Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ο απολογισμός της ΕΛΜΕ μας

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής  
 21 χρόνια, 1995 – 2016, αγώνες κι ιστορία, Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016


Υπερασπίσου το παιδί γιατί,  αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα
για την Κοινωνία και τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία

Το 2016 άρχισε κυριολεκτικά από κει που έμεινε το 2015. Ο αγώνας όλων των εργαζόμενων, των αγροτών και των ελευθεροεπαγγελματιών ενάντια στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό συνεχίστηκε και κορυφώθηκε το Φεβρουάριο υποχρεώνοντας τη κυβέρνηση και πάλι να μεταφέρει τη ψήφισή τους τον Απρίλιο.

Παράλληλα τα άλλα προβλήματα από την τεράστια κρίση και τις αποφάσεις των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και του ντόπιου κεφαλαίου πολλαπλασιάζονται. Ως ΕΛΜΕ κινηθήκαμε, όπως όλα αυτά τα χρόνια. Κόντρα στα μνημόνια αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και της κοινωνίας με τις λίγες δυνάμεις μας, συντονισμένα και αγωνιστικά, με αλληλεγγύη και όση φρόνηση διαθέτουμε... Επιμένουμε πότε με επιτυχία και πότε όχι στη διαμόρφωση πολύμορφου, ενωτικού, αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής και τοπικά και ευρύτερα συνεργαζόμενοι σε συντονισμούς με πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες συλλογικότητες. Σε αυτό το πλαίσιο δρούμε μέσα στο Συντονισμό ΕΛΜΕ & Συλλόγων Εκπ/κών ΠΕ Αττικής. Αγωνιζόμαστε, κόντρα στην αδράνεια ΟΛΜΕ-ΔΟΕ την κωλυσιεργία και το πισωγύρισμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ παρά τις διαφοροποιήσεις της τελευταίας. Η εκρηκτική προσφυγική κρίση, όπου οι Έλληνες έγραψαν εποποιία, μας επιβάλλει να συνεχίσουμε την εμπλοκή μας. Έτσι, παραμένουμε στο Συντονισμό για πρόσφυγες και μετανάστες, στο πλαίσιο της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης.

Θυμίζουμε ότι στις 20/9 στις εκλογές επικράτησαν και πάλι οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ – Οικολόγοι και πρώτη φορά υπερψηφίστηκε μια κυβέρνηση για να εφαρμόσει μνημόνιο. Αυτό ήταν πολύ αρνητικό για το κίνημα. Σε επίπεδο ΕΛΜΕ είχαμε ρήξη στην παράταξη της Ενότητας Αριστερών Καθηγητών, που κέρδιζε πάνω από 10 χρόνια τη μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές και στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Η βασική αιτία ήταν το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και πώς παλεύουμε ενάντια του. Η νέα παράταξη, που πλειοψήφησε στις εκλογές ήταν η Αριστερή Ενότητα Ρήξης και Ανατροπής και αποτελεί μετεξέλιξη της Ενότητας.

Μπροστά μας έχουμε τα νέα αντεργατικά μέτρα και τις απολύσεις την προώθηση της αξιολόγησης, την εγκληματική φορολόγηση ανέργων κι εργαζομένων τη συνεχιζόμενη διάλυση του ασφαλιστικού, τις μεγάλες μισθολογικές απώλειες όλων αυτών των χρόνων, τα κόκκινα δάνεια και τις κατασχέσεις και τον πολύ αρνητικό ως και εκρηκτικό διεθνή περίγυρο, όπου οι ιμπεριαλιστές διαγκωνίζονται και σφάζουν λαούς για τα συμφέροντά τους.

Ιανουάριος
Το 2016 άρχισε όπως έκλεισε το 2015, αλλά πολύ πιο δυναμικά  με την οργάνωση των αντιδράσεων κατά του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού εγκλήματος, που προωθεί η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αδηφάγων δανειστών. Στόχος να πιεστούν τα συνδικάτα κι ιδιαίτερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να οργανώσουν ένα ρεαλιστικό, εφικτό, αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση αυτών των μέτρων. Με αυτόν το βασικό στόχο στις 12/1 έγινε μαζική Γ. Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό. Στις 16/1
έγινε κινητοποίηση κατά του ασφαλιστικού κι ήταν μαζική για ΣΚ. Στις 21/1 ακολούθησε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση με σημαντική παρουσία δικηγόρων και μηχανικών, πράγμα πολύ σπάνιο, αλλά μικρή συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Σειρά είχε στις 23/1 το ΠΑΜΕ και μετά στις 26/1 ήταν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, που διαδήλωσαν. Είχε προηγηθεί στις 25/1 νέα Συνέλευση της Πρωτοβουλίας για το συντονισμό για να οργανωθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα ενόψει της Γενικής Απεργίας για το μπλοκάρισμα της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού. Με το ίδιο θέμα και με ό, τι συνεπάγονται τα μέτρα για την Εκπαίδευση συγκλήθηκε η ΓΣ της ΕΛΜΕ στις 27/1, 3η από το Σεπτέμβρη, και ήταν από τις πιο μαζικές πανελλαδικά ενόψει της Συνέλευσης των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στις 30/1. Επίσης, αποφασίστηκε να προωθηθεί η επαναφορά των 3 περιοχών μετάθεσης στη Δυτική Αττική και η συνέχιση της προώθησης ειδών και τροφίμων στους πρόσφυγες. Στις 30/1 αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αντιδράσεων με την ομπρέλα των Γ/βάθμιων οργανώσεων και πιέστηκε το ΔΣ της ΟΛΜΕ από 30 ΕΛΜΕ να καταγγείλει τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Τέλος, στις 28/1 στην ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δημότη Φυλής συμμετείχαμε σε μικρή, δυναμική κινητοποίηση, όπου τέθηκαν στον Πρόεδρο τα μεγάλα προβλήματα του ασφαλιστικού, της χωματερής και των προσφύγων.  

Φεβρουάριος
Ο μήνας άρχισε με την εντεινόμενη και πολύπλευρη προετοιμασία για την κρίσιμη Γενική Απεργία στις 4/2 για το ασφαλιστικό. Ήταν η πιο μεγάλη απεργία και διαδήλωση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υπήρξε πολυπληθής παρουσία της ΕΛΜΕ. Από την αρχή της χρονιάς εντάθηκε ο συντονισμός και η συνεργασία ΕΛΜΕ, Συλλόγων ΠΕ και άλλων σωματείων  σχετικά με την αντιμετώπιση του νέου ασφαλιστικού που έρχεται. Στο πλαίσιο αυτό στις 9/2 συμμετείχαμε σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής και στις 10/2 σε σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Στις 12-13/2 έφτασαν στην Αθήνα οι  αγρότες από όλη την Ελλάδα μετά από 2μηνη κινητοποίησή τους και έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις. Η ψήφιση του ασφαλιστικού είχε αποτραπεί προς το παρόν. Στις 13/2 επίσης σε εκδήλωση της ΕΛΜΕ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το Γρηγόρη Λαμπράκη το θρυλικό αγωνιστή της Αριστεράς. Στις 15/2 συμμετείχε η ΕΛΜΕ σε μαζική και πετυχημένη κινητοποίηση στο Δημαρχείο για προβλήματα του 3ου Γυμνασίου Α.Λ. με την Ένωση Γονέων. Στις 17/2 έγινε κινητοποίηση στο Υπουργείο για ζητήματα αναπληρωτών, προσφύγων και ΤΕΕ. Επίσης, έγινε συνάντηση με τον τοπικό Σύλλογο ΠΕ για το κλείσιμο της χωματερής που μπαίνει σταδιακά και πάλι στην ημερήσια διάταξη μετά από 1,5 χρόνο. Στις 22/2 έγινε νέα μαζική Γ. Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό. Στις 23/2 έγινε παρέμβαση στη ΔΕΔΑ για την έλλειψη φιλολόγου σε λύκειο μας. Στις 25/2 για το Ασφαλιστικό και τα Εκπαιδευτικά συγκλήθηκε νέα ΓΣ της ΕΛΜΕ, 3η από Σεπτέμβρη, ενόψει της Συνέλευσης των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στις 27/2. Υπήρξε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ για τον Εθνικό Διάλογο με έμφαση και στο ότι απουσιάζουν οι ριζικές αλλαγές στην ΤΕΕ. Αποφασίστηκε 48ωρη απεργία ταχείας αποκλιμάκωσης για το ασφαλιστικό, αφού θα γίνει αν κατατεθεί στη Βουλή.  

Μάρτιος
Στις 2/3 γίνεται δυναμική αντιπολεμική διαδήλωση από το Συντονισμό για το Προσφυγικό. Στις 8/3 συμμετέχουμε σε ευρεία σύσκεψη της Αντιπεριφέρειας για ζητήματα των Ρομά. Στις 9/3 το ΔΣ καλεί στην περιοχή το Διευθυντή Εκπ/σης Δ. Αττικής για προβλήματα των σχολείων και των συναδέλφων. Σε μια πολύ μαζική συγκέντρωση συμφώνησε σε πολλά, όπως στην ανάγκη μαζικών προσλήψεων αναπληρωτών και την επαναφορά των 3 περιοχών μετάθεσης. Στις 19/3 έγινε η καθιερωμένη αντιρατσιστική, αντιπολεμιική διαδήλωση με έμφαση φέτος στα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Στις 21/3 καταθέσαμε τις θέσεις μας σε συνάντηση στο Δημαρχείο για τη βία και τη παραβατικότητα στην τοπική κοινωνία και γύρω από τα σχολεία. Από τα εκπαιδευτικά σωματεία της περιοχής άρχισε η διανομή επιστολής για τα προβλήματα από τη χωματερή σε γονείς, μαθητές και τοπική κοινωνία.   

Απρίλιος
Την 1/4 παρουσιάστηκε σε Δημοτικό των Άνω Λιοσίων θεατρική παράσταση με συνδιοργάνωση της ΕΛΜΕ κι άλλων 17 συλλόγων της περιοχής. Προσήλθαν 100 περίπου άτομα κι ανάμεσά τους αρκετοί Ρομά και απόλαυσαν ερασιτέχνες συνάδελφους από τη Λέσχη του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ. Στις 2/4 στηρίχθηκε η εκδήλωση των ΕΠΑΛ, ΕΚ και ΙΕΚ της περιοχής για την ενημέρωση των κατοίκων για την ΤΕΕ. Στις 4/4 συμμετείχαμε σε μικρή, αλλά δυναμική κινητοποίηση στο Χίλτον κατά των δανειστών, που επέστρεψαν στη χώρα για διαπραγματεύσεις κι εκβιασμούς. Στις 7/4 έγινε νέα απεργία της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό με μαζική διαδήλωση για τα δεδομένα της. Στις 10/4 έγινε διαδήλωση μαζική και με παλμό για τα δεδομένα του Πειραιά από το λιμάνι και στο κέντρο του υπέρ των προσφύγων και τους μοιράστηκαν διάφορα είδη. Στις πύλες Ε1, Ε2 και στο Πέτρινο στοιβάζονται 5-6000 πρόσφυγες ελπίζοντας να φτάσουν στην Ειδομένη, όπου άλλοι τόσοι περιμένουν μάταια να ανοίξουν τα σύνορα. Στις 13/4 στο ΔΣ οι 15 παρόντες από όλες τις πλευρές συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση. Τοπικά, θα γίνει συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων για τη χρηματοδότηση, τη φύλαξη και την παραβατικότητα. Στις 14/4 στο Συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής και αναπληρωτών αποφασίστηκε να συνεχίσουμε να πιέζουμε δυναμικά για μαζικές προσλήψεις μόνιμων κι αναπληρωτών χωρίς αδικίες και αποκλεισμούς. Έτσι, στις 19/4 έγινε απογευματινή κινητοποίηση για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σωματείων και συντονισμών και στις 21/4 από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αλλά χάρη στους συντονισμούς και το ΠΑΜΕ, έγινε η πιο μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο από το 2013 με τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση. Στις 20/4 έγινε η συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής. Τέθηκαν τα προβλήματα, που μπήκαν στις 13/4 και συμφωνήθηκαν παρεμβάσεις στο Δήμο, στην Σχολική Επιτροπή, στον πρόεδρο της και στη ΔΕΠ. Στις 22/4 ζητήσαμε άμεση λύση στα προβλήματα σε συνάντηση του ΔΣ με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και της ΔΕΠ κι ανταποκρίθηκε στα περισσότερα. Την ίδια μέρα έγινε Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό για το πώς θα παλέψουμε ενάντια στο ασφαλιστικό που θα πάει για ψήφιση στις γιορτές μετά το Πάσχα. Πολλές ιδέες και αποφασιστικότητα, αλλά η υπονόμευση κι ο αποπροσανατολισμός του κινήματος από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μετά το Φλεβάρη μας βαραίνει πολύ.

Μάιος
Η Πρωτομαγιά πέφτει τη μέρα του Πάσχα και μεταφέρεται στις 8/5 ώστε να μην ενοχλήσει ακόμη κι αυτή τη ψήφιση του νέου εγκληματικού ασφαλιστικού, που μας στέλνει «στον τάφο» δουλεύοντας. Στις 6/5 υλοποιείται η Γενική Απεργία για το ασφαλιστικό, που είχε αποφασιστεί το Φλεβάρη!... Στις 10/5 η ΕΛΜΕ συνδιοργανώνει εκδήλωση για την ετερότητα, τον άλλο, το διαφορετικό με τα Πολιτιστικά θέματα και το ΚΕΣΥΠ της Ελευσίνας. Δυο εισηγητές είναι συνάδελφοι στην περιοχή και αναφέρονται στους πρόσφυγες, τους Ρομά και το ρατσισμό. Στις 13/5 γίνεται μια μικρή, αλλά δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο για τις μεγάλες ανατροπές στην ΤΕΕ, τις αναμενόμενες στα Γυμνάσια και την κατάργηση του μειωμένου ωραρίου σε ΠΕ04και ΠΕ19-20. Οι αλλαγές είναι ανατρεπτικές και κυρίως αρνητικές, αλλά μόνο οι Παρεμβάσεις πανελλαδικά βάζουν θέμα κινητοποιήσεων ακόμη και στις εξετάσεις με νέες ΓΣ για να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται στα σχολεία. Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε στο 3ο  Γυμνάσιο Α.Λ. νέα θεατρική παράσταση με συνδιοργάνωση ΕΛΜΕ και συλλόγων της περιοχής. Τα 50 περίπου άτομα με αρκετούς Ρομά απόλαυσαν τους ερασιτέχνες συνάδελφους από τη Λέσχη του ΚΕΜΕΤΕ. Στις 14-15/5 στηρίξαμε έκθεση μαθητικών εικαστικών και τους συναδέλφους από 2 Λύκειά μας. Στις 19/5 γίνεται νέα ΓΣ, η 3η του 2016, και η πιο άμαζη, που έγινε ποτέ, αν και δυναμική, ενόψει της Συνέλευσης των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στις 21/5. Στη ΓΣ μπήκαν τα νέα επίδικα, μαζικοί διορισμοί, ανατροπές σε ΤΕΕ, Γυμνάσια, Δημοτικά, εργαστήρια, μεγάλα πλεονάσματα σε διάφορες ειδικότητες, ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία και η επαναφορά των 3 περιοχών μετάθεσης. Συνεχίζεται η συγκέντρωση και διανομή ειδών σε πρόσφυγες κλπ. Στις 21/5 στη Συνέλευση ήταν μόλις 60 ΕΛΜΕ παρούσες, λες και ο οργανωμένος κλάδος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ή θεωρεί ότι όλες αυτές οι αλλαγές δεν δημιουργούν προβλήματα!!!...  Προωθήσαμε ψήφισμα ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία, που στηρίχθηκε από 26 ΕΛΜΕ ακόμη, και το θέμα των 3 περιοχών. Η ΟΛΜΕ επιφυλάχθηκε για τους πρόσφυγες και τις 3 περιοχές ζητά να είναι 2 γιατί είμαστε εντός Αττικής!... Τέλος, φαίνεται ότι η Τακτική Μετασυνεδριακή Συνέλευση όλων των ΕΛΜΕ θα ακυρωθεί παρά τα τόσο σοβαρά προβλήματα, που υπάρχουν. Στις 27/5 η ΕΛΜΕ καταθέτει ερώτημα μαζί με ΠΡΩΣΥΝΑΤ στους ελεγκτές περιβάλλοντος στο αρμόδιο Υπουργείο για τη συνεχιζόμενη έντονη δυσοσμία από τη χωματερή στο Δήμο για πάνω από 2 μήνες. Αρχίζει η συστηματική ενασχόληση με το θέμα. Στηρίζονται οι δράσεις της Ομάδας Τέχνης ΔΡΩμενα.

 Όπλα μας στο σωματείο η αγωνιστική
 και συναδελφική αλληλεγγύη

Ιούνιος
Η πρωτομηνιά μας βρίσκει να καταθέτουμε ερώτημα για τη δυσοσμία και στην εισαγγελέα περιβάλλοντος. Στις 4/6 γίνεται ικανοποιητική συγκέντρωση πανεκπαιδευτική για τα σοβαρά προβλήματα της περιόδου. Στις 6/6 στο Δήμο συμμετέχουμε στη συνάντηση με τους διευθυντές των γυμνασίων για τα όρια τους. Τονίζεται η ισοκατανομή και η διατήρηση όλων των σχολείων. Έγιναν σχετικές συνεννοήσεις με έμφαση στο να μη γίνουν πλασματικές μετεγγραφές. Στις 7/6 έγινε η 1η σύσκεψη συλλογικοτήτων και πολιτών για το πρόβλημα της χωματερής. Συμμετείχαν επίσης 9 άλλοι φορείς και 2 δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Φυλής. Σε νέες συναντήσεις θα συγκροτηθεί ο Συντονισμός για το κλείσιμο της χωματερής. Στις 15/6 γίνεται ευρεία Συνέλευση του Συντονισμού για τους πρόσφυγες με μεγάλη μαζικότητα. Μετά από πιέσεις άρχισαν οι εγγραφές προσφυγόπουλων σε δημοτικά της Αθήνας. Στις 16 κ 17/6 γίνονται κινητοποιήσεις στο Υπουργείο για την ΤΕΕ και τους αναπληρωτές. Στις 21/6 ο Συντονισμός 9 ΕΛΜΕ της Αττικής αποφασίζει να υπάρξουν παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις και στην Περιφέρεια για τα προβλήματα στα σχολεία τη νέα σχ. χρονιά και να καταδικάσει την ακύρωση της Μετασυνεδριακής από την ΟΛΜΕ καλώντας την να ανακαλέσει. Στις 22/6 γίνεται παρέμβαση στο ΠΥΣΔΕ στη ΔΕΔΑ από τις 2 ΕΛΜΕ για τα προβλήματα αυτά. Στις 21, 22, 24/6 για το κλείσιμο της χωματερής δίνεται συνέντευξη τύπου, γίνεται παρέμβαση αντιπροσωπείας στον ΕΔΣΝΑ και σε σύσκεψη αποφασίζεται ανοικτή εκδήλωση στα Άνω Λιόσια τον Ιούλιο. Στις 28/6 γίνεται η προγραμματισμένη παρέμβαση του Συντονισμού των ΕΛΜΕ στην Περιφέρεια από 12 ΕΛΜΕ. Τέθηκαν τα κρίσιμα επίδικα, διατήρηση όλων των ολιγομελών τμημάτων, μαζικοί διορισμοί, ανατροπές σε ΤΕΕ, Γυμνάσια, Δημοτικά, εργαστήρια, μεγάλα πλεονάσματα σε διάφορες ειδικότητες, ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Λάβαμε ως απαντήσεις κυρίως μισόλογα και χρησμούς...

Ιούλιος - Αύγουστος
Για 1η φορά στην ιστορία της ΕΛΜΕ ένα μέλος της μετέχει σε ένα από τα δύο ΔΣ των ΟΛΜΕ και ΚΕΜΕΤΕ και συγκεκριμένα στο 2ο. Στις 4/7 έγινε διαδήλωση για τον 1 χρόνο από το δημοψήφισμα του ΟΧΙ με το 61,3%. Στις 8/7 συμμετείχαμε στη μαζική στήριξη της οικογένειας Φύσσα απέναντι στους τραμπουκισμούς της ΧΑ κατά τη διάρκεια της δίκης της. Στις 13/7 έγινε μαζική ανοικτή εκδήλωση για το κλείσιμο της χωματερής στην Πλατεία στα Άνω Λιόσια από το Συντονισμό, που συμμετέχουμε και έδωσαν το παρών πάνω από 40 συλλογικότητες. Από τις 20/7 ως τις 26/7 γίνονται παρεμβάσεις για το πρόβλημα της χωματερής και το νέο ΠΕΣΔΑ της Αττικής. Στις 26/8 έγινε κινητοποίηση στο Υπουργείο για την τελείως απαράδεκτη εγκύκλιο του για ολοκλήρωση όλων των τοποθετήσεων ως τις 30/8. Μετά βίας η ΟΛΜΕ αποφάσισε την κινητοποίηση μετά από την αντικαταστατική ακύρωση της Μετασυνεδριακής ΓΣ και την  αδράνεια τουλάχιστον 3 μηνών, όπου «ξεσάλωσε» το Υπουργείου. Στις 31/8 έγινε νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο για τις τοποθετήσεις από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ.  

Σεπτέμβριος   
Στη 1/9 και 2/9 γίνονται παρεμβάσεις των 2 ΕΛΜΕ και των 2 Συλλόγων ΠΕ στο ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ για να ακυρωθούν οι συνεδριάσεις τους, ώστε να μην γίνουν τοποθετήσεις με λάθος στοιχεία και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των συναδέλφων. Τα ΥΣ τοποθέτησαν τελικά πιο αργά από τις απαιτήσεις του Υπουργείου. Στις 8/9 γίνεται παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια με άλλες 9 ΕΛΜΕ για ολιγομελή τμήματα, αναπληρωτές, πλεονάζοντες και αδυνατούντες συναδέλφους και δίχως αυτοί να είναι λάστιχο για να καλύπτουν όπου και όσα σχολεία να ΄ναι. Στις 15/9 γίνεται νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο για τα ίδια θέματα. Στις 17/9 έγινε η καθιερωμένη συνάντηση των ΕΛΜΕ και αιρετών Νότιας Ελλάδας με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση των συναδέλφων που καλύπτουν σε πάνω από 2 σχολεία, της επισφάλειας και της ανασφάλειας και τη μείωση των ολιγομελών τμημάτων. Τίθεται και πάλι το ζήτημα της άμεσης εγγραφής των προσφυγόπουλων στα σχολεία και η ανάγκη νέων ΓΣ. Στις 21/9 γίνεται ευρεία σύσκεψη φορέων (και 3 ΕΛΜΕ), όπου αποφασίζεται η συγκρότηση του Δυτικού Μετώπου Δ. Αττικής και Δ. Αθήνας για να κλείσει η χωματερή. Στις 25/9 γίνεται άμαζη, παρά τα οξυμένα προβλήματα, κινητοποίηση στο Υπουργείο κυρίως από αναπληρωτές και πληροφορικούς. Στις 26/9 γίνεται συνάντηση για τους πρόσφυγες από πολλούς φορείς κι αποφασίζουν αντιπολεμική διαδήλωση για τον Οκτώβρη. Στις 27/9 είμαστε πάλι στην Περιφέρεια με άλλες 9 ΕΛΜΕ για αναπληρωτές, πλεονάζοντες και αδυνατούντες συναδέλφους και δίχως αυτοί να είναι λάστιχο για να καλύπτουν όπου και όσα σχολεία να ΄ναι. Αλλά έμφαση δίνεται στα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ, που 1η φορά εγκρίνονται τόσο γρήγορα και είναι τόσο λίγα. Την ίδια μέρα το απόγευμα υπάρχει διαδήλωση από ΑΔΕΔΥ – ΕΚΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και του νερού. Στις 29/9 συγκλήθηκε νέα ΓΣ της ΕΛΜΕ, 4η από το Γενάρη, ενόψει της Συνέλευσης των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στη 1/10. Τέθηκαν όλα τα προβλήματα των σχολείων και περιγράφηκαν οι προσπάθειες των καθηγητών και ΕΛΜΕ στο 2ο Γυμνάσιο ΑΛ. για την αποσυμφόρησή του περιορίζοντας δραστικά τις «στημένες» εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών.

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος

Οκτώβριος
Στη 1/10 γίνεται η Συνέλευση των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ μια κίνηση, που, αν να έχει γίνει τουλάχιστον από την αρχή Σεπτεμβρίου, ίσως να είχαμε γλυτώσει τα χειρότερα. Μετά από πρόταση της δικής μας ΓΣ, παίρνεται απόφαση άρνησης της υποχρεωτικότητας του απαράδεκτου 3ώρου για τους σχ. συμβούλους. Με άλλες ΕΛΜΕ κερδίζουμε την πλειοψηφία για πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 13/10. Στις 5/10 η μικρή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο υπουργείο βάζει δυναμικά τις προσλήψεις και τα ολιγομελή. Τις επόμενες μέρες επιβεβαιώνεται η έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων στα δικά μας ΕΠΑΛ κι ΕΚ ως το Φλεβάρη κι ολοκληρώνεται η προετοιμασία της ΕΛΜΕ για να εκπροσωπηθεί  στο 11ο Εκπαιδευτικό συνέδριο του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ. Στις 14,15,16/10 γίνεται το 3ήμερο 11ο Εκπαιδευτικό με θέμα «οι επιπτώσεις των μνημονίων στην εκπαίδευση», όπου παρουσιάζονται εργασίες συναδέλφων από 8 ομάδες. Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την εργασία της αξιολόγησης και λιγότερο με την εργασία της ΤΕΕ και την αναφορά στη μαθητεία, γιατί αμφισβητούνταν οι πάγιες θέσεις του κλάδου με βάση τα τελευταία Συνδικαλιστικά Συνεδρια της ΟΛΜΕ. Στην παρουσίαση των εργασιών αυτών υπήρξε έντονη αντιπαράθεση γι΄ αυτήν την ευθεία αμφισβήτηση, που οδηγούσε στην εμφάνιση άλλων θέσεων με πλάγιο τρόπο. Από τις Παρεμβάσεις την 3η μέρα ζητήθηκε να πάρει εκεί άμεσα και ξεκάθαρα θέση το ΔΣ της ΟΛΜΕ ως το μόνο αρμόδιο να εγκρίνει τις δράσεις του ΚΕΜΕΤΕ. Αυτό δεν έγινε και οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στο ΚΕΜΕΤΕ και από τις ΕΛΜΕ αποχώρησαν πριν την ολοκλήρωση του Συνεδρίου. Στις 17/10 γίνεται κινητοποίηση κατά των δανειστών και της ανεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία, το ΠΑΜΕ και πολιτικές παρατάξεις. Στις 20/10 γίνεται μαζικό αντιπολεμικό, αντιφασιστικό συλλαλητήριο υπέρ της ειρήνης και της πλήρους προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων. Στις 21/10 γίνεται από το Συντονισμό του Δυτικού Μετώπου σημαντική παρέμβαση για τη χωματερή και το ΠΕΣΔΑ στον Πρόεδρο της Βουλής. Στις 25/10 γίνεται τελικά, μετά από πολλές παλινωδίες της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση. Οι περισσότεροι από τα ΔΣ των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ αποχωρούν λόγω της μικρής προσέλευσης!... Στις 31/10 συγκλήθηκε νέα ΓΣ της ΕΛΜΕ, 5η από το Γενάρη, εκλογοαπολογιστική ενόψει των εκλογών των ΥΣ στις 2/11. Υπάρχει απαρτία μετά από 1,5 χρόνο και επιβεβαιώνεται η θέση για τις 3 περιοχές μετάθεσης και για την απόδοση ως προσωρινής οργανικής των διευθυντικών κενών. Απορρίπτεται έντονα το μνημονιακό υπόμνημα Λιάκου. Αξιολογούνται θετικά οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια, αφού προστατεύουν πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Στηρίζονται οι δράσεις της Ομάδας Τέχνης ΔΡΩμενα.

Νοέμβριος
Στις 2/11 διεξάγονται οι εκλογές για τα ΥΣ. Στη δική μας ΕΛΜΕ είχαμε αύξηση συμμετοχής και σε όλη τη Διεύθυνση είχαμε πρωτιά των σχημάτων που υποστηρίχθηκαν κυρίως από τις Παρεμβάσεις σε ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ. Στις 7/11 στηρίζουμε τη δυναμική κινητοποίηση των μαθητών στην Αθήνα για τα επείγοντα προβλήματα των σχολείων. Στις 10/11 συμμετέχουμε σε μαζική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το νέο ΠΕΣΔΑ. Πάνω από 300 άτομα ζητούν κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή, αλλά δεν εισακούονται παρά μόνο στα λόγια. Στις 15/11 γίνεται μαζική διαδήλωση κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Γίνεται τελικά ευρεία χρήση δακρυγόνων και αρκετές συλλήψεις. Στις 17/11 η Πορεία για τα 43 χρόνια από το Πολυτεχνείο είναι αρκετά μαζική, δυναμική και ειρηνική.  Στις 24/11 συμμετείχαμε μαζικά στην απεργία της ΑΔΕΔΥ για τα νέα μέτρα για το συνδικαλισμό, την κινητικότητα και τις απολύσεις. Έκλεισε ένα σχολείο στην περιοχή λόγω συμμμετοχής στην απεργία. Η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει συνεχίζοντας την προκλητική της αδράνεια και κωλυσιεργία. Στις 30/11 κάναμε παρέμβαση στο ΠΥΣΔΕ μαζί με τους αιρετούς για τη διευθέτηση του χρόνου άδειας καρκινοπαθούς συναδέλφου.    

Δεκέμβριος
Στις 5 και 6/12 γίνονται παρεμβάσεις από τη μια με το Δυτικό Μέτωπο και την Ομάδα Τέχνης ΔΡΩμενα και από την άλλη με μαθητές και καθηγητές στο Δήμο. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η δέσμευση του Δήμου για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή. Το απόγευμα της 6ης/12 συμμετέχουμε σε νέα μαζική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το νέο ΠΕΣΔΑ. Πάνω από 100 άτομα εμποδίζουν τη συζήτηση για να ψηφιστεί το νέο ΠΕΣΔΑ αν δεν υπάρξει δέσμευση γραπτή για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή. Δια βοής, πραξικοπηματικά, η πλειοψηφία της Δούρου «ψηφίζει» και εγκρίνει το ΠΕΣΔΑ. Όμως, ο αγώνας συνεχίζεται. Προκύπτει και εκβιασμός εργαζόμενης από το Δήμο για τη συμμετοχή της στις δράσεις κατά της χωματερής. Στις 8/12 γίνεται τελικά η Γενική Απεργία από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για τις απαιτήσεις των δανειστών και τις κυβερνητικές επιλογές. Η συμμετοχή στη διαδήλωση είναι αξιοπρεπής παρά το κρυφτούλι που έπαιζε τόσο καιρό κυρίως η «εργοδοτική» ΓΣΕΕ. Ετοιμαζόμαστε για τις εκλογές της ΕΛΜΕ με εκλογοαπολογιστική ΓΣ στις 20/12 και εκλογές στις 22/12. Είναι μια γιορτή δημοκρατίας, συσπείρωσης και ανάδειξης της αξίας του σωματείου. Όμως, πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δράσης.

ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!!!

Στηρίζουμε το σωματείο μας για να υπερασπιστούμε
 τα δικαιώματά μας και τη
Δημόσια Εκπαίδευση ενάντια στα 3 μνημόνια   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου