άδικη, αυτή της Λυκειακής τάξης, με 34 εργαζόμενους μαθητές, του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων. Έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση των Αθλητικών τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων από 1/1/2011, με πανελλαδική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Ένας από τους Αντιδήμαρχους επιτέθηκε με υποτιμητικό ύφος στην Πρόεδρο της ΕΛΜΕ για έλλειψη σεβασμού κι υστεροβουλία. Παρεμβήκαμε δυναμικά εγκαλώντας τον και τον διακόψαμε. Έπειτα ο Πρόεδρος της ΠΕκπ/σης ανέφερε σοβαρά οικονομικά προβλήματα των δημοτικών σχολείων και δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο το Δήμαρχο γιατί οι εκπαιδευτικοί παρανομούν παίρνοντας χρήματα από τους γονείς. Τον Δήμαρχο υποστήριξε ο τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας καταγγέλλοντας μερίδα συναδέλφων για παράνομη συγκέντρωση χρημάτων. Ό,τι ποσά ή υλικά δίνουν οι Σύλλογοι Γονέων για τα παιδιά τους, εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας του Δήμου, θεωρούν ότι τα ιδιοποιούνται οι εκπαιδευτικοί.
Καταγγέλλουμε την ανοίκεια και μεθοδευμένη αυτή επίθεση και επιστρέφουμε τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Οι εκπαιδευτικοί της ΠΕ & ΔΕ της περιοχής μας θα συνεχίζουν να αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις μαζί με τους γονείς και τους μαθητές κι όσους άλλους θα συμβάλλουν, ώστε να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στα σχολεία του Δήμου Φυλής.

6 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
    ΣΤΟ Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ, 21/2/11

    Στους παριστάμενους στο Δημοτικό Συμβούλιο ήμασταν και 50 περίπου άτομα από τη σχολική κοινότητα για να θέσουμε τα κατεπείγοντα θέματα Παιδείας της περιοχής, δηλαδή, των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων και των δραστικών περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες. Ήταν παρόντα μέλη των ΔΣ της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ, της Ένωσης και Συλλόγων Γονέων του Δήμου, γονείς και εκπαιδευτικοί.
    Στην αρχή της διαδικασίας παρεμβήκαμε για να συζητηθούν τα θέματα αυτά προ ημερησίας διατάξεως, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα τους. Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης υποστήριξε το αίτημα αυτό, έχοντας τη δυνατότητα από τον κανονισμό να πετύχει τη συζήτησή του εκτάκτως. Ο Πρόεδρος του ΔΣ αρνήθηκε παραπέμποντας το θέμα σε επόμενο ΔΣ.
    Στη δική μας επιμονή να τεθεί το θέμα δίχως άλλη καθυστέρηση εξαιτίας της επικείμενης ενημέρωσης και συνάντησης των Δημάρχων με την αρμόδια Υφυπουργό, κα Χριστοφιλοπούλου, στις 28/2/11, ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να την συναντήσει άμεσα κι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις. Εμείς τονίσαμε ότι η σχετική υπουργική εγκύκλιος προβλέπει, αν δεν επιβάλλει, τη συνάντηση και την ενημέρωση, όπου όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας οφείλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά. Εκείνος επέμενε στην δική του θέση ως το τέλος παραπέμποντας σε επόμενο ΔΣ, αλλά μετά τη συνάντηση στις 28/2/11.
    Τότε παρενέβησαν κι οι άλλες 2 παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, ζητώντας, όπως δικαιούνται, να τεθεί το θέμα της Παιδείας προ ημερησίας διατάξεως. Ο Πρόεδρος του ΔΣ, και όλη η Συμπολίτευση σιωπηρά, αρνήθηκαν τη συζήτηση κατ΄ επανάληψη παρά την επιμονή μας και τις εκκλήσεις για νομιμότητα και των 13 Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης.
    Με την εμμονή τους ο Πρόεδρος, ο Δήμαρχος κι η υπόλοιπη Συμπολίτευση παρέβησαν πραξικοπηματικά τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας του ΔΣ. Σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης κι αντεγκλήσεων, που κράτησε περίπου 40 λεπτά, τα 50 άτομα της σχολικής κοινότητας λοιδορηθήκαμε με φράσεις όπως: «παίζετε θέατρο».

    Με αυτήν και τη γενικότερα απαράδεκτη στάση της η Συμπολίτευση έδειξε ότι αντιμετωπίζει την Παιδεία στην περιοχή ως θέμα δευτερεύον, αν όχι τριτεύον, κι οι προθέσεις της παραμένουν αδιευκρίνιστες έως ύποπτες. Άλλωστε, οι δηλώσεις του Δημάρχου για σχεδιασμό σε ομοφωνία δήθεν με την σχολική κοινότητα συνδέονται με σχέδια για «400άρια σχολεία για παιδαγωγικούς λόγους…», για «κατάργηση 2 Διευθυντών, όπου υπάρχουν, ώστε να μείνει ένας», δηλαδή, για κατάργηση σχολείων και τέλος για εγκατάσταση καμερών στα σχολεία αντί για τους φύλακες που επανειλημμένα έχουμε ζητήσει κι είναι η πάγια θέση της ΕΛΜΕ.
    Η αναφορά του ότι το Εσπερινό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων δεν συρρικνώνεται, αποδείχθηκε έωλη καθώς την επόμενη ημέρα στην Ελευσίνα, ο Διευθυντής ΔΕ δήλωσε ότι η Λυκειακή τάξη του Εσπερινού Γυμνασίου θα καταργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
    ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, 22/2/11

    Στην παράσταση, εκτός από το ΔΣ της ΕΛΜΕ μας, συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ελευσίνας, Σύλλογοι Γονέων και μαθητές από την Ελευσίνα. Στη συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης τέθηκαν τα εξής θέματα:
    1) Συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων
    2) Τμήματα με ανώτατο όριο τους 25 μαθητές.

    Για το πρώτο θέμα ο Διευθυντής ΔΕ δήλωσε ότι η εισήγηση του θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για τις θέσεις του. Άφηνε να εννοηθεί σε όλους τους τόνους ότι θα είναι ελάχιστες και σε σύμφωνη γνώμη με τους εκπαιδευτικούς και τις Δημοτικές Αρχές. Όμως, κατά την ολοκλήρωση της παράστασης, μετά από επίμονες ερωτήσεις μας επανέλαβε ότι η Λυκειακή τάξη (με 33 μαθητές) του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων θα καταργηθεί. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση των Αθλητικών τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων από τον Ιανουάριο του 2011, μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας πανελλαδικά.
    Η «ανησυχία» της Διοίκησης και του Δήμου για την αυξημένη μαθητική διαρροή και τη σχολική εγκατάλειψη στην περιοχή μας φαίνεται να είναι πλαστή, αφού με την κατάργηση της Α΄ Λυκείου του Εσπερινού, διώχνουν 33 εργαζόμενους μαθητές προς τη σχολική εγκατάλειψη.
    Για το δεύτερο θέμα, το ζήτημα των τμημάτων, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας, ο Διευθυντής ΔΕ αρνήθηκε να πει με ποια συγκεκριμένα κριτήρια θα προτείνει τη συγκρότησή τους. Ανέφερε ότι το θέμα είναι πρόωρο, αφού το Υπουργείο δεν έχει στείλει εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις.
    Από την πλευρά του κάθε σχολείο θα εξεταστεί κατά περίπτωση στη διαδικασία αυτή. Όμως, μπορεί να τα συγκροτήσει και το Υπουργείο με βάση το στοιχεία που του αποστέλλει κάθε σχολική μονάδα ηλεκτρονικά. Τέλος ήταν αντίθετος με τη λογική ότι τα μικρά τμήματα δίνουν περισσότερες παιδαγωγικές και διδακτικές ευκαιρίες, καθώς κι ότι συμβάλλουν στη μείωση της μαθητικής διαρροής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 14-3-11,
    ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ ΕΛΜΕ
    ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΖΕΦΥΡΙΟΥ, ΦΥΛΗΣ
    ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΚΑΙ
    ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΕΦΥΡΙΟΥ

    ΨΗΦΙΣΜΑ 14.3.2011
    ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ,
    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,
    ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

    Στα πλαίσια της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουμε σύλλογοι εκπαιδευτικών και ενώσεις γονέων της περιοχής μας για τα διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολειά μας, εμείς, ως εκπαιδευτικοί και γονείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να διασφαλίσουμε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για τα παιδιά και τους μαθητές μας. Η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, όπως και κάθε δημοτική παράταξη πρέπει να αποδείξουν και έμπρακτα όσα διακηρύσσουν. Το φθηνό σχολειό, των στοιβαγμένων μαθητών, το σχολειό των χορηγών και των γονιών που αναλαμβάνουν τα έξοδα συντήρησής του, είναι το σχολείο στο οποίο θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο αγωνιζόμενοι για:
    ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ &
    ΕΝΙΑΙΟ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Σας καλούμε να πάρετε θέση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Για την κινητοποίηση στο δημαρχείο του Καλλικρατικού Δήμου Φυλής.

    Σήμερα γονείς εκπαιδευτικοί και μαθητές γίναμε μάρτυρες, για μία ακόμη φορά, της απαξιωτικής και αυταρχικής στάσης της δημοτικής αρχής.
    Στα πλαίσια της σημερινής μας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που διοργανώσαμε σύλλογοι εκπαιδευτικών και ενώσεις γονέων της περιοχής για τα διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολειά μας, εισπράξαμε μια συμπεριφορά που μόνο αναμενόμενη δεν είναι για ένα εκλεγμένο δήμαρχο, αλλά συνηθισμένη για το σημερινό δήμαρχο Φυλής. Αντιπροσωπεία μας πήγε στο γραφείο του να επιδώσει ψήφισμα. Ο ίδιος ο δήμαρχος, χωρίς καν να μας καλέσει στο γραφείο του, αρνήθηκε να μας δεχτεί με την πρόφαση ότι δεν μας περίμενε και ότι έχει κάποια άλλη υποχρέωση. Εμείς ζητήσαμε εκ νέου να μπούμε στο γραφείο και να συζητήσουμε. Τότε ο δήμαρχος μίλησε απαξιωτικά σε μέλη της αντιπροσωπείας λέγοντας ότι λένε ψέματα, ότι χρειάζονται γιατρό κι ότι είναι άσχετοι με το θέμα της κινητοποίησης. Κάλεσε στο γραφείο του μόνο τους μαθητές της Ά λυκείου του εσπερινού σχολείου, που καταργείται και απαξιώνοντας τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των γονιών μάς ζήτησε να φύγουμε διότι όπως είπε τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής δεν έχουν προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....συνέχεια

    Ο δήμαρχος αρνήθηκε εκ νέου να συζητήσουμε για τα άλλα θέματα και έκλεισε την πόρτα του γραφείου του για να μιλήσει με μαθητές και καθηγητές του εσπερινού και εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ. Όταν εκπρόσωποι γονέων καθώς και ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας απαίτησαν κι αυτοί να μπουν, ο τελευταίος παρεμποδίστηκε με σπρωξίματα από κάποιον σωματώδη και φουσκωτό δημοτικό υπάλληλο.

    Λίγο αργότερα και αφού με πίεση όλοι οι φορείς μπήκαν στο γραφείο, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να γίνει συνάντηση συγκεκριμένη ημέρα στην Ελευσίνα με μαθητές και καθηγητές του εσπερινού και το διευθυντή εκπαίδευσης της δευτεροβάθμιας. Στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους είπε να φύγουν και ότι θα βάλει έκτακτο θέμα σχετικά στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Μαρτίου 2011. Η αλήθεια όμως είναι ότι στα τελευταία 3 δημοτικά συμβούλια δεν έχουν συζητηθεί τα παραπάνω ζητήματα παρόλο που έχουν κατατεθεί και εγγράφως από τα εκπαιδευτικά σωματεία στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...συνέχεια

    Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή μας εμπαίζει: στα δημοτικά συμβούλια μας στερεί το λόγο και καταφέρεται εναντίον μας. Υποστηρίζει ότι τα θέματα παιδείας πρέπει να τεθούν σε ειδική συνάντηση και δεν αφορούν το δημοτικό συμβούλιο, ενώ σήμερα μας παρέπεμψε σε αυτό!!! Πλέον, δεν θεωρούμε τυχαίο τον τρόπο που πολιτεύεται: αρνήθηκε να θέσει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τις συγχωνεύσεις και να συζητήσει για τα τεράστια προβλήματα των σχολείων μας. Είναι η πολιτική του υπουργείου που θέλει να δείχνει ότι όλα πηγαίνουν καλά, ενώ στην πραγματικότητα διαλύει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και απαξιώνει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Όσοι έχουν αυτές τις πολιτικές επιλογές θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους.

    ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή