Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περ/κή Δ/ση από ΕΛΜΕ της Αττικής στις 7/9


                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή, 7/9, έγινε η διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής από ΕΛΜΕ της Αττικής. Συμμετείχαν οι 8 ΕΛΜΕ, που καλούσαν, αλλά και άλλες. Πήραν μέρος οι ακόλουθες ΕΛΜΕ: η Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), η Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, οι Β΄, Γ΄ και Ε΄ Αθήνας, η Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), η Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Μοσχάτου, η Νότιας Αθήνας και οι Β΄, Δ΄ και Ε΄ Ανατολικής Αττικής.
Θέσαμε τα βασικά θέματα της περιόδου αυτής οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, άλλοι συνάδελφοι και γονείς στον περιφερειακό διευθυντή. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα 8 μνημονιακά χρόνια, συνεχίζει την πολιτική των μηδενικών διορισμών και τη συρρίκνωση των σχολείων. Έτσι, επιχειρεί συνεχώς και με διάφορους τρόπους (αναθέσεις και μείωση ωρών μαθημάτων, μείωση τμημάτων με αύξηση των μαθητών κλπ) την ελαχιστοποίηση των κενών για να πετύχει την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών και τη συρρίκνωση των σχολείων με αποτέλεσμα να ωθεί τους μαθητές μας σε χειρότερες συνθήκες μάθησης κι εκπαίδευσης.
Τονίσαμε ότι το Υπουργείο χρησιμοποιεί ένα βασικό εργαλείο για την εξοικονόμηση και τη συρρίκνωση, τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, αλλά και τα υπερπλήρη ξενόγλωσσα στα Γυμνάσια. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα τμήματα χαρακτηρίζονται ολιγομελή και όλο και λιγότερα εγκρίνονται τελικά με αποτέλεσμα να μειώνονται σταθερά τα τμήματα που λειτουργούν πανελλαδικά με στόχο και τη μείωση των σχολείων. Τη φετινή σχολική χρονιά στην
υπουργική απόφαση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ εντάχθηκαν όλα τα τμήματα που είχαν συμπληρώσει το 80% του κατώτερου αριθμού μαθητών, ενώ πέρυσι οι αποφάσεις αναφέρονταν κυρίως στα τμήματα που δεν είχαν συμπληρώσει αυτό το ποσοστό. Επομένως, ο αριθμός των τμημάτων που έχουν εγκριθεί και δεν έχουν συμπληρώσει το 80%, είναι πολύ μικρότερος από πέρυσι. Επιπλέον, αναφέρθηκαν από συναδέλφους και γονείς χαρακτηριστικές περιπτώσεις τμημάτων σε κάθε ΕΛΜΕ, που η μη έγκρισή τους, είναι από άδικη έως παράλογη, όπως σε Γ΄ και Δ΄ τάξη ΕΠΑΛ ημερήσιων και εσπερινών, σε ειδικά σχολεία κλπ.
Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται οι ηλεκτρονικές εγγραφές, που συνεχίζονται και αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο συρρίκνωσης μέσω του πλήρη ελέγχου τους από το Υπουργείο και γι΄ αυτό είμαστε αντίθετοι με την εφαρμογή τους, να αφορούν όλα τα τμήματα, ολιγομελή ή όχι και όχι μόνο τα ήδη εγκεκριμένα.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις μαθητών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εγγραφούν νωρίτερα, που επιθυμούν να αλλάξουν προτίμηση σε ομάδα προσανατολισμού ή μαθήματα κατεύθυνσης στα ΓΕΛ και τομέα ή ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και που προχωρούν σε μετεγγραφές αναγκαστικά ή όχι. Θα πρέπει, λοιπόν, ΤΩΡΑ να επιτραπεί η εγγραφή σε όλα τα τμήματα!!! Έτσι, δεν θα  υποχρεώνονται οι μαθητές λόγω ανασφάλειας, άγνοιας και ανάγκης να επιλέγουν κάτι το οποίο πραγματικά και ουσιαστικά δεν επιθυμούν. Επιπλέον, επισημάνθηκε με έμφαση ότι εκκρεμεί ακόμη η έγκριση απ’ το Υπουργείο όλων των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ της Αττικής.
Τέθηκε το πολύ σοβαρό πρόβλημα με την πρόσληψη των αναπληρωτών πανελλαδικά. Ενώ η διαδικασία άρχισε στις 5/9 το Υπουργείο έκανε ανάκληση της απόφασής του και τη μετέθεσε προς το παρόν στις 6/9. Όμως, με αυτόν τον τρόπο χάνεται ένα ημερομίσθιο κι επίσης δημιουργείται πρόβλημα με τον ΟΑΕΔ.
Ο περιφερειακός δήλωσε ότι δέχθηκε όλες τις θετικές και αιτιολογημένες προτάσεις έγκρισης ολιγομελών τμημάτων των σχολείων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης και τα έχει προωθήσει στο Υπουργείο.  Ζητήσαμε αυτό να ξαναγίνει εξαιτίας του πολύ πρόσφατου ανασχηματισμού και στο Υπουργείο. Τόνισε επίσης ότι εκκρεμούν πάνω από 300 ολιγομελή σε ΓΕΛ της Αττικής, που περιμένουν ακόμη έγκριση από τον Υπουργό. Επίσης, το σοβαρό θέμα με την ημέρα πρόσληψης των αναπληρωτών αντιμετωπίζεται κεντρικά από το Υπουργείο.
Η έγκριση και η λειτουργία σε όσα τμήματα επιτυγχάνεται, γίνεται συνήθως μετά από πολύ αγώνα των σωματείων μας, των μαθητών και των γονιών τους. Κάθε χρόνο αγωνιζόμαστε για να διασφαλιστεί σε κάθε σχολείο η λειτουργία όλων των τμημάτων, ώστε να υπάρχει ομαλή και απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών μας, αλλά και ανεκτό διδακτικό και εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εκπαιδευτικούς.  Μια επιπλέον πολύ βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, κάτι που δεν έχει γίνει κανένα από τα 8 τελευταία και μνημονιακά χρόνια.
Μετά και την παρουσίαση του σχεδίου για τη Γ΄ Λυκείου από το Υπουργείο οι εξελίξεις είναι πολλές και γρήγορες αυτήν την περίοδο. Γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλεται ο έγκαιρος αγωνιστικός συντονισμός των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ για την όσο το δυνατό αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και δημιουργούνται στον χώρο της εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου