Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-9-12, 12.30μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ,

(μετρό Κοραή, στο πανώ της ΕΛΜΕ μας)

0ΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ
ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ –ΔΝΤ,
ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
(διευκόλυντική 3ωρη στάση εργασίας,
11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ.)


4 σχόλια:

 1. Θυμίζω ότι οι περικοπές των μισθών και συντάξεων, τα μνημόνια και η μείωση των δαπανών για την Παιδεία ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τον Ιούνιο δυο φορές από τους δεινοπαθούντες ιθαγενείς αυτής της μικρής χώρας, παρότι είχαν με συνέπεια και θράσος εξαγγελθεί πεντακάθαρα από τους τρεις υπαλλήλους της τρόικας που συγκυβερνούν. Ψηφίστηκαν ΚΑΙ από τους εκπαιδευτικούς φυσικά. ΚΑΙ από τους "αγανακτισμένους" φυσικά. Ήταν τόσο ΕΥΚΟΛΟ να τους σταματήσουν τότε. Χωρίς κόπο, ανώνυμα, ήσυχα, να τους στείλουν σπίτι τους. Αλλά τι εμπόδισε τότε τον αγανακτισμένο Έλληνα που του είχαν κλέψει το φαγητό από το πιάτο των παιδιών του να τους σταματήσει; Αυτός που δε μπόρεσε να ρίξει απλώς σε ένα μικρό φάκελο μια αριστερή ψήφο ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κλεφτών, αυτός με τους αγώνες του τώρα θα τους σταματήσει; Φρούδες ελπίδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΟ Γ. ΣΤΑΜΟ.

  Μέχρι το τέλος του χρόνου τίποτε δεν θα έχει μείνει το ίδιο στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας. Αυξάνεται το ωράριο δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, ενώ σχεδιάζεται δραστική μείωση των περίπου 140 ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδίως στην επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία θα υποστεί το αμέσως επόμενο διάστημα το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων μονάδων και προσωπικού. Το πρώτο κύμα ξέσπασε πέρυσι στη γενική εκπαίδευση.

  Ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προαναγγέλλει μέσω του Τύπου της Κυριακής αλλαγές εντός του επόμενου τριμήνου, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι το υπουργείο δεν θα ξαναδώσει άλλη χρονιά τη «μάχη για το αυτονόητο», για να βρίσκονται στις θέσεις τους καθηγητές και βιβλία. Διαβεβαιώνει ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας θα κερδίσει τη μάχη («τα βιβλία έχουν φθάσει και τα κενά καλύπτονται σε ποσοστό 80% από την ημέρα του Αγιασμού»), την οποία δεν θα χρειαστεί να ξαναδώσει, διότι «το επόμενο τρίμηνο θα αλλάξουμε όλοι μαζί παθογένειες και στρεβλώσεις χρόνων που μετέτρεψαν τη δωρεάν Παιδεία σε μία ακριβοπληρωμένη σπατάλη σε βάρος του Ελληνα φορολογουμένου».

  Στο επίκεντρο του άμεσου προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας, το οποίο σχεδιάζει και ενεργεί υπό την ασφυκτική πίεση των μεγάλων περικοπών που προβλέπονται στο πακέτο Στουρνάρα για την επόμενη διετία, βρίσκονται το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές της εκπαίδευσης. Στόχος είναι να περιπέσει σε αχρηστία ο θεσμός των αναπληρωτών με την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών σε διδακτικό προσωπικό από την αύξηση του ωραρίου των μονίμων.

  Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία στους κλάδους των εκπαιδευτικών θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια. Εχει υπολογιστεί ότι η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες αντιστοιχεί σε περίπου 5.000 θέσεις αναπληρωτών. Το σχέδιο που μελετά το επιτελείο του κ. Αρβανιτόπουλου, και παρουσιάζει σήμερα ο «ΤτΚ», φορτώνει με επιπλέον 2 ώρες τους δασκάλους, 3 τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 3 τους πανεπιστημιακούς και με άλλες 2 ώρες το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ.

  Παράλληλα σχεδιάζεται ευρύτατη ανακατανομή των οργανικών θέσεων που καλύπτονται στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης από περίπου 160.000 δασκάλους και καθηγητές. Η ανακατανομή οργανώνεται με άξονα τη μεταφορά θέσεων από περιοχές όπου πλεονάζουν σε περιοχές που παρουσιάζουν αντίστοιχη έλλειψη. Κατά την πρώτη φάση του σχεδιασμού προβλέπονται κίνητρα προαιρετικών μετακινήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού.

  Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, ο ετήσιος φόρτος εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι «σημαντικά μικρότερος» από τις άλλες χώρες του Οργανισμού, ειδικότερα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Από το 1996 έως το 2009 ο καθαρός χρόνος διδασκαλίας σε ώρες ετησίως μειώθηκε στην Ελλάδα περισσότερο από όσο μειώθηκε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ ή κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, την ίδια περίοδο οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών βρίσκονταν στα χαμηλότερα επίπεδα της Ε.Ε., ενώ από την τριετία του Μνημονίου έχουν κατρακυλήσει στον γκρεμό.

  Επίσης το σχολικό έτος στην Ελλάδα είναι συντομότερης διάρκειας σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Βεβαίως, όλες οι σχετικές μελέτες δέχονται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα δυσχεραίνουν πρακτικά την παράταση του διδακτικού έτους.

  ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ
  gmanoli@e-typos.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 3. Βελγική εφημερίδα: "Οι Έλληνες θα δουλεύουν 6 ημέρες από 13 ώρες"


  Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει στο αυριανό άτυπο Ecofin να παρουσιάσει στους εταίρους της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περικοπών.

  Για «τεκτονικές αλλαγές» στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης και της ελαστικοποίησης, που προσπαθεί να επιβάλλει η τρόικα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, κάνει λόγο σημερινό ανυπόγραφο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα De Morgen, υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουν 6 μέρες τη εβδομάδα, 13 ώρες την μέρα».

  Όπως σημειώνεται, οι ειδικοί του κλιμακίου της τρόικας που έχει μεταβεί στην Ελλάδα για να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, ασκούν έντονες πιέσεις προκειμένου οι Έλληνες εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερο και για τον λόγο αυτόν τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.

  Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ επικαλείται σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η τρόικα ζητά αύξηση του χρόνου εργασίας κατά 1 ημέρα, χωρίς οκτάωρο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε η εργασία να φτάσει -στο ανώτερο- στις 13 ώρες την ημέρα και στις 78 την εβδομάδα, αντί των 40 που ισχύουν αυτήν τη στιγμή.

  Ακόμη, η τρόικα φέρεται να ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση τη μείωση τουλάχιστον στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή του 50% της αποζημίωσης, που σήμερα βρίσκεται στους τέσσερις, πέντε ή και έξι μήνες ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά και την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ
  Οι ανελέητες επιταγές των Τροικανών, η πλεονεξία των κερδοσκόπων και τοκογλύφων και οι απαιτήσεις τους για εφαρμογή όλο και περισσότερων μέτρων, μέσα από τα μνημόνια που συνυπογράφει, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση, η Τρικομματική Κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί μια πολιτική που αποτελεί συνέχεια όλων των επιλογών των Κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, με μέτρα βίαια, άδικα και αντιλαϊκά, προκαλούν διαρκώς ερείπια στην Ελληνική κοινωνία.
  Η αδίστακτη αυτή πολιτική δεν ξεχωρίζει καμιά υπηρεσία όσο σπουδαία και απαραίτητη και αν είναι για το λαό μας. Ήδη μετά την υγεία, που σχεδόν τη διέλυσαν, πήρε σειρά η Δημόσια παιδεία, η οποία πλήττεται βάναυσα.
  Αφού μείωσαν δραματικά τις δαπάνες με αποτέλεσμα βασικά εργαλεία, όπως έγινε πέρυσι με τα βιβλία και φέτος με τη θέρμανση και τον αριθμών των εκπαιδευτικών, που ήδη μειώθηκε πάρα πολύ, παρά την αύξηση των μαθητών, εξοντώνουν οικονομικά και τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με πρωτοφανείς μειώσεις στους μισθούς τους, χωρίς κανένας από αυτούς που αποφασίζουν να αντιλαμβάνεται, ότι ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός, όπως και όλοι οι άλλοι, με 570 ευρώ το μήνα και μακριά από την κατοικία του και την οικογένειά του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει βασικές καθημερινές του ανάγκες και να ζήσει με αξιοπρέπεια.
  Ο κόσμος της εργασίας, της παιδείας και του πολιτισμού, δηλώνει πως δεν πάει άλλο!
  Κανένας δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτή την πολιτική της εξαθλίωσης του λαού μας!
  Ήρθε η στιγμή όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κοινή πορεία αντίστασης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής!
  Η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πολιτική και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες και εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση σε όλα τα παιδιά του λαού μας.
  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Υπηρεσίες, να συμπορευθούμε με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς μας, όλοι μαζί στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 12:30 στα Προπύλαια.

  Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ύστερα από εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, κηρύσσει στάση εργασίας στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και από ώρα 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή