Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 15-16/9/11

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς βιβλία νεκρώνουν τα σχολεία

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ. Σ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ,
15/9/11, 12.00ΜΜ,
ΣΤΟ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ


Για να οργανώσουμε τη δράση μας το επόμενο κρίσιμο διάστημα
Να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή λαίλαπα Κυβέρνησης, ΕΕ & ΔΝΤ
που θεσπίζουν το βάρβαρο και φτωχό, χωρίς βιβλία και καθηγητές,
σχολείο της αγοράς και καταληστεύουν τα εισοδήματά μας


ΕΛΜΕ & ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής

Παρασκευή, 16/9/11, 7μμ,
Ανοικτή Συνέλευση Παιδείας
στην πλατεία Hρώων, στα Άνω Λιόσια.

Γονείς, Μαθητές, Δημότες κι Εκπαιδευτικοί
Να είμαστε όλοι εκεί!!!

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ: Οι χειρότεροι εχθροί της Δημόσιας Eκπαίδευσης

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς σε πολύ χειρότερη κατάσταση από πέρσι. Στο πλαίσιο του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. επιβάλλεται μια διαρκής λιτότητα παντού.
• Μισθολόγιο σφαγείο για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, σύνδεση μισθού με αξιολόγηση, μείωση επιδομάτων κι οι άμεσες μεσοπρόθεσμες περικοπές 100 με 200 ευρώ το μήνα.
Το «νέο» αντιδημοκρατικό σχολείο της αγοράς θα ανοίξει τις πύλες του σε επίδοξους χορηγούς και θα ιδιωτικοποιήσει την δημόσια εκπαίδευση. Με τον Διευθυντή δερβέναγα να εφαρμόζει το νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας, με την απαξίωση του συλλόγου διδασκόντων και την επιχείρηση εύρεσης χρημάτων ιδιωτών για την λειτουργία των σχολείων,
• Οι λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών από το 1974 στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση (119 και 424) και από την άλλη μεριά οι 1200 (!!!) προσλήψεις αστυνομικών αποδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν περίπου 6000 ενώ πέρυσι είχαν γίνει 16000. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι συνταξιοδοτούνται 11500.
Εκρηκτική κατάσταση δημιουργεί η μείωση διορισμών, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους εκπαιδευτικούς που διαμορφώνει συνθήκες γαλέρας για τους αναπληρωτές. Αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, με συμπράξεις Μ.Κ.Ο. και δήμων για πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη και εκπαιδευτικών αναγκών, όπως σίτιση στα ολοήμερα, φροντίδα ΑμεΑ και παιδιών, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές, πρόσθετη διδακτική στήριξη κλπ. Αυτά συνδέονται με την τραγική υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες να έχουν περικοπεί στο 1/3.
• Επιδείνωση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με νέα περικοπή στις συντάξεις, στο επικουρικό, στο εφάπαξ και με περισσότερα χρόνια εργασίας.
• Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων της κυβέρνησης θα βρει τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, που αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά για το σχολείο, με λιγότερους εκπαιδευτικούς και με περιορισμό των ολοήμερων τμημάτων.
• Τα σχολικά βιβλία δεν θα είναι στα χέρια των μαθητών έγκαιρα αφού μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει ελάχιστα η εκτύπωση 45.000.000 αντιτύπων, ενώ καταργείται ο ΟΕΔΒ.
Το νέο πλαίσιο νόμου για τα ΑΕΙ βάζει την ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ιδιωτικοποιεί, αχρηστεύει τα πτυχία, με την καθιέρωση μονοετών, διετών και τριετών προγραμμάτων σπουδών και παροχής πιστωτικών μονάδων στη θέση των πτυχίων μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε ΙΕΚ, καταργεί την δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, ανοίγει τον δρόμο για επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές κλπ.

Η απάντηση που θα δοθεί σε όλα αυτά, δεν εξαρτάται μόνο από το χώρο της εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει για να ανοίξει ο δρόμος. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι συνολική, αφορά όλη την κοινωνία, όλη την εργαζόμενη πλειοψηφία. Η απαξίωση των δημόσιων αγαθών (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση), η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η επιβολή ενός νέου κοινωνικού μεσαίωνα στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα επιδιώκεται να ισοπεδώσει ό, τι κατακτήθηκε με χρόνια αγώνων. Γι΄αυτό και η απάντηση, που θα δοθεί, πρέπει να είναι συνολική, συλλογική και άμεση.
Ο Σεπτέμβρης πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε κοινό μέτωπο Παιδείας – Εργασίας – Υγείας κι ο συντονισμός όλων των εργαζομένων από τη βάση, με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα σε κάθε σύλλογο και πρωτοβάθμιο όργανο είναι απαραίτητος. Μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, της ΤΡΟΪΚΑΣ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε.