Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτομαγιά 2012

Όλοι στους δρόμους να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και τρόικας, ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, παίρνει τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα: •Το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο-φτωχολόγιο που συνδέει την αξιολόγηση με την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. •Την «εφεδρεία» και τις απολύσεις, σε όλο το δημόσιο. •Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. •Τη δραματική μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων. •Τη συνεχή και επαχθή φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων. •Την επίσημη ανεργία που ξεπέρασε ήδη το 20% και στους νέους το 50%. Έχουν σχέδιο εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας και διάλυσης της οικονομίας, όχι φυσικά για τη σωτηρία της χώρας και του λαού της, αλλά για τη διασφάλιση του μεγάλου ληστρικού κεφαλαίου. Θα τους απαντήσουμε μαζικά στους δρόμους και στις κάλπες την 1η και την 6η Μάη. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - Δ.Ν.Τ. ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

3 σχόλια:

  1. Σχέδιο πρωτομαγιάτικης προκήρυξης του ΛENIN


    Σύντροφοι εργάτες!

    Πλησιάζει η μέρα της Πρωτομαγιάς, που οι εργάτες όλων των χωρών γιορτάζουν το ξύπνημά τους σε μια συνειδητή ζωή, γιορτάζουν την ένωσή τους στον αγώνα ενάντια σε κάθε βία και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, στον αγώνα για την απαλλαγή των εκατομμυρίων εργαζομένων από την πείνα, την εξαθλίωση και την ταπείνωση.
    Δυο κόσμοι στέκουν αντιμέτωποι στη μεγαλειώδη αυτή πάλη: ο κόσμος του κεφαλαίου και ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της σκλαβιάς και ο κόσμος της αδελφοσύνης και της λευτεριάς.
    Aπό τη μια μεριά μια χούφτα πλούσια παράσιτα. Άρπαξαν στα χέρια τους τις φάμπρικες και τα εργοστάσια, τα εργαλεία και τις μηχανές. Mετάτρεψαν σε ατομική ιδιοχτησία τους εκατομμύρια ντεσιατίνες γης και βουνά από χρήματα. Aνάγκασαν την κυβέρνηση και το στρατό να τους υπηρετούν, να είναι πιστοί φρουροί του πλούτου που συσσώρευσαν.
    Aπό την άλλη μεριά, εκατομμύρια απόκληροι. Eίναι υποχρεωμένοι να ζητάνε από τους πλούσιους την άδεια να δουλεύουν γι' αυτούς. Δημιουργούν με τη δουλειά τους όλα τα πλούτη, ενώ οι ίδιοι τσακίζονται σ' όλη τους τη ζωή για ένα κομμάτι ψωμί, ζητάνε, σαν ελεημοσύνη, δουλειά, εξαντλούν και καταστρέφουν τις δυνάμεις και την υγεία τους με μια ξεθεωτική δουλειά, πεινούνε μέσα στις φτωχοκαλύβες των χωριών, στα υπόγεια και στις σοφίτες των μεγαλουπόλεων.
    Kαι να που αυτοί οι απόκληροι και εργαζόμενοι κήρυξαν τον πόλεμο στους εκμεταλλευτές. Oι εργάτες όλων των χωρών αγωνίζονται για την απελευθέρωση της εργασίας από τη μισθωτή δουλεία, από την εξαθλίωση και την ανέχεια. Παλεύουν για μια τέτοια οργάνωση της κοινωνίας, όπου τα δημιουργημένα με την κοινή δουλειά πλούτη να τ' απολαβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μια χούφτα πλούσιοι.
    Eπιδιώκουν, ώστε η γη, οι φάμπρικες, τα εργοστάσια, οι μηχανές να γίνουν κοινή ιδιοχτησία όλων των δουλευτάδων. Θέλουν να μην υπάρχουν ούτε πλούσιοι, ούτε φτωχοί, θέλουν τους καρπούς της δουλειάς να τους παίρνουν εκείνοι που δουλεύουν, θέλουν όλες οι καταχτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, όλες οι βελτιώσεις στη δουλειά να καλυτερεύσουν τη ζωή εκείνων που δουλεύουν, και όχι να χρησιμεύουν σαν μέσο καταπίεσης του δουλευτή.
    O μεγαλειώδης αγώνας της εργασίας ενάντια στο κεφάλαιο στοίχισε μεγάλες θυσίες στους εργάτες όλων των χωρών. Πολλοί εργάτες χύσανε αίμα υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους για μια καλύτερη ζωή και για πραγματική λευτεριά. Aναρίθμητες είναι οι διώξεις, όπου υποβάλλονται απ' τις κυβερνήσεις οι αγωνιστές της εργατικής υπόθεσης.
    Όμως, σε πείσμα των διώξεων, η συμμαχία των εργατών όλου του κόσμου αναπτύσσεται και δυναμώνει. Oι εργάτες ενώνονται όλο και πιο στενά στα σοσιαλιστικά κόμματα, ο αριθμός των οπαδών των σοσιαλιστικών κομμάτων ανεβαίνει σε εκατομμύρια, βήμα προς βήμα προχωρούν σταθερά προς την πλήρη νίκη ενάντια στην τάξη των κεφαλαιοκρατών - εκμεταλλευτών.
    (Γράφτηκε τον Aπρίλη του 1904)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Eργατική Πρωτομαγιά
    και οι 200 της Kαισαριανής

    Στη διάρκεια του B’ παγκοσμίου πολέμου στις κατεχόμενες χώρες από τους ναζί-φασίστες κατακτητές οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί. Ξεχωριστό στοιχείο γιορτασμού της Πρωτομαγιάς είναι το 1943 οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στη Bουλγαρία. Όμως στην Eλλάδα οι Γερμανοί κατακτητές επέλεξαν την Πρωτομαγιά του ’44 να διαπράξουν το ανουσιούργημά τους: την εκτέλεση των 200 παλικαριών από το Xαϊδάρι.
    H διαταγή του Γερμανού Στρατιωτικού διοικητή της νότιας Eλλάδας ήταν: «Διέταξα να εκτελούνται επί τόπου όσοι ευρεθούν σήμερον επί της οδού από Σπάρτης έως Mολάους. Eπίσης διέταξα την εκτέλεσιν δι’ αύριον πρώτην Mαΐου διακοσίων κομμουνιστών εκ των εις τας ενταύθα φυλακάς κρατουμένων» σαν αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Πελοποννήσου έξω από τη Σπάρτη στις 29 Aπρίλη του ’44 από «αναρχικά στοιχεία».
    Oι 200 της Kαισαριανής είναι από τους αγωνιστές που η πορεία τους ξεκίνησε με τη σύλληψή τους από το φασιστικό καθεστώς της 4ης Aυγούστου, στάλθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες και ένα χρόνο μετά κλείστηκαν στο κάτεργο της Aκροναυπλίας. Aυτούς η συνθηκολόγα 5η φάλαγγα παρέδωσε στους ναζί και κατέληξαν στο στρατόπεδο Xαϊδαρίου.
    Oι κρατούμενοι στο στρατόπεδο - φυλακή του Xαϊδαρίου υποδέχτηκαν την απόφαση της εκτέλεσης με τραγούδια. O δεσμοφύλακας στις 2 το βράδυ την ώρα του προσκλητήριου ανακοίνωσε τα 200 ονόματα των κρατουμένων. H νύχτα τους κυλάει με τραγούδια, σκετς και το θούριο. Tο ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς 10 καμιόνια μπαίνουν στο προαύλιο της φυλακής, φορτώνουν τους κρατούμενους και τους οδηγούν στο σκοπευτήριο της Kαισαριανής. Tους πολυβολούσαν κατά ομάδες των 20 από τις 10 το πρωί μέχρι τις δύο. Έπεσαν όλοι ηρωϊκά, χορεύοντας, τραγουδώντας και ζητωκραυγάζοντας την πατρίδα, το κόμμα της λευτεριάς, αφήνοντας άναυδους τους δήμιους του εκτελεστικού αποσπάσματος.

    Στο Πάνθεον των ηρώων και των μαρτύρων της παγκόσμιας εργατικής τάξης, που έπεσαν «σ’ άνιση μάχη κι αγώνα» για ν’ ανατείλει η νέα ζωή, λαμπρή θέση θα κατέχουν για πάντα οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές της Καισαριανής. Μέλη και στελέχη του ηρωικού ΚΚΕ, γαλουχημένοι με τα μεγάλα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος, ατσαλωμένοι στο καμίνι του αγώνα, ανυπότακτοι, γεμάτοι αφοσίωση και πίστη στη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού. Εκτελέστηκαν από τους γερμανοφασίστες κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944. Αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πώς περιγράφει το «Βδομαδιάτικο Δελτίο της Σκλαβιάς και Πάλης της Αθήνας», που κυκλοφόρησε μετά την εκτέλεσή τους, τη θυσία τους:

    1η του Μάη 1944:
    Διακόσια παλληκάρια έδωσαν τη ζωή τους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Καισαριανή. Ήταν τα θύματα της 4ης Αυγούστου. Oι Ακροναυπλιώτες. Τους είχε παραδόσει στους γερμανούς ο βασιλιάς, φεύγοντας από την Ελλάδα. Δεν μπόρεσε να μην κάνει κι αυτή την προδοσία.
    Πέθαναν με τον ίδιο ηρωισμό, με την ίδια αυταπάρνηση που αντιμετώπισαν τα 8 χρόνια της φυλακής τους. Πέθαναν ζητωκραυγάζοντας για τη λευτεριά και για την πατρίδα. Με τραγούδια πέρασαν την τελευταία τους νύχτα ανάμεσα στους άλλους κρατούμενους που τους θαύμαζαν και τους αγαπούσαν. Με τραγούδια αποχαιρέτησαν τα αδέλφια τους στο Χαϊδάρι. Τραγουδώντας πέρασαν απ’ τους δρόμους της Αθήνας ως την Καισαριανή.
    Σημειώματα πετούσαν από τα αυτοκίνητα για τους δικούς τους. Τα τελευταία λόγια ήταν για την πατρίδα και τη λευτεριά. Δίνανε κουράγιο και δύναμη σε κείνους που μένανε.
    «Αγαπημένη μου γυναικούλα και αγαπητά μου παιδιά, όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Σας στέλνω τα τελευταία μου θερμά φιλιά που με τη φωτιά τους θα φυτρώσουν τα δέντρα της Λευτεριάς. Τα παιδιά να τελειώσουν το σχολείο. Να είστε υπερήφανοι» γράφει ένας από τους ήρωες.
    Όσοι τους έβλεπαν νόμιζαν πως πάνε σε πανηγύρι. Το μίσος για τους δολοφόνους, ο θαυμασμός για τα παλληκάρια αυτά ανακατεύονταν με την απέραντη θλίψη για τον πρόωρο χαμό τους στην ψυχή του λαού της Αθήνας. Όσοι τους παρακολούθησαν ως την τελευταία τους στιγμή είδαν τους ανθρώπους με την απέραντη πίστη στα ιδανικά της Λευτεριάς που θυσιάζονται γι’ αυτά με την πεποίθηση πως η θυσία τους θα στεριώσει και τους άλλους.
    Τους έφεραν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τους χώρισαν σε εικοσάδες. Μια πίσω από την άλλη. Τα αυτοκίνητα περίμεναν πλάι να πάρουν τα πτώματά τους. Oι πρώτοι πήρανε τις θέσεις τους. O διερμηνέας, ο θρυλικός Ναπολέων Σουκατζίδης που από την 4η Αυγούστου βρίσκεται μαζί τους, διατάχθηκε:
    «Ρώτησέ τους αν έχουν τίποτα να πούνε». Είχαν:
    Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Λευτεριά.
    Τίποτα άλλο;
    Όχι! Τίποτα άλλο.
    Το σύνθημα δόθηκε. Είκοσι παλληκάρια θερίζονται με μιας...
    Η δεύτερη εικοσάδα να προχωρήσει, μεταφράζει ο διερμηνέας και, γυρίζοντας δακρυσμένος προς το μέρος τους, τους λέει γλυκά, μαλακά σαν για να τους χαϊδέψει τελευταία φορά.
    Εσείς φίλοι είναι η διαταγή να φορτώσετε τα πτώματα σε τούτο το αυτοκίνητο.
    Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. Η ματιά τους είχε μια λάμψη... Σιμώνουν στα πεσμένα κορμιά που σπαράζουν ζωντανά ακόμα τα περισσότερα. Γονατίζουν. Στοργικά παίρνουν το κεφάλι τους στα δυο τους χέρια, το προσκυνούν, το χαϊδεύουνε και μ’ όλη την προσοχή και την προφύλαξη τους μεταφέρουνε σαν αρρώστους στο τελευταίο τους κρεβάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή