Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Με αφορμή την αυτοκτονία-δολοφονία εκεί

"Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου, που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι αυτή.

Επειδή έχω μια ηλικία που δε μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω ότι, αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ), δε βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου.

Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στο Μουσολίνι (πιάτσα Παρέτο του Μιλάνου)"

Δεν μπορούμε να τους κοιτάμε να δολοφονούν. Η χωρική σημειολογία του Συντάγματος καθιστά ως νοηματικά ουσιώδη και κοινωνικά επιβεβλημένη την άμεση αντίδραση.

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

8 σχόλια:

  1. Όσο περνάνε οι μέρες γίνεται φανερό ότι η δημόσια αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα ήταν μια πράξη απελπισμένης πολιτικής διαμαρτυρίας, παρά έκφραση προσωπικού αδιέξοδου. Στο νου φέρνει την αυτοκτονία του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, που αποτέλεσε την αφορμή της Αραβικής Άνοιξης, καθώς και την αυτοπυρπόληση του Κώστα Γεωργάκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χούντα, τις αυτοπυρπολήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο Θιβέτ, στην Ινδία κλπ

    Πολλοί αστοί, δημοσιολόγοι, πολιτικοί, κλπ, κλπ, έσπευσαν να μιλήσουν ή να υπονοήσουν για μία ενέργεια απεγνωσμένη, προϊόν κατάθλιψης ή ψυχικής ασθένειας σύνδεόντας την και με την κατ' αυτούς "μεγάλη" ηλικία των 77 ετών, αθωώνοντας τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

    Όσο και αν το μνημονιακό καθεστώς προσπαθεί να σκυλεύσει τη μνήμη του Χριστούλα αποπολιτικοποιώντας την πράξη του, το τελευταίο σημείωμα του, όπως άλλωστε και όλη η ζωή του, είναι εδώ και στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια σε ένα καθεστώς:

    Που λεηλατεί τις ζωές μας και οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία.
    Που χρησιμοποιεί ωμή βία ενάντια σε διαδηλωτές, δημοσιογράφους, όπως ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, ή ακόμα και σε άσχετους πολίτες, όπως ο δεκαοχτάχρονος από την Κρήτη.
    Που επιχειρεί να πνίξει την κοινωνία στο ψεύδος των τηλεοπτικών γκεμπελίσκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τυχαίο ότι τα ΜΜΕ .. ¨ξέχασαν" την τελευταία παράγραφο της επιστολής του αγωνιστή αυτού;;;

    Και η επιστολή της κόρης του:
    «Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου Δημήτρη Χριστούλα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής.

    Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε. Στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, σκοτώνουν τα αυτονόητα.

    Για κάποιους, για ''τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας", σε μια τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης.

    Για το λόγο αυτό προσλαμβάνει ένα άλλο περιεχόμενο, αυτό το περιεχόμενο που τραγουδήσαμε παρέα για πρώτη φορά στη συναυλία του αγαπημένου μας Μίκη το 75, που τραγουδάγαμε πάντα στις δικές μας γιορτές και για τους δικούς μας νεκρούς... Κοιμήσου πατέρα, κι εγώ τραβάω στα αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου.

    Μόνο αυτό ονειρευόσουν για τους νέους και νομίζω τα κατάφερες. Στο σημείο που έφυγες υπάρχει το σημείωμα, ενός νέου ''To όνομα του νεκρού σήμερα είναι Δημοκρατία μα είμαστε 11 εκατομμύρια οι ζωντανοί και το όνομα μας είναι Αντίσταση΄΄.

    Έμμυ Χριστούλα».

    ΑΘΑΝΑΤΟΣ-ΑΘΑΝΑΤΟΣ-ΑΘΑΝΑΤΟΣ,
    γιατί οι Έλληνες ξέρουν
    να αγωνίζονται και να πεθαίνουν.
    ΧΤΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταγγελία για την κρατική καταστολή και τον βαρύ τραυματισμό του Μάριου Λώλου.

    Αυτές τις ώρες, ο αγωνιστής φωτορεπόρτερ, πρόεδρος της ένωσης Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από ένα πισώπλατο χτύπημα στο κεφάλι, με τη λαβή του κλομπ, που προκάλεσε βαριά τραύματα στο κρανίο και εσωτερική αιμορραγία και κατέστησε αναγκαστική μια κρίσιμη χειρουργική επέμβαση.
    Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή! Για δύο συνεχόμενες μέρες ένας ολόκληρος κόσμος βρίσκεται στο Σύνταγμα για να αποτίσει φόρο τιμής στον Δημήτρη Χριστούλια. Σε ένδειξη ασέβειας και αυταρχισμού, η κυβέρνηση εξαπολύει τα ΜΑΤ και τα χημικά απέναντί τους.
    Βρισκόμαστε πλέον σε ένα ξεκάθαρο καθεστώς απαγόρευσης των διαδηλώσεων, μιας σύγχρονης δικτατορίας του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Μόνο που αυτή τη φορά, ο στόχος τους ήταν ακόμα πιο συγκεκριμένος. Ήταν οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι και ειδικά οι φωτορεπόρτερ. Αυτοί που ξέρουν την ενημέρωση που βγαίνει από τους αγωνιζόμενους και την κοινωνία και όχι τους κολλητούς των επιχειρηματικών και κυβερνητικών κύκλων.
    Ήταν μήπως απειλή; Και όμως ναι. Για τη συμμορία της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η αλήθεια είναι η μεγαλύτερη απειλή. Γιατί θέλουν να φτιάξουν ένα καθεστώς πάνω στο ψέμα και στον φόβο, θέλουν να πνίξουν κάθε ανεξάρτητη φωνή. Ο αγωνιζόμενος κόσμος και οι αστυνομικές θηριωδίες δεν έχουν θέση στην εικονική πραγματικότητα των κυρίαρχων media. Εκεί χωράει μόνο ο θλιβερός θίασος του μνημονίου και οι χειροκροτητές του.
    Ήρθε η ώρα να ανατραπεί η πραξικοπηματική κυβέρνηση και οι πραιτοριανοί της. Να καταργηθούν άμεσα τα ΜΑΤ και να αφοπλιστεί η αστυνομία. Τέρμα στην κρατική καταστολή. Δεν είναι άλλωστε ο πρώτος που πέφτει θύμα της. Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι την έχουν βιώσει, δεκάδες δημοσιογράφοι με πρώτο και κύριο τον Μ. Κυπραίο επίσης, ενώ ένα παλικάρι από την Κρήτη χαροπαλεύει ακόμα στο νοσοκομείο.
    Αυτές τις ώρες, η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα στο συνάδερφο, συναγωνιστή και φίλο. Άλλωστε αισθανόμαστε και εμείς όπως η σύντροφός του Μάριου, Ντίνα Δασκαλοπούλου. «Αυτό το χτύπημα δεν ήταν στον Μάριο, ήταν στο κεφάλι, στα μάτια και τα αυτιά όλων μας.»

    Το Γραφείο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
    6/4/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 μμ από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Σύμφωνα με δική του επιθυμία, η σορός του θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί.

    Το φέρετρο με τη σορό του αυτόχειρα τοποθετήθηκε σε βάθρο, μπροστά στην είσοδο του νεκροταφείου.

    Συγγενείς, φίλοι, αλλά και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Α' Νεκροταφείο για το τελευταίο αντίο στον 77χρονο, ενώ όταν η σορός έφτασε οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν συνθήματα.

    Στον επικήδειο που διάβασε η κόρη του επισήμανε ότι η πράξη του πατέρα της είναι βαθιά πολιτική, ενώ διαβάστηκε και μήνυμα που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης στο οποίο υπογράμμιζε «την πολιτική διαθήκη» που αφήνει ο Δημήτρης Χριστούλας, επιλέγοντας να δώσει τέλος στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος.

    Στη διάρκεια της πολιτικής κηδείας διαβάστηκαν μηνύματα από οργανώσεις, ενώ ακούστηκε το τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου και του Μίκη Θεοδωράκη, «ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυβερνά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίθεση από ομάδα ατόμων που, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε νωρίτερα συμμετάσχει στην πολιτική κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα δέχθηκαν στις 3.40 το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος δύο ειδικοί φρουροί που είχαν μόλις ολοκληρώσει την βάρδια τους.

    Εκείνη την ώρα στην κεντρικότερη πλατεία των Αθηνών είχαν ήδη συγκεντρωθεί διαδηλωτές που μετά την ολοκλήρωση της κηδείας του Δημήτρη Χριστούλα, πραγματοποίησαν πορεία και μέσω της λεωφόρου Βουλιαγμένης κατευθύνθηκαν στο σημείο της αυτοκτονίας όπου φώναξαν συνθήματα και άφησαν λουλούδια.

    Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντιλήφθηκαν τους ειδικούς φρουρούς, τους επιτέθηκαν και αφαίρεσαν μπουφάν, κλομπ, αλεξίσφαιρο γιλέκο και έναν ασύρματο. Κρέμασαν μάλιστα τα αντικείμενα αυτά σε ένα δέντρο κοντινό προς εκείνο που αυτοκτόνησε ο Χριστούλας.

    Ενας από τους δύο ειδικούς φρουρούς χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι "αδιάφθοροι" σχολίαζαν την αυτοκτονία-δολοφονία σαν κάφροι που είναι. Οι τύποι είναι για κρέμασμα. Αυτοί οι πληρωμένοι δολοφόνοι της αλήθειας, που "διαμορφώνουν" εργολαβικά την κοινή γνώμη...


    "Oι καμπάνες πλερωμένες
    έκαναν σα βουρλισμένες" Διον. Σολωμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οικονομικό έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας.

    Οργή και ανείπωτη οδύνη προκαλεί η αυτοκτονία ενός ηλικιωμένου συνανθρώπου μας στο κέντρο της Αθήνας. Καταδικασμένος σε μια ζωή αβίωτη χωρίς καμία χαραμάδα φωτός για ένα καλύτερο αύριο, έδωσε τέλος στη ζωή του ακριβώς μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκεί που καθημερινά οι δήμιοι της οικονομικής κατοχής σχεδιάζουν τις δολοφονίες εκατομμυρίων. Ακόμα περισσότερο συγκλονίζει το γράμμα που άφησε πριν κόψει το νήμα της ζωή του που κατηγορεί ως υπεύθυνη την «κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου» που «εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσης μου. Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου.»
    Ποια θλιβερότερη εικόνα θα μπορούσε να περιγράψει τη σύγχρονη Ελλάδα; Ποιος θα απονείμει τις ευθύνες για τα καθημερινά εγκλήματα στους δολοφόνους της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ;
    Στην Ελλάδα του μνημονίου σημασία έχουν οι αριθμοί και οι δείκτες και όχι οι ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, η Αθήνα περνά μια ανθρωπιστική κρίση, με πρωτοφανή επίπεδα εξαθλίωσης και ένα στα τέσσερα παιδιά καταδικασμένη στη φτώχεια. Οι αυτοκτονίες σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αυξάνονται καθημερινά.
    Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μιλούσαν για την ανάγκη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η εικόνα της, αυτή είναι η «ανάπτυξη» που έχει φέρει από όπου έχει περάσει το ΔΝΤ. Κέρδη για τους ισχυρούς και προσωπικές τραγωδίες για τους αδύναμους.
    Είναι τέτοιες οι στιγμές που, ο αγώνας, η αλληλεγγύη και η ανατροπή είναι θέματα επιβίωσης. Πρέπει να τους διώξουμε πριν μας εξοντώσουν. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρωτοστατήσει καλώντας όλη την Αριστερά για να γίνει η οργή, συλλογικός αγώνας. Μόνο αυτός, μπόρεσε σε δύσκολες στιγμές να διακόψει τις ατομικές πορείες απόγνωσης δημιουργώντας ρεύματα αισιοδοξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο πρώτο είναι ο κ. Δήμαρχος να ζητήσει δημόσια συγνώμη πρώτα από όλα στον κ. Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος για την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντί του, που χωρίς να έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα τον «διέταξε» και τον «επίπληξε» δημόσια. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους θεσμούς και πρώτος από όλους ο κ.Δήμαρχος. Και όχι να προσβάλει δημόσια το θεσμό και το κύρος που ταιριάζει στον εκάστοτε Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος της πόλης. Και για του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή η συμπεριφορά αυτή του Δημάρχου πλήττει πράγματι το κύρος της Αστυνομίας, σας παραθέτω τον τίτλο άρθρου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο (ηλεκτρονική εφημερίδα ΦΥΛΑΡΧΟΣ) που μόνο κολακευτικός δεν είναι: «Γκάζωσε τον Διοικητή της Αστυνομίας ο Μπουραίμης». Ποιος αλήθεια είναι ο κύριος «Μπουραίμης» και ποιος του δίνει το δικαίωμα να «γκαζώνει» τον Διοικητή της Αστυνομίας;
    -
    Στη συνέχεια το δεύτερο πράγμα που οφείλει να κάνει κ.Δήμαρχος είναι να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους πολίτες του Δήμου για τη συμπεριφορά του αυτή, με την ελπίδα ότι ο ίδιος θα επανέλθει στην τάξη, θα περιοριστεί στα κατά το νόμο καθήκοντά του και στο μέλλον να δεν θα παρατηρήσουμε ξανά τέτοιες συμπεριφορές.


    Με εκτίμηση
    Ταξιάρχης Δ. Ευσταθίου
    (πρωτοκολλήθηκε στο δήμο την Παρασκευή 30/3/2012)

    ΑπάντησηΔιαγραφή