Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Για τα λειτουργικά κενά του ΣεπτεμβρίουΑ΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 (ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΜΑΝΔΡΑΣ–ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ, ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ)
ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - 
ΖΕΦΥΡΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ 
ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ

Η αργοπορημένη και φέτος ανακοίνωση των μεταθέσεων από την κυβέρνηση οδήγησε στην έναρξη των υπηρεσιακών μεταβολών μέσα στο καλοκαίρι.
Η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών (περίπου 3400) που είναι αποτέλεσμα και των πολιτικών που εφαρμόζονται στο συνταξιοδοτικό και ο μηδενικός αριθμός διορισμών, έχει δημιουργήσει, όπως είναι σε όλους μας γνωστό,  πολλά κενά σε διδακτικό προσωπικό.
Το πρόβλημα επιτείνεται επειδή δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να διενεργούνται αυτό το διάστημα, πράγμα που μεγαλώνει το πρόβλημα στελέχωσης των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, το πρόβλημα κάλυψης των κενών των σχολικών μονάδων να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ακόμη και στους 30 πράγμα, που οδηγεί αναπόφευκτα σε σύμπτυξη τμημάτων, με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού.
Δηλώνουμε ότι η απαίτηση του κλάδου για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 20, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ, είναι και θα παραμείνει άμεσος στόχος διεκδίκησης.
Η διαδικασία κάλυψης των κενών από τις  αρχές  Σεπτεμβρίου γίνεται με ευθύνη του κάθε Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ), χωρίς την ύπαρξη σαφούς νομικού πλαισίου, όπως συμβαίνει με τις οργανικές τοποθετήσεις του Ιουνίου.
Στις αρχές του μήνα πραγματοποιείται η Α΄ φάση και ακολουθεί η Β΄ φάση συμπλήρωσης των λειτουργικών κενών από το ΠΥΣΔΕ, που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και την ανακοίνωση των κενών. Το εκπαιδευτικό κίνημα της περιοχής μας, συσπειρωμένο στις δύο ΕΛΜΕ, που δραστηριοποιούνται στην Δυτική Αττική, έχει πετύχει να δημοσιοποιούνται τα κενά και οι τοποθετήσεις να γίνονται με βάση τα μόρια (μετάθεσης κι απόσπασης)  και την υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων.
Ζητάμε και φέτος οι λειτουργικές τοποθετήσεις Α΄ και Β΄ φάσης να γίνουν με την ακόλουθη σειρά:
1.      Λειτουργικά υπεράριθμοι
2.      Διάθεση ΠΥΣΔΕ
3.      Αποσπασμένοι εντός ΠΥΣΔΕ
4.      Αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΔΕ
5.      Μεταταγμένοι (αν υπάρχουν)
6.      Αναπληρωτές
Οι εκπαιδευτικοί της κάθε κατηγορίας συγκρίνονται μεταξύ τους με βάση τα μόριά τους.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ Α΄ ΦΑΣΗ

      Επομένως, απαιτούμε και καλούμε το ΠΥΣΔΕ να αποφασίσει ότι οι εκπαιδευτικοί, που θα       τοποθετηθούν στην Α΄ φάση, δεν θα χάσουν την έως τότε υπηρεσιακή τους κατάσταση και με     αυτή θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα κενά που θα προκύψουν στη Β΄ φάση, η οποία    επιβάλλεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα εφόσον είναι αυτό δυνατό.
Αυτό επιβάλλεται να γίνει γιατί:
Α) Τα κενά που προκύπτουν στα σχολεία στην Α΄ φάση  λειτουργικών τοποθετήσεων δεν μπορεί να είναι τα πραγματικά στο σύνολό τους γιατί τα τμήματα των Λυκείων και ιδιαίτερα των ΕΠΑΛ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λόγω του ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα  για τους μετεξεταστέους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.
Β) Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα (σύμφωνα με την πρακτική του ΥΠΕΠΘ των προηγούμενων ετών) να ανακοινωθεί νέο κύμα αποσπάσεων εκπαιδευτικών μετά το πρώτο.
Το αποτέλεσμα αυτών των εκκρεμοτήτων θα τροποποιήσει αφενός τα δηλωθέντα τμήματα μαθητών σε πολλά σχολεία και αφετέρου θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κενών ή πλεονασμάτων σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες.
Η διαδικασία, που προτείνουμε, λειτουργεί για πολλά χρόνια στη Δυτική Αττική χάρη στους αγώνες των συναδέλφων και των ΕΛΜΕ της περιοχής μας και διασφαλίζει τη διαφανή διαδικασία ανακοίνωσης των κενών των σχολικών μονάδων χωρίς τη δυνατότητα απόκρυψης με δόλο κενών στη Α΄ φάση με στόχο να ανακοινωθούν στη Β΄.
Μετά τη Β΄ φάση, η συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών για την κάλυψη του ωραρίου τους  σε άλλη σχολική μονάδα να γίνεται με βάση την εγγύτητα των σχολικών μονάδων. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και υπάρχουν περισσότεροι του ενός εκπαιδευτικοί που πρέπει να καλύψουν ωράριο, να ζητούνται δηλώσεις προτίμησης και η μετακίνηση να γίνεται με βάση τα μόρια του κάθε εκπαιδευτικού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα μετακινείται ο εκπαιδευτικός με τα λιγότερα μόρια.
Η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά την περίοδο του Σεπτεμβρίου είναι για τον κλάδο θέσεις αρχών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμόζεται κατά το δοκούν σύμφωνα με τις μεμονωμένες ανάγκες κάποιων.
Τέλος, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε να είναι δυνατό σ΄αυτές τις τόσο αντίξοες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες, να μην υποχρεώνονται οι συνάδελφοι να καλύπτουν κενά σε μεγάλες αποστάσεις.    

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ &
ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου