Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ κόντρα στο πραξικόπημα του Υπουργείου
ΟΛΟΙ στην ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
 την ΤΕΤΑΡΤΗ, 31/8, στις 12.30μμ
ΟΛΟΙ στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στα ΠΥΣΔΕ και στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας με κατεπείγουσα εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να συνεδριάσουν μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου για να τοποθετήσουν τους εκπαιδευτικούς σε λειτουργικά κενά ώστε να ολοκληρώσει τις μετακινήσεις «πλεοναζόντων» μόνιμων εκπαιδευτικών και εντός των περιφερειών στα πλαίσια της κινητικότητας πριν τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης, αναφέρεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας συνεδριάσεων των ΥΣ, η διαδικασία τοποθετήσεων πρέπει να γίνει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου με απόφαση των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αυτή η απόφαση του υπουργείου αναιρεί όποιες κατακτήσεις είχαν τα σωματεία μας για τον τρόπο τοποθέτησης των συναδέλφων σε λειτουργικά κενά στην περιοχή μας και σε άλλα ΠΥΣΔΕ.  

 Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου θα πρέπει:
·      οι εκπαιδευτικοί να κάνουν δηλώσεις σε κενά τα οποία θα δοθούν στις 29/8…
·      οι σύλλογοι διδασκόντων να συνεδριάσουν την Πέμπτη 1/9, στις 9.00 πμ. και να κάνουν κατανομή των ωρών διδασκαλίας.
·      Ως τις  2/9 θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι τοποθετήσεις και 5/9 να έχουν σταλεί κενά και πλεονάσματα στις Περιφέρειες.

Αυτή η εγκύκλιος μας βρίσκει αντίθετους  γιατί:
§  Οι συνάδελφοι στις 29/8, που θα χρειαστεί να κάνουν τις  δηλώσεις, δεν θα μπορούν να έχουν υπόψη τους όλα τα κενά μετά και τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, αφού τα σχολεία θα είναι κλειστά. Με βάση αυτά και τα στενά χρονοδιαγράμματα στην πράξη η επεξεργασία των κενών και πλεονασμάτων απ’ το ΠΥΣΔΕ θα είναι ανύπαρκτη.
§  Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολο να προλάβουν να ενημερωθούν έγκαιρα για τη διαδικασία.
§  Στη 1/9 δεν θα υπάρχουν τα πραγματικά δεδομένα σε ό, τι αφορά το πραγματικό μαθητικό δυναμικό και τα τμήματα των σχολείων. Άλλωστε στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας ως τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχουν επαναληπτικές εξετάσεις των ανεξεταστέων μαθητών, που καθορίζουν την τελική εικόνα των τμημάτων των σχολείων και ιδιαίτερα της Α’ τάξης ΕΠΑΛ και ΓΕΛ.
§  Επιπρόσθετα, πλασματική εικόνα για τις ανάγκες των σχολείων δημιουργεί και το γεγονός ότι δεν είναι γνωστές οι άδειες των εκπαιδευτικών που θα προκύψουν  με το επίσημο άνοιγμα των σχολείων από 1η Σεπτέμβρη, και το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο οι αποσπάσεις με δική του ευθύνη.

Με την εγκύκλιο αυτή, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί με πραξικοπηματικό τρόπο να φέρει τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων γεγονότων. Ο στόχος του υπηρετώντας την πολιτική των μηδενικών  διορισμών και την ελαχιστοποίηση των αναπληρωτών είναι να δημιουργήσει και με αυτό τον τρόπο συνθήκες μείωσης των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω της συμπίεσης των τμημάτων των σχολείων λόγω της μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών των εγγραφών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πράγμα που θα οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού μαθητών στην τάξη.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προσπάθειας μείωσης τμημάτων είναι το οριστικό κλείδωμα των τμημάτων των ΕΠΑΛ στις 16 Σεπτεμβρίου όταν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εξετάσεων στα  Γυμνάσια θα είναι γνωστά στις 10-11 Σεπτεμβρίου. Επίσης, ανοίγει την πόρτα για αδιαφανείς διαδικασίες στις τοποθετήσεις, αφού ουσιαστικά τίποτε δεν προλαβαίνει να ελεγχθεί και να καταγραφεί.

Το Υπουργείο ενεργοποιεί το αντιδραστικό καθηκοντολόγιο, που και οι ίδιοι το κατήγγειλαν, καταργώντας ουσιαστικά τους Συλλόγους αν οι δ/ντες σχολείων περάσουν κατανομές και οι δ/ντες Εκπαίδευσης τοποθετήσουν αν δεν αποφασίσουν τα ΠΥΣΔΕ. Με όλη αυτήν την τακτική η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών κι ότι θα δείξει προς την κοινωνία ότι με την έναρξη των μαθημάτων «όλα θα λειτουργούν κανονικά». Αλλά αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι με όσο γίνεται λιγότερους εκπαιδευτικούς, χρήματα κι απαράδεκτη ευελιξία-κινητικότητα των εκπαιδευτικών να λειτουργήσει τα σχολεία, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών.

Θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το Υπουργείο τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις) ως το τέλος Ιουνίου. Οι μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκαν τέλος Ιουλίου, όμως εκκρεμεί η ολοκλήρωση των αποσπάσεων. Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο έχοντας το Υπουργείο πρώτα προσλάβει μόνιμους εκπαιδευτικούς, που το ίδιο έχει πει ότι λείπουν (περίπου 22.000). Να λειτουργήσουν τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών. Τα μαθήματα και τις αναθέσεις τους από τους εκπαιδευτικούς να μη τα καθορίζουν τα μνημόνια, τα δημοσιονομικά σύμφωνα και οι περικοπές, αλλά οι πραγματικές παιδαγωγικές και κοινωνικές ανάγκες.

Απαιτούμε από το Υπουργείο να αποσύρει αμέσως την εγκύκλιο. Καλούμε το Δ/ντή Εκ/σης και τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ να σεβαστούν τον κλάδο, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά του και να μην πάρουν αποφάσεις αγνοώντας τον. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε:
§  Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που ακόμη δεν έχει συνεδριάσει μετά το καλοκαίρι, να αποφασίσει επιτέλους σήμερα, Τρίτη, 30/8, την συμμετοχή της στην κινητοποίηση, που έχει αποφασίσει η ΔΟΕ για αύριο, Τετάρτη, 31/8. Θα είναι μια νέα απάντηση στην αδιαλλαξία και την αλαζονεία του Υπουργείου, που τελευταία υιοθετεί το παραμύθι και των άλλων μνημονιακών κυβερνήσεων ότι για τα προβλήματα της εκπαίδευσης φταίνε οι εκπαιδευτικοί κι όχι οι εγκληματικές περικοπές κι οι δολοφονικές πολιτικές.
§  Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα ΠΥΣΔΕ την Παρασκευή 2/9 και στις Περιφέρειες από τη Δευτέρα, 5/9 – Καμιά μετακίνηση συναδέλφου στην περιφέρεια.
§  Τους αιρετούς να μη νομιμοποιήσουν με τη στάση τους οποιαδήποτε αδιαφανή διαδικασία και τις ενέργειες του Υπουργείου.
§  Και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Κύρια και σταθερή επιδίωξή μας ήταν και είναι πάντα να λειτουργούν αποτελεσματικά και ποιοτικά όλα τα σχολεία. Γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε για μόνιμους διορισμούς, για να μη μειωθούν τα τμήματα στα σχολεία και για να μην αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα. Αγωνιζόμαστε για την οικονομική και συναισθηματική διασφάλιση των μαθητών μας, των γονιών και των εκπαιδευτικών, ενάντια στα εγκληματικά μνημόνια, που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την Ε.Ε και το κεφάλαιο.

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ 2 ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου