Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ και οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της Γ.Σ. των ΠΡΟΕΔΡΩΝ



ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ προς τη Γ.Σ. των ΠΡΟΕΔΡΩΝ
και οι αποφάσεις της  Γ.Σ. των ΠΡΟΕΔΡΩΝ των ΕΛΜΕ (με υπογράμμιση)

Με τους πάνω από 70 συναδέλφους, που ήρθαν στη ΓΣ, τέθηκαν τα κρίσιμα και άμεσα ζητήματα της συγκυρίας. Πάνω σε αυτά τοποθετηθήκαμε στη ΓΣ των προέδρων και ζητήσαμε η ΓΣ να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτά.

Στη συνέχεια καταγράφονται οι αποφάσεις της ΓΣ της ΕΛΜΕ και οι αποφάσεις των προέδρων (υπογραμμισμένες).

                                                ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΘΕΜΑΤΙΚΗ  ΒΔΟΜΑΔΑ
1.      Η Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφασίζει να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στους συλλόγους διδασκόντων και σε κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, που δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν τη Θεματική Εβδομάδα. Οι σύλλογοι, που ήδη πήραν αποφάσεις υλοποίησης, μπορούν να συνεδριάσουν ξανά και να τις αναθεωρήσουν, αφού ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για τη νέα απόφαση του κλάδου.

                                                ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
2.      Στη Γ.Σ. των προέδρων έγινε σαφές ότι παραμένει σε ισχύ η θέση της ΟΛΜΕ, που απορρίπτει την εγκύκλιο του υπουργείου για τις Δ.Ε και παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στους συλλόγους και τους συναδέλφους που δεν θα την εφαρμόσουν. Οι σύλλογοι, που ήδη πήραν αποφάσεις υλοποίησης, μπορούν να συνεδριάσουν ξανά και να τις αναθεωρήσουν.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ
3. Πάρθηκε απόφαση σχετικά με τη ρύθμιση για τον ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων, που οδηγεί σε νέο κλείσιμο τμημάτων και πλεονάσματα εκπαιδευτικών, και αλλάζει τις αναθέσεις στο μέσο της χρονιάς. Η ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ καταγγέλλει την πολιτική της εκκαθάρισης των ΕΠΑΛ από τους λεγόμενους μη παρακολουθούντες μαθητές. Απαιτεί:
·                 Να μην γίνει στα σχολεία καμιά ανακατανομή στις αναθέσεις στο μέσο της χρονιάς.
·           Να μην δεχτούν τα ΠΥΣΔΕ και οι αιρετοί καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού εξαιτίας της ρύθμισης των μη παρακολουθούντων.

4.      Κατάργηση της πρόσφατης ρύθμισης για το έτος μαθητείας.                            
         α. Με απόφαση των προέδρων των ΕΛΜΕ η ΟΛΜΕ να καλέσει σε πρώτη φάση σε σύσκεψη σωματεία – συνδικάτα στα οποία θα εργαστούν οι μαθητές για μια γενικευμένη αντίδραση, αφού μέσω της μαθητείας οι μαθητές παραδίδονται βίαια βορά στις επιχειρήσεις ως δωρεάν (για τους εργοδότες) εργατικό προσωπικό. Θα μαθητεύουν στις κακοπληρωμένες, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στην υπακοή. Θα μάθουν στο νέο πρότυπο εργασίας – σκλαβιάς, στη διαμόρφωση μια νέας γενιάς εργαζομένων χωρίς κανένα δικαίωμα, εκπαιδευμένη στην υποταγή, την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, την διαρκή εναλλαγή μεταξύ εργάσιμου και άνεργου βίου, που είναι στρατηγική επιλογή για τα μνημόνια την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο. Μέσω της μαθητείας θέλουν να καλύψουν μεγάλο μέρος των εργασιακών αναγκών του Δημοσίου, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό.                                             
        β.  Όλοι οι Σ.Δ. μετά από πρόσκληση της ΟΛΜΕ να συνεδριάσουν και να καταδικάσουν τη μαθητεία τονίζοντας ότι: Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκπαιδευτική διαδικασία σε χώρους εργασιακής εκμετάλλευσης. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι ο ρόλος του επόπτη εργασίας, αλλά του παιδαγωγού. Οι σχολικές μονάδες δεν πρέπει να καταντούν γραφεία ενοικίασης εργαζομένων.
Δεν μπορεί η μάθηση να καθορίζεται από την  αγορά και τις ανάγκες των εργοδοτών, οι οποίοι στο τέλος θα καθορίζουν όχι μόνο τη μαθητεία, αλλά και τους «εύρωστους» τομείς τα τμήματα ειδικότητας και τα προγράμματα σπουδών, ενώ θα εισβάλλουν και σε ευέλικτες ζώνες, εργαστήρια κλπ.
Για τα 2.3.4 να κληθούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι και η πανελλήνια ένωσή τους να πάρουν επίσημα θέση.

ΔΡΑΣΕΙΣ

1.      Η Γ.Σ. των προέδρων αποφασίζει κινητοποίηση με αιχμή την ελαστική εργασία και διορισμούς στην εκπαίδευση στις 23/2. Στην Αττική θα γίνει στο Υπουργείο Παιδείας στις 2μμ. (Ήταν πρόταση  συντονισμού συλλόγων πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ στις 13/2 και συντονιστικών αναπληρωτών).
2.      Προτείνουμε ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στη 2η αξιολόγηση σε συντονισμό με
πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 2/3. Η ΟΛΜΕ να βγει μπροστά στους αγώνες απαιτώντας να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση από μέρους της κυβέρνησης για το αφορολόγητο, τις  νέες μειώσεις στις συντάξεις, τις Σ.Σ.Ε για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, το μόνιμο δημοσιονομικό “κόφτη”, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, το ξεπούλημα και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
3.      Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους των δασκάλων και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές δράσεις προκειμένου να μη φτάσει στη Βουλή το Νέο σχολείο και το νέο Λύκειο. Να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της  Βουλής. Ορίζουμε πανελλαδική μέρα κινητοποίησης  στην αρχή του Μάρτη (πρόταση συντονισμού συλλόγων πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ) σε συντονισμό με συλλαλητήρια σε διευθύνσεις και περιφέρειες στα κέντρα των πόλεων με γονείς, μαθητές για τα εκρηκτικά προβλήματα της εκπαίδευσης.
4.      Η Γ.Σ. των προέδρων αποφασίζει την καταδίκη των θέσεων του ΣΕΒ, των Σχολαρχών και των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση. Αγωνιζόμαστε για 12χρονη δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική και ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους νέους και για όλη τη γνώση. 
5.      Επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή στο παλλαϊκό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18/3, στις 3μμ στην Ομόνοια (απόφασή μας στο τελευταίο ΔΣ της ΕΛΜΕ και πρόταση συλλόγων πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ και Πρωτοβουλίας σωματείων).
6.      Καλούμε τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ να κινηθούν στη γραμμή σχεδιασμού και προετοιμασίας παρατεταμένου, αποφασιστικού αγώνα αντίστοιχου με την επίθεση που δεχόμαστε. Προτείνουμε 24ωρο απεργιακό βήμα στην εκπαίδευση ως τα μέσα Μαρτίου, επιδιώκοντας να έχει  πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά. (πρόταση συλλόγων πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ και Πρωτοβουλίας σωματείων την Παρασκευή). Προτείνουμε νέες Γ.Σ. και κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία. Με συσκέψεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες να υπάρξει αγωνιστικός συντονισμός σωματείων και Ομοσπονδιών και να επιδιωχθεί να διαμορφωθεί κοινό πρόγραμμα δράσης, μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων.
7.      Η ΟΛΜΕ θεωρεί ως κρίσιμα ζητήματα τα αιτήματα του κλάδου για: μισθολογικό, ωράριο, συνταξιοδοτικό, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα μισθολογικών κλιμακίων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου