Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Κινητοποίηση την ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 Ιουνίου

 
ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
για τις ΕΓΓΡΑΦΕΣ σε ΓΥΜΝΑΣΙΑ και ΓΕΛ 
και τις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ σε ΕΠΑΛ!

              ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ 
         ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/6  ΣΤΗ 1μ.μ.
 
Ο νέος τρόπος εγγραφών σε Γυμνάσια, ΓΕΛ και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός στα ΕΠΑΛ δημιουργεί πολλά προβλήματα. Γίνεται ένας ακόμη τρόπος για να κλείσουν και άλλα τμήματα και ιδιαίτερα τα ολιγομελή σε όλα τα σχολεία. 
 
 
Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο στις 26-5-2017, ένα έγγραφο «ρουτίνας» που εμφανίζεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, που καθορίζει τις εγγραφές μαθητών και τη δημιουργία τμημάτων για το σχολικό έτος 2017-2018, επιδιώκει το κλείδωμα των τμημάτων όλων των σχολείων, Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να βάλει φραγμό στη δημιουργία νέων τμημάτων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να βάλει φραγμό και στις ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό, που προκύπτουν με βάση τις ανάγκες που εμφανίζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά πως οι ΔΔΕ θα πρέπει ως τις 10/7/2017 να έχουν σαφή εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το 2017-2018. Η εγκύκλιος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων Ο.Π., τομέων, ειδικοτήτων, ξενόγλωσσων, για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κλπ. 
Οι εγγραφές των μαθητών μόνο στα ΕΠΑΛ για το 2017-2018 και για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθούν με δήλωση προτίμησης με ηλεκτρονικό τρόπο για το ΕΠΑΛ της επιλογής τους και μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των πέντε ημερών από 19/6/2017 έως 23/6/2017. Σε κάθε περίπτωση όλη η διαδικασία εγγραφής γραφειοκρατικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου. Ενώ στα ΕΠΑΛ ως τώρα ακολουθούνταν η συνήθης διαδικασία εγγραφής και μετεγγραφής, όπως και στα ΓΕΛ, τώρα οι εγγραφές ακολουθούν τη διαδικασία της μη τυπικής εκπαίδευσης των ΙΕΚ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ κλπ, που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Γίνεται περισσότερο από φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν στόχο τη συρρίκνωση του δημοσίου πυλώνα της Τεχνικής
Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΕΠΑΛ, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων μέσω της τεχνητής δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν. Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), που θα λειτουργούν εκτός του Δημόσιου συστήματος Εκπαίδευσης (Μη τυπική εκπαίδευση) σύμφωνα με τη γενική κατεύθυνση της  ΕΕ και του ΟΟΣΑ για «Μάθηση με βάση την εργασία».
Οι ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις στα ΜΜΕ για τη στήριξη δήθεν των ΕΠΑΛ, οι περιοδείες του υφυπουργού Μπαξεβανάκη και της ομάδας της ΕΕΚ (με στελέχη προερχόμενα από την ΤΕΕ) δεν μπορούν να κρύψουν πως τα εξοντωτικά αυτά μέτρα έρχονται σε συνέχεια όσων έχουν εφαρμοστεί στην ΤΕΕ όπως:
     Η  τεράστια μείωση του αριθμού των τομέων και ειδικοτήτων.
     Η μεγάλη συρρίκνωση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την αναπλήρωσή τους μέσα στο δημόσιο σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
     Η καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών στους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που αναφέρθηκε πιο πάνω, και έχει στόχο τη νέα συρρίκνωση, συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων και στο κλείσιμο ή υποβιβασμό σχολείων κυρίως στην περιφέρεια.
     Η εφαρμογή του συστήματος αυτόματου κόφτη τμημάτων γενικής παιδείας και ειδικοτήτων, αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω μιας ιδιότυπης απόφασης "χαρακτηρισμού φοίτησης" στο τέλος του Α’ τετραμήνου, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, που έχουν ξεπεράσει τα όρια απουσιών.
     Η επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων, που θα λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας, τον υφυπουργό και την ομάδα της ΕΕΚ να σταματήσουν τη διάλυση της ΤΕΕ και να πάρουν πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.
     Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
     Τα τμήματα, τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
     Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων και κυρίως στις περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα.
     20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
     Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!
     Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου