Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΝΤΡΟΠΗ. Καταδίκη καθηγητών

Η δίκη του διευθυντή του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών, Μ. Λούση κατέληξε εναντίον...όλων. Ο πρώην διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, Μιχαήλ Λούσης, ο οποίος είχε διωχθεί πριν 2 χρόνια και σήμερα είναι σύμβουλος Περιφερειακής εκπαίδευσης Θεσσαλίας στράφηκε εναντίον του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου του και ιατρών της πόλης μας σε μία δίκη που διήρκεσε περίπου ένα μήνα.
Το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου, περίπου στις 22.00 ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών και η απόφαση κατά των περισσοτέρων καθηγητών, του προϊσταμένου καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιατρών και ενός γονέα έδειξαν βαρύτατες ποινές, γιατί δέχθηκαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά για απουσίες μαθητών, και γιατί οι ιατροί τα εξέδωσαν για τρείς μαθητές. Από το σύνολο των 47 κατηγορουμένων δικάστηκαν οι 45 και αθωώθηκαν οι δύο (Νικολέτα Νικολαίδου και Αγγελική Πτωχίδου).
Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι οι παρακάτω :
Ηρωίδης Θεολόγος, Ιατρός, 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € χρηματικό πρόστιμο, για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού. Μυστακίδου Φωτεινή, κηδεμόνας, 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € πρόστιμο ως ηθικός αυτουργός στην υπόθεση Ηρωίδη Θεολόγου. Γρηγοριάδου Ιωάννα, Ιατρός, 29 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € χρηματικό πρόστιμο, για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού,
Μπαμπάση Ελισάβετ, Ιατρός, 29 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € χρηματικό πρόστιμο, για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού και Μόσχου Παναγιώτης, προϊστάμενος καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β΄ ΕΛΜΕ, 17 μήνες, για συνεργεία στην παράβαση καθήκοντος των καθηγητών και για συκοφαντική δυσφήμηση. Όλοι οι υπόλοιποι 40 καθηγητές 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
Ανάστατοι ήταν όλοι οι καθηγητές διότι πιστεύουν ότι η απόφαση είναι σκληρή και άδικη και θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα πλέον στην συμπεριφορά των καθηγητών, και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο εξής θα πρέπει να πάψουν να σκέφτονται ανθρώπινα, να πάψουν να γίνονται ένα με τους μαθητές και τους γονείς για να λύσουν τα προβλήματα των παιδιών και γενικά να είναι απρόσωποι, πράγμα που θα τους δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εργασία τους, αλλά και στο γενικότερο κλίμα του σχολείου.
Θεωρούν επίσης ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αιτιολόγηση των απουσιών, όταν θα πρέπει να δεχθούν δικαιολογητικά οι καθηγητές. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι ιατροί θεωρούν την απόφαση πέρα για πέρα άδικη, διότι τους συγκεκριμένους, ο Ιατρικός Σύλλογος τους πέρασε από ΕΔΕ και αθωώθηκαν και οι τρείς, και δεν είναι δυνατόν οι δικαστές να γνωρίζουν ή να γνωματεύουν καλύτερα από τους ιατρούς σε θέματα της αρμοδιότητας των.
Η Β ΕΛΜΕ Πέλλας σήμερα Τρίτη, 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει 3ωρη στάση 8-11 το πρωί ενώ υλοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με την ΟΛΜΕ για να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειες τους. Επιπλέον, η Β ΕΛΜΕ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί στον δήμαρχο, Γ. Στάμκο (ο οποίος ήταν παρών όταν εκδόθηκε η απόφαση και έμεινε έως το τέλος και δήλωσε προς τον πρόεδρο της Β ΕΛΜΕ ότι θα είναι δίπλα τους στον δίκαιο αγώνα τους), στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου. Κανένας καθηγητής που εμπλέκεται στην υπόθεση δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις διότι έκαναν έφεση και η δίκη θα συνεχισθεί και δεν θέλουν να εξαιρεθούν ή αποκλειστούν από την δίκη. Ενώ αρκετοί μαθητές πηγαινοερχόντουσαν στην δική, απουσίαζε από το 15μελές συμβούλιο των μαθητών.
Το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, καθ όλη την διάρκεια της δίκης ήταν κλειστό και υπολειτουργούσε, διότι στην υπόθεση ήταν εμπλεκόμενοι ή μάρτυρες οι περισσότεροι καθηγητές και η υπόθεση αυτή έχει αναστατώσει τους καθηγητές και όλη τη μαθητική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Γιαννιτσών.

3 σχόλια:

 1. Παύλος, Προς Κορινθίους ΙΙ.3.6: “το γράμμα αποκτήνει, το δε πνεύμα ζωοποεί”.
  Αφορά τους νόμους κι άλλα πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από σχετική επερώτηση στη Βουλή:
  Ο σύλλογος διδασκόντων του Λυκείου συνεδρίασε στις 16.05.2008 με κύρια θέματα την έκδοση αποτελεσμάτων και τον έλεγχο της φοίτησης των μαθητών. Από τους 408 μαθητές του σχολείου ανέκυψε πρόβλημα στη φοίτηση πέντε μαθητών. Η φοίτηση μίας μαθήτριας της Β΄ Λυκείου κρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του συλλόγου ανεπαρκής λόγω υπερβολικού αριθμού απουσιών. Για τους άλλους όμως τέσσερις της Β΄ Λυκείου, οι απουσίες των οποίων δεν παραβίαζαν κατά το σύλλογο το προβλεπόμενο από το νόμο όριο, προέκυψε αγεφύρωτη διαφωνία. Σε αντίθεση με όλο το σύλλογο διδασκόντων, ο τότε διευθυντής αρνούνταν να κρίνει τη φοίτησή τους ως επαρκή, επικαλούμενος το εκπρόθεσμο κάποιων δικαιολογητικών και την απόφασή του να μην προβεί στη δικαιολόγηση μονόωρων απουσιών.
  Ο σύλλογος διδασκόντων αντέτεινε ότι επρόκειτο για πολύ ειδικές περιπτώσεις με πολύ ειδικά προβλήματα (αναπηρία, αυτοάνοσο νόσημα, κατάθλιψη-απειλή αυτοκτονίας) που έχριζαν ειδικής αντιμετώπισης. Πρότεινε λοιπόν να εξεταστούν με πνεύμα επιείκειας, ώστε εξαντλώντας τα περιθώρια του νόμου να κριθεί επαρκής η φοίτησή τους, πολύ δε περισσότερο αφού οι δύο ανάμεσά τους ήταν ήδη στάσιμοι και είτε θα άλλαζαν σχολικό περιβάλλον είτε θα εγκατέλειπαν το σχολείο.
  Η συνεδρίαση επαναλήφθηκε τη Δευτέρα 19.5.2008 με τον διευθυντή να εμμένει στην άρνησή του και να επιχειρεί να την επιβάλει ως απόφαση συλλόγου, σε αντίθεση με τη γνώμη όλων των άλλων καθηγητών. Όταν εγκατέλειψε τη συνεδρίαση, συνεχίστηκαν οι εργασίες της υπό την προεδρία του υποδιευθυντή και κρίθηκε ομόφωνα επαρκής η φοίτηση των εν λόγω μαθητών.
  Η μηνυτήρια αναφορά που έγινε σε βάρος του συλλόγου διδασκόντων κάνει λόγο για αποδοχή α) ψευδών και β) εκπρόθεσμων δικαιολογητικών βάσει των οποίων λήφθηκε η απόφαση.
  Ωστόσο, ο σύλλογος διδασκόντων α) δεν έχει τις ιατρικές γνώσεις προκειμένου να αξιολογεί την ορθότητα μιας ιατρικής γνωμάτευσης και β) εφάρμοσε, όπως οι περισσότεροι Σύλλογοι ανά την Ελλάδα, την εγκύκλιο Γ2/6032/16.12.1986 που ορίζει πως τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά πρωτοκολλούνται και τίθενται υπόψη του συλλόγου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έχοντας την πεποίθηση ότι κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας.
  Ας σημειωθεί, πρόσθετα, ότι ο τότε διευθυντής έκανε δεκτό εκπρόθεσμο δικαιολογητικό για τη δικαιολόγηση μονόωρων απουσιών μιας από τους τέσσερις μαθητές. Για τους άλλους δεν δεχόταν τα δικαιολογητικά. Ο σύλλογος αποφάσισε ότι στα πλαίσια της ισότητας μεταξύ των μαθητών έπρεπε να έχει την ίδια στάση απέναντι σε όλους τους μαθητές.
  Η απόφαση αυτή απέρρεε από την αυτονόητη παιδαγωγική αρχή που θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών.
  Στη συνέχεια, εξαιτίας της μηνυτήριας αναφοράς του διευθυντή τους, οι σαράντα αυτοί εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών οδηγήθηκαν στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών και καταδικάστηκαν για παράβαση καθήκοντος σε δώδεκα μήνες με τριετή αναστολή.

  Η εγκύκλιος Γ2/6032/16.12.1986 σε συνδυασμό με το Προεδρικό Διάταγμα 50/2008 για τα ΕΠΑΛ δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να κρίνουν κατά περίπτωση.
  Το Υπουργείο οφείλει να προστατεύει και να υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς, όταν αυτοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις εγκυκλίους του, πάντα από τη σκοπιά της αυτονόητης παιδαγωγικής αρχής.

  Ερωτάται η κα Υπουργός,

  1) Προτίθεται να τοποθετηθεί αναφορικά με την πρώτη εξοντωτική ποινή που δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί;

  2) Προτίθεται να υπερασπίζεται τους εκπαιδευτικούς σε μελλοντικές αντίστοιχες απόπειρες διασυρμού;

  3)Θα προβεί σε διευκρινήσεις ως προς την ερμηνεία της εγκυκλίου;

  4)Θα συμβάλει ώστε να ξεκαθαριστεί το χάσμα για τη δικαιολόγηση των απουσιών ανάμεσα στην εγκύκλιο Γ2/6032/16.12.1986 και στο Προεδρικό Διάταγμα 50/2008 για τα ΕΠΑΛ;

  5) Πώς θα αντιμετωπίσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων των Γιαννιτσών και πώς θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 40 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

  Ως Π.Α.Σ.Κ. - Καθηγητών Δ.Ε. εκφράζουμε την έντονη έκπληξη και διαμαρτυρία μας για την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών σε βάρος 40 (!) συναδέλφων μας, εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών.

  Κατά την πεποίθηση μας, τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων, λειτούργησαν αποκλειστικά ως δάσκαλοι και παιδαγωγοί. Χωρίς ιδιοτέλεια και δόλο, αλλά με ευαισθησία, που προσιδιάζει άλλωστε, στην αποστολή τους. Αυτή η ευαισθησία οδήγησε, αναπόφευκτα, σε “υπέρβαση” (κατά τη γνώμη μας, συγγνωστή υπό αυτούς τους όρους), των συμβατών ορίων της παιδαγωγικής ευθύνης τους. Θεωρούμε, ότι με βάση την πραγματική αυτή συνθήκη θα έπρεπε, κυρίως αν όχι αποκλειστικώς, να κριθούν οι παραπάνω συνάδελφοί μας.

  Ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης, εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι δικαστές θα σταθμίσουν δεόντως την ουσιαστική αυτή παράμετρο της υπόθεσης έχοντας υπόψη και τη σοφή αρχή – κανόνα, ότι η άκρα δικαιοσύνη είναι άκρα αδικία (summum jus, summa injuria).

  Τα μέλη της Π.Α.Σ.Κ. στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε.

  ΜΠΟΪΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
  ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
  ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή