Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Βία από εξωσχολικούς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες σε σχολεία της περιοχής μας παρατηρείται συχνά, έντονη παραβατική συμπεριφορά από εξωσχολικά στοιχεία, σε τέτοιο βαθμό ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να νοιώθουν σα να βρίσκονται σ΄ ένα ξέφραγο αμπέλι. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να κινδυνεύσει άμεσα η σωματική ακεραιότητα συναδέλφου την ώρα της εργασίας του εξαιτίας απρόκλητης επίθεσης που δέχθηκε από άτομο εξωσχολικό.

Το ΔΣ είχε συναντήσεις με τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων, όπου το σοβαρό αυτό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση, με γονείς, τον Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου και το Διευθυντή ΔΕΔΑ στην Ελευσίνα.

Μέσα από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε η ανάγκη για μια σειρά από μέτρα και δράσεις στην περιοχή. Στόχος να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να πιεστεί η δημοτική αρχή κι οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς για να λάβουν μέτρα επιτέλους αποτελεσματικά κι όχι μέτρα-πυροτεχνήματα στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που γνωρίζει μεγάλη έξαρση και στην τοπική κοινωνία γενικότερα.

Η ΕΛΜΕ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα γίνει με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

5 σχόλια:

  1. Το ΔΣ είχε ήδη πάρει θέση για ανάλογα, αλλά μεγαλύτερης κλίμακας, επεισόδια σε άλλη περιοχή της Αθήνας.

    Καταγγέλλουμε όσα συμβαίνουν και πάλι στον Άγιο Παντελεήμονα. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, διότι αποτυπώνει μια απάνθρωπη συμπεριφορά που συχνά επιδεικνύει η κοινωνία μας απέναντι στους αλλοδαπούς.
    Ακραία και παρακρατικά στοιχεία οικοδόμησαν την δράση τους στην περιοχή με εγκληματικές πράξεις. Από τα τελευταία εγκλήματά τους υπήρξε η δολοφονική απόπειρα κατά πρόσφυγα Αφγανού γιατρού που συνεργαζόταν με ελληνική ΜΚΟ. Παράλληλα, αρκετοί από τους παλαιούς μετανάστες ανακάλυψαν στο πρόσωπο των νεότερων τον "εχθρό-άλλο", με αποτέλεσμα η βία να αποκτήσει κι ένα ενδομεταναστευτικό αποτρόπαιο προσωπείο.
    Όπως επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το θέμα "η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι οι πολιτικές ενημέρωσης και καλλιέργειας κλίματος ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι βασικά συστατικά για την αντιστροφή του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού κάτι που θα είναι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί".
    Το μεταναστευτικό πρόβλημα, σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης, προσλαμβάνει νέες, επικίνδυνες μορφές. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραβλέψει το νέο εκρηκτικό μείγμα. Επιβάλλεται να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας που να διασφαλίζει την ισοπολιτεία και να πατάσσει την εγκληματικότητα, αλλά και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας, της κοινωνικής συνοχής και της ειρηνικής πολυπολιτισμικής συγκατοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμως η βία εντός του σχολείου λόγω της στάσης της Διοίκησης και της Πολιτείας μπορεί να καταστεί πολύ πιο επικίνδυνη.

    Οι μαθητικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες ΚΑΙ στη Γαλλία:
    Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε «ανεύθυνους» τους εκπροσώπους της Ακροαριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «που βγάζουν τους νέους από τα 15 χρόνια τους στο δρόμο».
    Είναι η πρώτη φορά που στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων συμμετείχαν μαζικά μαθητές και φοιτητές. Σε γενικές συνελεύσεις τους αποφάσισαν την κατάληψη σχολικών κτιρίων με το σύνθημα «σχολές νεκρές». Στις διαδηλώσεις το σύνθημά τους ήταν «Σαρκό, οι νέοι κατέβηκαν στο δρόμο, ξόφλησες». Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής εκπαίδευσης σε 400 λύκεια από τα 4.302 έχουν γίνει καταλήψεις. Το ποσοστό των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις απεργίες έφτασε στο 48%, σύμφωνα με τα συνδικάτα, 22,13% για την αστυνομία. Ο Νικόλα Σαρκοζί φοβάται κλιμάκωση στις κινητοποιήσεις της νεολαίας γιατί, όποτε κατέβηκαν στο δρόμο οι νέοι, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αποσύρουν νομοσχέδια.
    (πηγή: Ελευθεροτυπία 13/10/2010)

    Η ηλικία ποινικού καταλογισμού στη Γαλλία είναι στα 13 χρόνια βάσει Σαρκοζικής μεταρρύθμισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης αντέδρασε εκφράζοντας «οργή γιατί η αυταρχικότητα και η αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά κάθε όριο. Γιατί θυμίζει μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορίας που η τρομοκράτηση, η κρατική και αστυνομική παρέμβαση και ο χαφιεδισμός ήταν η κυρίαρχη κρατική πολιτική. Γιατί δείχνει ότι το υπουργείο Παιδείας επιλέγει τις δυνάμεις καταστολής για να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης. [...] Γιατί, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες της Άννας Διαμαντοπούλου, διαφαίνεται ότι η εκπαιδευτική πολιτική στην εποχή του μνημονίου και του Καλλικράτη σημαίνει διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενίσχυση των ταξικών φραγμών και ουσιαστικός αποκλεισμός για τα φτωχότερα στρώματα, παράδοση του σχολείου και του πανεπιστημίου στις επιχειρήσεις και επίθεση στο κίνημα της νεολαίας και στους εκπαιδευτικούς. Γιατί οι εκφραστές της αστικής πολιτικής έχουν καταλάβει ότι ο κοινωνικός μεσαίωνας που διαμορφώνουν θα βρει απέναντι του κοινωνικές αντιστάσεις και γι’ αυτό επιλέγουν την καταστολή και τον αυταρχισμό. [...] Εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε μαζί με κάθε αγωνιζόμενο μαθητή και νέο. Καμία ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Μαζί με τους γονείς και τους πολίτες που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, όπως στις λαϊκές συνοικίες της Δ υ τ ι κ ή ς Α τ τ ι κ ή ς, όπου το πρόβλημα της σ τ έ γ α σ η ς των σχολείων είναι σημαντικό».
    (Πηγή:http://www.epohi.gr/portal/koinonia/7987-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ-ΚΑΙ-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ-ΣΕ-ΣΧΟΛΕΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει την εμπλοκή των διωκτικών κι εισαγγελικών αρχών στα ζητήματα που αφορούν την παιδεία κι ιδιαίτερα τη σχολική κοινότητα στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Παρατηρήθηκε και στα 4 σχολεία που βρίσκονταν σε κατάληψη. Αποτελεί ενέργεια τυχοδιωκτική κι επικίνδυνη που συνδυάζεται με μια ιδιαίτερη «μαζικότητα» στη δράση των διωκτικών αρχών που εκδηλώθηκε και σε άλλες περιοχές.
    Πιστεύουμε ότι και πάλι αντιμετωπίζουμε μια προσπάθεια τρομοκράτησης της σχολικής κοινότητας και ποινικής καταστολής του εκπαιδευτικού κινήματος. Μάλιστα, αυτό επιχειρείται στοχοποιώντας το πιο ευαίσθητο κομμάτι του που είναι οι μαθητές μας. Βέβαια, η κα Διαμαντοπούλου από την αρχή της θητείας της είχε δηλώσει: «πρώτα ο μαθητής», αλλά δε φανταζόμασταν ότι εννοούσε ότι θα στείλει τους μαθητές πρώτα στον εισαγγελέα!... Επιπλέον, έχουμε υποστεί, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, την απαράδεκτη επίθεση της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ σε βάρος βασικών δικαιωμάτων μας. Πρώτα-πρώτα θίγεται η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στην ουσία της κι όλη η σχολική κοινότητα, μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί. Υπονομεύεται κι υποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο κυριολεκτικά το μέλλον του τόπου παρά τις αλλεπάλληλες φιέστες τελευταία που αφορούν(;) την Παιδεία και προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι «μια νέα λαμπρή εποχή ανοίγει»…
    Θεωρούμε αναγκαία κι επιβαλόμενη την ενιαία και συλλογικά αποφασιστική απάντηση από μέρους όλων των εμπλεκομένων ατόμων και φορέων στο χώρο της Παιδείας. Μόνο έτσι θα πάρουν απάντηση όσοι λειτουργούν αντιδημοκρατικά, και αυταρχικά, διαλυτικά και καταστροφικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παρακρατική εξουσία στη περιοχές Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής κλπ, εδραιώνεται και νομιμοποιείται κάθε μέρα και περισσότερο. Ο κόσμος μαθαίνει μόνο ελάχιστα από αυτά που συμβαίνουν και αυτά με το σταγονόμετρο.

    Σήμερα 23/10 σημειώθηκε νέα επίθεση κατά της υποψήφιας δημάρχου Ε. Πορτάλιου. Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι οι επιθέσεις κατά μεταναστών γίνονται από «αγανακτισμένους κατοίκους». Οι επιθέσεις ήδη έχουν επεκταθεί σε κάθε πολίτη που δεν συμφωνεί μαζί τους. Φυσικά ουδείς πιστεύει ότι αγανακτισμένοι πολίτες της περιοχής ήταν οι επιτιθέμενοι και όχι καθαρά φασιστοειδή.

    Όπως γίνεται φανερό η εξουσία του κρυπτοφασισμού εδραιώνεται.

    Με ανακοίνωση της η Ελληνική Αστυνομία αναγνώρισε επίσημα το άβατο αυτών των περιοχών για ανεπιθύμητους πολίτες και ότι έχει παραδώσει πλέον την εξουσία στις ομάδες των φασιστών. Δεν υπάρχει καμιά άλλη ερμηνεία στην ανακοίνωση ότι «ο κ. Αλαβάνος δεν ζήτησε αστυνομική προστασία για να επισκεφτεί τον Αγ. Παντελεήμονα»!!!

    Τι μας λέει αυτή η λιγόλογη ανακοίνωση;

    Ότι, όποιος θέλει να επισκεφτεί τον Αγ. Παντελεήμονα θα πρέπει να ζητάει αστυνομική προστασία. Αλλιώς πέφτει στην εξουσία των φασοστοομάδων.

    Ότι, ήταν φυσικό να φύγουν οι αστυνομικοί από εκεί την ώρα που τις έτρωγε ο Αλαβάνος και να αφήσουν την άσκηση της εξουσίας στις φασιστοομάδες, αφού «δεν ζήτησε αστυνομική προστασία».

    Ότι, όποιος ανεπιθύμητος για τις φασιστοομάδες πηγαίνει μόνος είναι φυσικό να τις τρώει.

    Ότι, οι περιοχές αυτές είναι πλέον άβατο και ο κάθε πολίτης χρειάζεται είτε την συνοδεία της αστυνομίας είτε την άδεια των φασιστοειδών για να πάει εκεί.

    Με τόσο λίγα λόγια μια εξουσία μας αποκάλυψε τόσα πολλά! Κράτος και παρακράτος έχουν μοιράσει αγαστά τις «περιοχές ευθύνης» τους και δρουν αλληλοσυμπληρούμενα.
    Έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι το μοντέλο αυτό του Αγ. Παντελεήμονα αφού δοκιμασθεί και εδραιωθεί θα αρχίσει να επεκτείνεται παντού σαν πρότυπο νέας εξουσίας φασιστών με «λαϊκή» υποστήριξη, για τη δήθεν προστασία των κατοίκων. Τώρα βρίσεται ακριβώς στο στάδιο της εδραίωσης και αναγνώρισης από την κρατική εξουσία ενώ παράλληλα κάνει τα πρώτα βήματα επέκτασης στη γύρω περιοχή.

    Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται γρήγορα, ανάλογα με τις ανάγκες της εξουσίας και του βαθέως κράτους για να περάσει η κρίση με μόνο θύμα το λαό. Αυτή είναι η κρυφή στόχευση της εξουσίας όσο και αν κάνουν μερικοί ότι δεν καταλαβαίνουν και μιλούν για τοπικό φαινόμενο.

    Αύριο όμως θα είναι αργά.

    Πηγή:http://aristeripolitiki.blogspot.com/2010/10/blog-post_9037.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή