Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Για το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση του αγώναΠρος τους μαθητές μου, τους γονείς τους και τους συναδέλφους μου, 
τους συντρόφους μου στη δουλειά και τον αγώνα.

Ως δάσκαλος, σκεπτόμενος άνθρωπος, αλλά και ως ενεργός πολίτης που ασχολείται με τα κοινά για πάνω από 30 χρόνια θα ήθελα να σας απευθύνω αυτά τα λίγα λόγια.

Την Παρασκευή 16/11/12 στις 11:45 πμ με το τέλος της εκδήλωσης του σχολείου μου για την επέτειο του Πολυτεχνείου ( 107ο  Δημοτικό Σχολείο - Τμήμα Ένταξης παιδιών με ειδικές ανάγκες), έγινε με κινηματογραφικό τρόπο μπροστά στα μάτια των παιδιών, η απαγωγή - σύλληψή μου και μεταφορά μου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από 4 άνδρες της ασφάλειας. Όλα αυτά παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα, οδηγώντας μας σε συνειρμούς για μια νέα χούντα ενάντια στο λαό σήμερα. Μια περιστολή της ελευθερίας που έρχεται να συμπληρώσει τον οικονομικό και κοινωνικό σφαγιασμό.

Παρέρχομαι την κατηγορία σε βάρος μου, ως παντελώς ανυπόστατη έως γελοία. Η πρωτοφανής απόπειρα να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο τρομοκράτησης κάθε αγωνιζόμενου ανθρώπου, κάθε αντιστεκόμενης φωνής για ζωή και αξιοπρέπεια. Όλα αυτά, αποτελούν κατάλυση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων που ο παγκόσμιος πολιτισμός κατέκτησε με αίμα.

Δεν διώκομαι για καμία παράνομη πράξη. Ούτε με το μέτρο και το νόμο του καθεστώτος μόνιμης “έκτακτης ανάγκης”,  που θέλουν να επιβάλουν.  Ούτε να το ισχυριστούν δεν μπορούν. Διώκομαι, στοχευμένα και προκατασκευασμένα, για την στάση μου, τις ιδέες μου, την δημόσια κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα μου, που είναι ταγμένη στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας. Ανήμερα την 28η Οκτώβρη φέτος,  με είχαν συλλάβει και πάλι. Ήμουν  στο δρόμο, έξω από οποιοδήποτε χώρο διαδήλωσης. Αφού με φώναξαν με το όνομα μου, στη συνέχεια μου είπαν να τους ακολουθήσω για εξακρίβωση στοιχείων!  Ας κάνουν τουλάχιστον μια προσπάθεια να μην προκαλούν ειρωνικά γέλια…

Ποινικοποιείται σήμερα το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, απέναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης, για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου. Τα μέτρα που διαλύουν οικογένειες, σχολεία και νοσοκομεία. Που γεννούν εκατομμύρια ανέργους, νέους ξενιτεμένους και φτωχαίνουν το λαό. Δεν μπορώ να μην το υπογραμμίσω: Το πρωί της ίδιας μέρας της σύλληψης μου είχε βγει η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, για να καταγγείλει τη  “βία στην Ελλάδα’’.  Τόση προθυμία και δουλικότητα να ικανοποιηθούν εταίροι – θύτες μας;

Μαζί με τα δικαιώματα και τις ανάγκες, τις δικές μας και των παιδιών μας, για μια αξιοβίωτη ζωή κι ένα ελπιδοφόρο μέλλον, θέλουν να βγάλουν  στην παρανομία και το δικαίωμα στην αντίσταση. Είναι μικρόνοοι! Ειδικά τέτοιες μέρες. Η εμπειρία της κατοχής νομιμοποίησε βαθειά στην ιστορική μνήμη την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του λαού. Το πολυτεχνείο του ’73, νομιμοποίησε την ΕΞΕΓΕΡΣΗ ενάντια σε κάθε τυραννία και καταπίεση. Μην προκαλούν με τα υποκριτικά περί «βίας». Βία είναι η ανεργία, οι απολύσεις, οι περικοπές μισθών και τόσα άλλα, που επιβάλλουν σε ένα ανυπεράσπιστο λαό. Πρέπει να χειροκροτήσουμε κιόλας;

Αλλά δεν σας απευθύνω αυτά τα λόγια απλά για να επικαλεστώ το αναφαίρετο δικαίωμα μου, όπως και όλων εσάς, να συμμετέχω στα κοινά και να αγωνίζομαι για μια καλύτερη παιδεία και ένα καλύτερο αύριο. Είμαι δάσκαλος και δημόσιος λειτουργός. Σε τούτες τις δύσκολες στιγμές, θεωρώ  καθήκον μου να διδάσκω με τη στάση μου, την αξιοπρέπεια και όχι την μοιρολατρία. Ιδιαίτερα οι δικοί μου μαθητές (παιδιά με ειδικές ανάγκες), πάντα είχαν ανάγκη να προσπερνούν την αδιαφορία και τη δυσκολία. Ειδικότερα σήμερα, που η ανθρωποφάγα παιδεία των περικοπών θεωρεί τη φροντίδα γι αυτούς υπερβολική πολυτέλεια.

Το «να κοιτάζω τη δουλίτσα μου και τη βολή μου» κάτω από την δήθεν θαλπωρή της σιγουριάς μιας δημόσιας υπηρεσίας, ποτέ δεν το ασπάστηκα. Πώς να το κάνουμε. Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί για το κοινό καλό μέσα από το συλλογικό αγώνα. Το έχουμε διαλέξει, από το να είμαστε υπάλληλοι της τρόικας, όπως οι κυβερνώντες,  γονατιστοί μπροστά της. Ιδιαίτερα σήμερα, θεωρώ πως η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών (υγείας, παιδείας), είναι καθήκον και χρέος προς τα παιδιά μας. Κονταίνει τους ανθρώπους η καταφυγή στο ατομικό βόλεμα, στο πρωτόκολλο μια δημοκρατίας ανάπηρης, η αδιαφορία για ότι συμβαίνει γύρω μας.

Ιδίως για μας τους εκπαιδευτικούς, έξω από μια τέτοια στάση ζωής, δεν υπάρχει διδασκαλία. Γιατί η γνώση χρειάζεται ελευθερία και η κριτική σκέψη δεν ανασαίνει στο φόβο. Η ιστορία πρέπει να διαβαίνει περήφανη πάνω στα οράματα για ένα καλύτερο αύριο κι όχι να ακυρώνεται με σκυφτά κεφάλια και λυγισμένους κορμούς. Μόνο έτσι μπορώ να κοιτάζω τους γονείς και  τους μαθητές μου στα μάτια. Να ελπίζω πως σαν δάσκαλος θ’ αφήσω ένα χνάρι, για να βρουν το δρόμο τους για έναν καλύτερο κόσμο. Ένα κόσμο όπου θα ξεδιπλώσουν τα δικά τους όνειρα.

Και ένα τελευταίο που θέλω να σας πω: Δυνατά μπροστά όλοι μας! Νικητής θα βγει ο λαός και το δίκιο του. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που με αξιοπρέπεια αγωνίζονται. Τους δυνάστες τους καταπίνει η χλεύη της ιστορίας.

Θεσσαλονίκη, 17/11/2012

Θανάσης Αγαπητός

τ. μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ
υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την αντικαπιταλιστική αριστερά
μέλος  της Εκτελεστικής  Επιτροπής του Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ
μέλος  του Δ.Σ. του Β΄ Συλλόγου εκπαιδευτικών  Π.Ε. Θεσ/νίκης
αιρετό μέλος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Π.Ε. Ανατολικής Θεσ/νίκης.
μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΠΕ του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ)

3 σχόλια:

 1. ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ.

  Αγαπημένε μας Υπουργέ "Παιδείας",

  Οι μαθήτριες της ΕΠΑΣ ΣΑΜΟΥ με ειδικότητα την κομμωτική θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε :

  -Για τους δύο μήνες διακοπών που τόσο γενναιόδωρα μας έχετε προσφέρει και διανύουμε ήδη τον 3ο...

  -Επειδή δεν έχουμε δουλέψει καθόλου στην ειδικότητα μας .

  -Για το πτυχίο (????)Δ Ι Α Κ Ο Π Ω Ν !!!!!!!! που θα πάρει φέτος η Β'Τάξη Κομμωτικής????!!!!!!!

  -Και τέλος μιας και σε αυτή την χώρα που τολμούμε ακόμη να λέμε ότι έχουμε δωρεάν παιδεία, σας ευχαριστούμε για τα αναλώσιμα υλικά που ΔΕΝ έχουμε να εκπαιδευτούμε. Αλλά και πάνω από όλα για αυτή την ανασφάλεια που μας έχετε προκαλέσει.

  Όταν θυμηθείτε ότι υπάρχουμε και εμείς σε αυτό το νησί(νέας της Σπιναλόγκας)και μας διορίσετε καθηγητές, τότε και εμείς με την σειρά μας θα σας προσκαλέσουμε στον αγιασμό που θα τελέσουμε!!!!!!!!

  Με όλη την " εκτίμηση " και τον "σεβασμό" για όλα αυτά τα σημαντικά έργα και την δωρεάν "Παιδεία" σας
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!!!!!!!!

  Οι 52 μαθήτριες ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ της ΕΠΑΣ ΣΑΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
  elme-alzefy.blogspot.com//elmealzefy@gmail.com

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Στις 16 του Νοέμβρη, μια μέρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση συνέλαβε τον Αγαπητό Θανάση, μέλος Δ.Σ. Β΄ Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Θεσ/νίκης και τους εργαζόμενους στους δήμους Αρβανίτη Σαράντη και Κυρατζόπουλο Θωμά, απαγγέλοντάς τους τις συνηθισμένες κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη βία.
  Αντιγράφοντας μάλιστα τη Χούντα, τον Αγαπητό τα λαγωνικά της ασφάλειας Θεσσαλονίκης τον συνέλαβαν στο προαύλιο του σχολείο του αμέσως μετά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Φυσικά το αδίκημά τους είναι η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση των εργαζομένων σε συνέδριο στο χώρο της ΔΕΘ, όπου βρισκόταν και ο Γερμανός πρόξενος.
  Οι συλλήψεις δεν έγιναν τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο Μνημόνιο συμπεριλήφθηκε η αυτοδίκαιη αργία των Δημοσίων Υπαλλήλων για περιπτώσεις όπου φωτογραφίζεται ουσιαστικά η δράση μελών του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική απαιτεί εκφασισμό της ζωής και χτύπημα κάθε μορφής αντίστασης και «επικίνδυνης» διαφορετικότητας όπως αυτή της νηπιαγωγού στη Λευκάδα. Θυμίζουμε ότι η πολυπολιτισμική προσέγγιση της συναδέλφου ξεσήκωσε κάποιους ελληναράδες γονείς, τον εθνικιστικό μαϊντανό Χρυσή Αυγή και τον ανεκδιήγητο διευθυντή Α/βάθμιας Εκπ/σης στην περιοχή.
  Όμως, οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν θα υποταχθούν, αλλά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση και σε κάθε αντεργατικό μέτρο, για την ανατροπή της συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Ο Λαός κοσμεί τα άρθρα του Συντάγματος, δεν είναι άβουλο σώμα. Είναι εδώ και θα αποδείξει ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος!
  Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη κατά των συλληφθέντων,
  Να σταματήσει κάθε καταστολή των εργατικών αγώνων,
  Οι αγώνες και οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται

  Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
  elme-alzefy.blogspot.com//elmealzefy@gmail.com

  Ψήφισμα Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης για τη Λήμνο

  Εμείς οι καθηγητές της περιοχής με τη μεγαλύτερη χωματερή στην Ευρώπη, που μολύνει τα πάντα εδώ και 50 χρόνια και τα Μνημόνια θέλουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές να φτιάξουν εργαστάσια καύσης απορριμάτων, γνωρίζουμε καλά από υποβάθμιση κι αγώνες για τη ζωή μας την ίδια. Γι΄αυτό στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και των εργαζομένων της Λήμνου.
  Η κατάσταση στην ακριτική Λήμνο χειροτερεύει, όπως λίγο πολύ παντού στη χώρα, όλο και περισσότερο και με τα μέτρα των Μνημονίων και ιδιαίτερα για τις νησιωτικές ακριτικές περιοχές γίνεται απελπιστική. Ό,τι γίνεται ή προγραμματίζεται να γίνει στη Λήμνο είναι τραγική σύνοψη όλων σχεδόν των βάρβαρων αντεργατικών κι αντιλαϊκών που υλοποιούν η άθλια τρικομματική κυβέρνηση μαζί με Τρόικα-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Ειδικά στη Λήμνο, με βάση την ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΜΕ:
  - Συγχωνεύεται το νοσοκομείο με αυτό της Μυτιλήνης!!! Για όσους δε γνωρίζουν, μιλάμε για 6-7 ώρες με το καράβι, αν και όταν υπάρχει δρομολόγιο. 3 γιατροί παραιτήθηκαν, 2 έφυγαν με άνευ αποδοχών και η σύμβαση 4 ακόμα λήγει τον Δεκέμβριο.
  - Στα σχολεία η κατάσταση είναι η γνωστή... Πολλά λειτουργικά κενά και τεράστια προβλήματα με τις μετακινήσεις μαθητών. Στα ειδικά σχολεία ακόμα δεν έχουν πάει τα παιδιά, ελλείψει μεταφορικού μέσου, ενώ και στα υπόλοιπα σύντομα θα σταματήσουν τα ΚΤΕΛ τα δρομολόγια καθώς λήγει η προσωρινή συμφωνία, που έχουν κάνει, αφού δεν τους εξοφλούν ούτε τα περσινά δεδουλευμένα.
  - Ταυτόχρονα, κλείνει η τοπική ΔΟΥ και επόμενο θύμα είναι το ΙΚΑ του νησιού. Για τις υποθέσεις μας...θα πεταγόμαστε στη Μυτιλήνη σε 6-7 ώρες.
  - Όλα αυτά σε συνδυασμό με το μόνιμο πρόβλημα του νησιού, που είναι το ακτοπλοϊκό, καθώς η ΝΕL LINES χειρίζεται την ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ άγονη γραμμή μας, με μόνο γνώμονα το κέρδος. Όποιος έχει μπει σε καράβι για τη Λήμνο ή τον Άγιο Ευστράτιο, ξέρει. Τα πλοία είναι ερείπια, με απίστευτα συχνές βλάβες και ακυρώσεις δρομολογίων, με αποτέλεσμα το νησί να βρίσκεται πολύ συχνά αποκλεισμένο, με ό, τι συνεπάγεται αυτό.
  Για όλους αυτούς τους λόγους, με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου, συνεδριάσαμε όλοι οι φορείς του νησιού για να αντιδράσουμε από κοινού. Έχουμε προγραμματίσει πολλές κινητοποιήσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας για το επόμενο διάστημα. Μία από αυτές είναι η συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα, που βγάλαμε στην συνεδρίαση αυτή, το οποίο επισυνάπτουμε. Κάθε σωματείο του νησιού θα ζητήσει ψηφίσματα συμπαράστασης από τα αντίστοιχα σωματεία άλλων περιοχών.

  Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή