Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η μεγαλύτερη ΓΣ στην ιστορία της ΕΛΜΕ & η δραματική Συνέλευση των Προέδρων




        Όταν η αδικία γίνεται νόμος, 
τότε η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος

Την Τρίτη, 14/5, συγκλήθηκε η Γ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. όπου προσήλθαν 195 συνάδελφοι με αποτέλεσμα να έχουμε τη μεγαλύτερη Γ.Σ. από την ίδρυση του σωματείου μας. Στις ψηφοφορίες που έγιναν ψηφίστηκε η εισήγηση της Ο.Λ.Μ.Ε. με ποσοστό 74,5%, το ΚΑΤΑ έλαβε 14,1% και το ΛΕΥΚΟ 11,4%. Έγινε σαφής από την πρώτη στιγμή η διάθεση των συναδέλφων για αγώνα. Αγώνας ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου σχολείου και της Εκπαίδευσης που επιδιώκεται με την υπονόμευση και απαξίωση των δομών της και με την απόλυση, φτωχοποίηση, τρομοκράτηση και υποταγή των λειτουργών της, δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών, μαθητών και φοιτητών. Αγώνας για Δημοκρατία ενάντια στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. Αγώνας για τα δικαιώματα στην εργασία, την απεργία και τα άλλα κοινωνικά αγαθά ενάντια στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Αγώνας τέλος για αξιοπρέπεια και ανθρώπινη διαβίωση.

Αποφάσεις και θέσεις στη Γ.Σ.
·  Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα ότι, μετά το υπέρ της απεργίας μαζικά, θα έπρεπε να προσδιορίσουμε την στάση μας για την Παρασκευή και τις υπόλοιπες μέρες. Αποφασίσαμε ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός αγωνιστικού κι αλληλέγγυου μετώπου σε
πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο με τους εκπαιδευτικούς Π.Ε. με γονείς και μαθητές, τους άλλους εργαζόμενους, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Επίσης, μεταφράζεται στο ότι μπορεί να αγωνιστεί μόνος του ο κλάδος αν διαπιστώσουμε ότι συσπειρώνεται σε αγωνιστική κατεύθυνση με μαζικές Γ.Σ. και αποφάσεις με συμμετοχή πανελλαδικά τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων μελών. (π.χ. στην Ε.Λ.Μ.Ε. μας με 144 ψηφίσαντες στις εκλογές Δεκεμβρίου 2012 θα έπρεπε να έχει υπερψηφιστεί η απεργία από τουλάχιστον 73 συναδέλφους).
·       Από τη ΓΣ Προέδρων να ζητηθεί η άμεση παραίτηση του «επιστρατευτή υπουργού και στρατηγού» Αρβανιτόπουλου ως αφερέγγυου συνομιλητή με τους επιταγμένους και επικίνδυνου για τη Δημόσια Εκπαίδευση.
·       Καταγγείλαμε την στάση της ΑΔΕΔΥ στο θέμα της επιστράτευσης κι αποφασίσαμε να ανασταλεί η συμμετοχή μας σε αυτήν.
·       Ορίστηκαν εκπρόσωποι για την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή της ΟΛΜΕ τα μέλη του ΔΣ. Συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή της ΕΛΜΕ για την περίοδο αυτή.
·       Προτείναμε να οργανωθούν κινητοποιήσεις στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά και τις επόμενες μέρες.  Αν δεν υλοποιηθεί η απεργία, να δεσμευθεί η ΟΛΜΕ ότι θα γίνει σε πιο κατάλληλο χρόνο με δεδομένη την απόφαση των Προέδρων και ότι θα γίνουν ΓΣ 23-24/5, για να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Η Συνέλευση των προέδρων και η  επόμενη μέρα
Αυτές ήταν ακριβώς οι αποφάσεις, οι θέσεις και το πλαίσιο που υποστηρίξαμε στην κρίσιμη και θυελλώδη Συνέλευση των προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. την Τετάρτη, 15/5. Υπερψηφίσαμε την απεργία που πήρε έγκριση με 91,5% κι όμως αναστάλθηκε. Στην ταυτόχρονη ψηφοφορία για τους όρους με βάση τους οποίους μπορεί να γίνει η απεργία ψηφίσαμε λευκό.

Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία, στη φάση αυτή, του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. καταστρατήγησε το καταστατικό. Όφειλε, ακολουθώντας τις πάγιες καταστατικές διαδικασίες, να θέσει προς ψήφιση την εισήγηση που το ίδιο είχε προτείνει. Μετά από αυτήν την διαδικασία και την ψήφιση του προγράμματος δράσης, το μόνο δικαίωμα που είχε το Δ.Σ. ήταν να προτείνει τα μέτρα στήριξης της απεργίας που είχαμε καταθέσει πολλοί πρόεδροι και η Συνέλευση να τα υπερψηφίσει ή να τα απορρίψει. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας μαζί με πάνω από 30 άλλους προέδρους για την αντικαταστατική μεθόδευση του Δ.Σ. αυτή εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των προέδρων.  

Μετά την αδιανόητη αυτή κατάληξη, συναντήθηκε την Πέμπτη, 16/5, η απεργιακή επιτροπή της Ε.Λ.Μ.Ε. για μια πρώτη αποτίμηση και ενημέρωση των συναδέλφων. Αποφασίσθηκε ότι σε αυτήν τη φάση του αγώνα μας πρέπει να ενημερώσουμε τους κατοίκους του Δήμου Φυλής για την κατάσταση στην εκπαίδευση συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγ. Κωνσταντίνου στα Άνω Λιόσια στις 20-21/5. Να τοποθετηθούν πανώ διαμαρτυρίας σε κεντρικά σχολεία και να γίνουν συμβολικές πράξεις ενάντια στην επιστράτευση από τους συναδέλφους επιτηρητές. Επιπλέον, κρίναμε ότι πρέπει σε πιο κατάλληλο χρόνο να υπάρξει αγωνιστική και ευθεία αμφισβήτηση της αντισυνταγματικής επιστράτευσης μέσω απεργίας ή μαζικής πανεργατικής διαδήλωσης. Η επίθεση που δεχόμαστε ως κλάδος κι εργαζόμενοι συνεχίζεται και σε αυτές τις συνθήκες η δική μας πάλη και συμπαράταξη είναι αναγκαία παρά ποτέ. Επιβάλλεται η συμμετοχή μας στα προγραμματισμένα από τον κλάδο συλλαλητήρια στις 31/5 και στις 7/6 ενάντια στο καθεστώς της επιστράτευσης μαζί με τους άλλους επιστρατευμένους εργαζόμενους.

Τέλος, επιβάλλεται να ανακληθούν άμεσα όλες οι παράνομες εντολές όπως αυτές για υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών εκτός των χώρων όπου υπηρετούν και για καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου για το ωράριο. Ένα πρώτο βήμα αντίδρασης προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η  παράσταση των 2 πρόεδρων των Ε.Λ.Μ.Ε., της δικής μας και της Ελευσίνας στο Διευθυντή β/βάθμιας  εκπ/σης Δυτικής Αττικής, τη Δευτέρα, 20 Μαΐου. Αυτός διαβεβαίωσε ότι δεν συμφωνεί με καμιά προσπάθεια για καταστρατήγηση του ωραρίου και του σχετικού εργασιακού καθεστώτος.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

4 σχόλια:

  1. Το Δ.Σ. πήρε την άδεια από τους προέδρους, εμείς διαφωνήσαμε, να καταθέσει την άποψή του για το θέμα της απεργίας και έκανε ένα λάθος-πρόκληση να προτείνει αναστολή.
    Επίσης, έκανε ένα ακόμη λάθος-πρόκληση. Αν και δεν ήταν στην εισήγηση προς τις Γ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε., πρότεινε να ψηφιστεί ταυτόχρονα και ισότιμα και ένα άλλο σημείο. Δηλαδή, μαζί με το ναι ή όχι στην απεργία, να ψηφιστεί και η ύπαρξη ή όχι όρων και προϋποθέσεων για την απεργία.
    Έτσι, η ψηφοφορία, που έγινε, είχε 2 ερωτήματα και όχι 1, όπως θα έπρεπε, αφού 1 ήταν το ερώτημα στην εισήγηση. Η πρόταση από 8 μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΣΥΝΕΚ) για αναστολή και για ταυτόχρονη ψηφοφορία, πιστεύουμε ότι καταστρατήγησε το καταστατικό της. Αυτό το γεγονός θεωρούμε ότι αποκαλύπτει ένα σχεδιασμό για αναστολή της απεργίας. Είχε γίνει απολύτως σαφές από νωρίς το πρωί ότι η απεργία θα υπερψηφιζόταν και σύσσωμος ο κυβερνητικός μηχανισμός και συνδικαλισμός έδρασε ώστε να μην υλοποιηθεί.
    ΧΤΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλά, στην πραγματικότητα από τις 5 παρατάξεις στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μόνο οι 2, ΣΥΝ.Ε.Κ. και Παρεμβάσεις, πάλευαν από τις 10πμ ως τη 1πμ, 13 ώρες, για την ομαλή κι αποτελεσματική διεξαγωγή της Συνέλευσης. Αυτή η εικόνα περιγράφει την στάση των παρατάξεων κι όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2012 ως σήμερα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. και οι άλλοι 2 εκπρόσωποι της Δ.Α.Κ.Ε. εμφανίστηκαν στις 2 το μεσημέρι περίπου και πολύ λίγο συμμετείχαν στη διαδικασία. Η Π.Α.Σ.Κ. ήταν, ως συνήθως, ανύπαρκτη μόνο με 1 από τους 3 εκπροσώπους παρόντα και αμίλητο. Και οι 2 του Π.Α.ΜΕ. ήσαν μόνιμα σε απόσταση και διαφωνώντας με τους άλλους 9 σχεδόν σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ψηφίσαμε, τι κάνουμε

    Στην εγκεκριμένη, αλλά αντικαταστατική ψηφοφορία, που έγινε με 2 ερωτήματα και όχι 1, σχετικά με την απεργία και την ύπαρξη ή μη των όρων για την πραγματοποίησή της ψηφίσαμε ΝΑΙ στην απεργία και ΛΕΥΚΟ στο άλλο σκέλος προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα υλοποιούνταν η απόφαση της Γ.Σ. για απεργία. Θέση μας ήταν ότι δημιουργούνταν σταδιακά με τη δυναμική των τελευταίων ημερών οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί όροι, που φαινόταν ότι θα συνέχιζαν να διαμορφώνονται μέχρι την Παρασκευή, 17/5, για να πραγματοποιηθεί η απεργία, ενώ υπήρχε υστέρηση στους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους. Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύσαμε την απόφαση της δικής μας Γ.Σ. Για το λόγο αυτό διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα μαζί με αρκετούς άλλους προέδρους όταν το λευκό μας καταγράφηκε ως ψήφος υπέρ της αναστολής της απεργίας. Από τις 11μμ, που τελείωσε η ψηφοφορία, ως τη 1πμ, που ολοκληρώθηκε η Συνέλευση δεν καταφέραμε να μεταπείσουμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. ώστε να επαναληφθεί η ψηφοφορία για τους όρους και τις προϋποθέσεις. Η γραμμή από τα ανώτερα, πάνω την ομοσπονδία, κλιμάκια είχε επιβληθεί.
    ΧΤΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚ ΠΑΛΕΨΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ;;; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΝΕΚ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΔΕ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΣ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ;;;

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ, ΟΤΑΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΗΘΕΛΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ Ή ΗΤΑΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ. ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΚΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΚ ΜΕΣΩ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 2 ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. Η ΔΑΚΕ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΟΤΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΚ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ Η ΔΑΚΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή